icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Išla sam u prvi razred osnovne škole, kada je ustanovljeno da ne vidim dobro. Iako je kratkovidnost nasljedna, ne mora biti uvijek iz generacije ispred. Osim tereta na nosu, djeca su bila prilično nemilosrdna prema svakom tko je imao ikakav hendikep, narugala su se mojim naočalama te ih jednostavno nisam nosila.

miracles_of_jesus_healing_blind_man.webp

 

Kratkovidnost u pravilu prestaje u 25. godini. Našla sam se među 10% ljudi, koji odudaraju od te statistike. Dioptrija je skočila na -10 i -6, u roku od par mjeseci, u mojoj 33 godini, iz raznih razloga. Oftalmologija je nemoćno bilježila rast dioptrije, bez rješenja, osim prelaska na leće zbog medicinske indikacije, prevelikog raskoraka dioptrije. Saznala sam za metodu koja može zaustaviti rastuću dioptriju, otišla na pregled u Zagreb, kod ruskih liječnika, koji su tu dolazili na dijagnostiku. Jedan milimetar rasta oka znači rast od 3 dioptrije, a kada oko krene rasti, nema predviđanja do kada rast trajati. Može dovesti do ablacije, odljepljenja mrežnice, i tu je kraj, sljepilo. Do tada nije postojao način lijepljenja mrežnice.

Odluka je donesena odmah nakon pregleda, u čekaonici. Za par dana letjela sam u Sankt Petersburg, gdje mi je napravljena skleroplastika, zaustavljanje dioptrije. Nastavila sam život s lećama. Četiri godine kasnije dobila sam alergiju na leće. Ovog puta prijetila je mogućnost gubitka rožnice. I opet trenutna odluka, u čekaonici, i novi let u Rusiju. Uz dodatni zahvat „krpanja“ mrežnice, dioptrija je totalno skinuta. Ipak, jedno oko je u maksimumu moglo dobiti 80% vida, zbog oštećenja na mrežnici, uslijed velike dioptrije. Progledala sam prvi puta u životu u 38. godini. Bio je dobar osjećaj, kada sam stala na prozor višekatne bolnice, i vidjela prozore na zgradi nasuprot nje, čitala registracije na autima. Ostala sam zapamćena u bolnici, zbog nekoliko padova u nesvijest uslijed straha i mučnine. Poslije mene, na operaciji je završio naš stariji sin, pa mlađi sin.

Kolumna: Dodir srca

IMG-20231115-WA0002.jpg

Piše: Biserka Krapić, odgajateljica predškolske djece

 

Bila sam tada prilično daleko od spoznaje Boga, na vjetrometini svih loših emocija koje ne dolaze od Njega: strah, ljutnja, tuga, samosažaljenje, beznađe. Nesigurnost, neizvjesnost, briga kako će sve završiti, što u budućnosti, kako će djeca proći. Emocije koje su bile podloga za neprekidan stres, i rađanje novih bolesti. Nisu bile samo oči u pitanju, i nisam bila samo ja, nego i naša djeca, muž. Iako svjesna da ima i gorih, i težih slučajeva od naših. Teško se probijalo išta dobro, pored svih tih negativnih emocija.

Mrena, koja je bila najavljena, dogodila se nakon 25 godina uz nova oštećenja na očnoj pozadini. Liječnici iste klinike, ovog puta na drugoj lokaciji. U međuvremenu život je bio ispunjen daleko težim stvarima od ove koja se dogodila.

Sve što se događalo putem do zahvata, i sve spoznaje duhovne razine, bile su nadnaravna snaga. Ona koja nije dopustila da se probije osjećaj tuge, niti beznađa. Ona koja je vidjela znakove u svemu što me okružilo: u terminu dolaska na operaciju točno na blagdan Svete Lucije, koja se smatra zaštitnicom vida, u kretnju na put na blagdan Gospe od Guadalupe. Neposredno prije odlaska, ostvario se proročki san vezan za dolazak plašta iz svetišta Gospe od Guadalupe, pod kojim sam bila u molitvi. U crkvi Imena Marijinog u molitvi za uspjeh operacije i doktoricu Marinu, prvu ženu kirurga koju sam srela. Molitve i dobre želje, molitva i svećenika, sve je to bilo dodatna snaga na putu.

Operacija je obuhvatila jedno oko, s lokalnom anestezijom. Za vrijeme zahvata, u sebi sam molila Gospinu krunicu. Zahvat traje svega petnaestak minuta, koje se čine kao vječnost. Ovaj puta, do kraja pri svijesti. Zahvalna za Božju prisutnost u svemu. U rukama doktorice, u snazi koju mi je dao, u ljudima koje je poslao, mužu koji me ovaj puta čekao ispred vrata. Uspješnost od 80 % visok je postotak, nisam nikada niti imala više na to oko. Spremna za drugu i treću fazu, čekam u nadi i vjeri, da će i one proći dobro.

Vjera je snaga u poteškoćama, koja može iznijeti svaki teret, darovati mir. Mir u čovjeku pospješuje oporavak, pronalazi dobro u svemu, i ubrzava izlazak iz svih teških situacija.

Gospodine Bože, hvala Ti na milosti. Sve si učinio da Te mogu proslaviti i u ovoj priči moga života.

 

Izvor: RM BiH
Objavljeno: 16.12. 2023.

Program

11:00 Misa: Katedrala Marije Majke Crkve, Mostar
11:50 Podnevne molitve: Lauretanske litanije, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:30 Najave i obavijesti (do 17:00 sati)
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Radost mladosti NCM
14:30 Informativne minute RM
14:50 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Otvoreni program: Molitvene nakane

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu