icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

logo2

Don Bosco - sveti prijatelj djece

don bosco 1

Tko je bio don Bosco? Sveti Ivan Bosco rođen je u Italiji, blizu grada Torina, 16.6.1815., kao najmlađe dijete u obitelji. Kad je Ivan imao samo dvije godine, otac mu je umro. Njegova mama Margareta je ostala sama s troje djece. Tako su braća morala već od malena pomagati mami u raznim poslovima: nositi drva, paliti vatru, pospremati kuću, čistiti krumpire, voditi na pašu domaće životinje koje su imali…

Don Boscovo rano djetinjstvo
Ivan je bio jako nadareno i pametno dijete. Naučio je mađioničarske trikove samo gledajući predstave na sajmu na koji bi ga majka vodila. Jednom je mali Ivan, na opće divljenje svih prisutnih, na sajmu izveo neki trik bolje nego mađioničar koji je upravo držao predstavu. A kad je predstava završila, Ivan je zadivljeno mnoštvo pozvao u crkvu na nedjeljnu misu! Oni su zaista pošli za njim u crkvu.

Kako su bili siromašni, nakon smrti oca, Ivan je morao izučiti razne zanate da bi tako pomažući majstorima zarađivao za svoje školovanje. Učio je i kod stolara, postolara, kovača i zidara. Znao je izrađivati igračke, a naučio je čak i svirati nekoliko instrumenata.

Stvoren za evangelizaciju
Uza sve radove i dužnosti Ivan je bio jako živahan i zaigran dječak. Jako se volio igrati s prijateljima iz sela, iako se puno puta vraćao kući sav krvav jer su ga dječaci u igri klisa pogodili u glavu ili u lice (to je bila igra u kojoj se drvenom motkom gađala neka vrsta drvenog valjka što bi ga bacao jedan od suigrača). Tako je bilo i tog dana: trči Ivan doma, a curi mu krv s glave. „Moj Ivane, jesi li to opet nastradao u igri?“, pitala ga je mama Margareta kad ga je vidjela kako sav zadihan ulijeće u kuću gdje je ona upravo pripremala večeru. ,,Jesam li ti rekla da se ne družiš više s njima? Tuku se i psuju.“ ,,Ali, mama, kad sam ja s njima, oni se ljepše ponašaju i prestanu psovati.“

Don Bosco osniva Oratorij
Toga događaja se mama Margareta puno puta prisjećala kad je Ivan poslije postao svećenik i počeo oko sebe okupljati problematične dječake. Bilo je u to doba puno siromašne i zapuštene djece, puno siročadi bez roditelja koji su bili prepušteni sami sebi. I kao što je onda zabavio cijelo selo izvodeći mađioničarske trikove, znao je privući k sebi te dječake s kojima se drugi nisu htjeli baviti.

Ubrzo je izgradio i kuću za njih koja se zvala Oratorij. U toj kući su se učili živjeti – školovali su se, učili zanate, sve ono što je Ivan naučio raditi kad je bio postolar, obućar, stolar. Sve to je sad on učio dječake, a najvažnije od svega bilo je što ih je Ivan podučavao o Bogu. Bavili su se i sportom, učili svirati i pjevati. Jednom kad su se niz rijeku vozili u čamcima, pjevali su tako lijepo da ih je nekoliko čamaca počelo slijediti jer su se ljudi pitali tko to tako lijepo pjeva.

 

Don Bosco i njegov san
Njegova mama Margareta mu je u svemu pomagala i bila kao prava mama svim dječacima. Kad se sve to počelo događati, sjetila se mama Margareta jednog Ivanovog sna koji joj je on ispričao kad je bio još dijete: sanjao je da je na jednom velikom polju i oko njega se igra puno dječaka koji su svi bili jako grubi, psovali su, tukli se i kad im se on priključio u igru, postali su mirni i dobri. Tada mu je glas u snu rekao: ,,Nauči ih razlikovati dobro od zla. Nauči ih ljepoti dobrote i ružnoći grijeha.“

Don Ivan Bosco je tako odgojio i spasio mnoge dječake, a među njima se posebno istaknuo Dominik Savio koji je proglašen svetim. A kad su ga pitali o svetosti, rekao je da je biti svet lagano. Da Bog želi da smo sretni i da se radujemo s Isusom, da samo treba raditi svoje dužnosti u kući i u školi najbolje što možemo.

Iskoristite prilike da budete sveti
Predajte Bogu svoj život, lijepe kao i teške trenutke: ružno vrijeme, bolest, neko razočaranje, žalost – sve to su prilike da budemo sveti.

Sigurno i vi ponekad učite nešto i čini vam se dosadno i da vam neće trebati? Sjetite se tada don Bosca koji je naučio razne zanate i onda drugima pomogao da i oni to nauče.

A sigurno imate i neke prijatelje s kojima se ne slažete nekad najbolje, koji su teški? Tada se možete sjetiti don Bosca i zamoliti ga za pomoć, da i vi možete pomoći svojim prijateljima da postanu bolji.

Marinka Ulaga – Žena vrsna
Ilustracije: Emanuela Matijaca

 

uplatnica

Za milodare i potporu Radio Marije BiH:
Račun otvoren kod Intesa Sanpaolo Banke BiH:
Br. Rn.: 1541602001977216
Za uplatu iz inozemstva:
SWIFT CODE: UPBKBA22
IBAN: BA391541602001977126
Intesa SanPaolo Banka Bih
Obala Kulina bana 9A
71000 Sarajevo

 

na danasnji

Duhovni kutak


U te dakle, Gospode Bože, stavljam svu svoju nadu i utočište: na tebe stavljam svu svoju nevolju i stisku; jer što god vidim izvan tebe nalazim da je slabo i nestalno.

(Toma Kempenac)

Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

RM BIH 2

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Ukoliko imate neka pitanja javite nam se na e-mail: info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
+387 33 263 055, +387 33 260 260 (program uživo)
+387 33 260 261

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E, Mostar 88 000, BIH
+387 63 312 401, +387 63 312 400 ( program uživo)

www.radiomarija.ba
 

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17