icn2.png

» FM 89,4 MHz Mostar i okolica » FM 97,8 MHz Fojnica i Visoko » FM 98,9 MHz Banja Luka » FM 101,2 MHz Jajce » FM 103,3 MHz Sarajevo, Kreševo, Kiseljak, Travnik, N. Travnik i Vitez » FM 105,7 MHz Žepče, Maglaj i Zavidovići » Putem interneta: www.radiomarija.ba » Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV » Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TV » Pretplatnici Telemach

logo2

Sinoda. Biskup Boffelli: Mladi u Gvatemali vraćaju se katoličkoj vjeri

sinoda biskupska

Mladi u Gvatemali ponovno otkrivaju vjeru – kazao je mons. Rosolino Bianchetti Boffelli, biskup Quichéa i sudionik Biskupske sinode o mladima, istaknuvši da je veliki uspjeh njegove biskupije to što su ove godine imali 60 krštenika
Federico Piana; Ariana Anić - Vatikan

Dobra vijest je došla tek na kraju razgovora, kada je biskup napomenuo da je većina mladih u toj zemlji Srednje Amerike blizu Crkvi i redovno pristupa sakramentima, posebice onima kršćanske inicijacije.

Mnogo mladih se vraća vjeri
Biskup Boffelli sudjeluje na sinodi te je u izravnim svjedočanstvima čuo da u brojnim krajevima svijeta stanje nije tako dobro. K tomu, ako se sjetimo da je Gvatemala tek 1996. godine izišla iz strašnoga građanskog rata koji je trajao 36 godina, tijekom kojega se vojska, koja je bila na vlasti, svim sredstvima pokušavala suprotstavljati Crkvi, još se više tomu čudimo. Zamislite – dodao je biskup – u mojoj smo biskupiji ove godine krstili 60 mladih koji su se vratili katoličkoj vjeri.

Mladi potomci Maya žele da ih se posluša
Upravo sa sinode, koja je u tijeku u Vatikanu, mladi potomci naroda Maya poručuju da žele da ih se posluša. Sinodskim su ocima prenijeli bojazan da bi ih mogla uništiti globalizacija koja bi svojim uniformiranjem mogla izbrisati njihovu vrlo staru lokalnu kulturu. A oni pridonose nedvojbenom ljubavlju prema obitelji i moralnim vrijednostima, što u ovo vrijeme nije čest slučaj.

Oni u svojemu srcu čuvaju kulturu vrijednosti – napomenuo je biskup Boffelli – U domorodačkom svijetu Maya obitelj se shvaća u vrlo proširenom smislu: otac, majka, braća, ujaci i ujne, stričevi i strine, bratići i sestrične. Veze su još uvijek vrlo snažne, a to pridonosi prijenosu vjere. Ali, ako neumjerena globalizacija ne učini korak unatrag, sve bi se to moglo promijeniti na gore. Međutim, – uvjeren je biskup Boffelli – sinoda se već bavi tim problemom.

Migracije, još jedan veliki izazov
Mladi Gvatemalci su na sinodi prikazali još jedan izazov, a to su migracije. Njihova zemlja nije samo mjesto križanja bujicā ljudi koji se, prolazeći Gvatemalom, sele tražeći bolji život. Mnogo je, naime, mladih koji napuštaju svoju zemlju kako bi preživjeli. Najprivlačnije su Sjedinjene Američke Države i Kanada – primijetio je biskup Boffelli. Tamo se ustanovljuju vrlo snažne kršćanske zajednice, iako njihovo uključivanje nije uvijek lako. Održavaju čvrste veze s rodbinom i prijateljima koji su ostali u Gvatemali i često im šalju novac kako bi im pomogli. Uglavnom, migracije su problem koji se osjeća, stoga mladi žele da se Crkva konkretno zauzme za njegovo rješavanje – napomenuo je biskup Boffelli.

preuzeto s portala: https://www.vaticannews.va/hr/vatikan/news/2018-10/sinoda-mladi-2018-gvatemala-biskup-boffelli-o-izazovima-mladih.html

 

na danasnji

Duhovni kutak

Žito i kukolj rastu u meni, Gospodine. Želio bih ljubiti čitavim bićem, ali popustim i nadvlada me sebičnost. Želim služiti onima koji me okružuju, a opet tražim udobnost i pažnju za sebe. Pomozi mi spoznati samoga sebe, a osobito upoznati i voljeti Tebe. Amen.

Koji dio našeg programa najradije slušate?
Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

FGTAB.png

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
Program uživo: +387 33 260 260, +387 33 260 261 | Redakcija: +387 33 263 055 | Fax: +387 33 263 056

 

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E. Mostar 88000, BiH
Program uživo: +387 36 312 400 | Redakcija: +387 36 312 401

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17