icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

logo2

VIJESTI

Razgovor s biskupom Ratkom Perićem

gwerfewfer

Razgovarao dr. don Božo Goluža

 

Duboko sam zahvalan Bogu

Biskupe Ratko, uskoro se navršava 28 godina od Vašega biskupskog ređenja. Kao biskup obilježili ste 25. obljetnicu misništva (1994.), 25. obljetnicu biskupstva (2017.) i 50. obljetnicu svećeništva (2019.). Kakvi Vas osjećaji prožimaju ovih dana kada ste doznali za svoga nasljednika?

- Osjećaj duboke zahvalnosti Bogu i na mladosti i na starosti, i na radu i na odmoru, i na zdravlju i na slabosti, i na nasljedniku don Petru kojega je Papa izabrao. Osjećaj iskrene zahvalnosti Crkvi, Svetoj Stolici, Svetom Ocu: i sv. Pavlu VI. i sv. Ivanu Pavlu II. i Benediktu XVI. i Franji. U ono vrijeme (1979.) rektorsko imenovanje u Zavodu sv. Jeronima bilo je papinsko, a papinsko je imenovanje pogotovo biskupsko. Na crkveno povjerenje trudio sam se, uz milost Božju, uzvratiti ozbiljno i odgovorno. Ozbiljno, u strahopoštovanju pred Bogom, bez uzmicanja; i odgovorno, svjestan pred kim polažem račune za povjerene mi službe.

Obuzima me također osjećaj mira, željan zamjene na trkalištu i umirovljenja u domu. Pošteno predaj zastavu katoličke vjere i mjesne Crkve svomu nasljedniku! Apostol Pavao piše učeniku Timoteju: "prispjelo je vrijeme moga odlaska" (2 Tim 4,6). A nije mu možda bilo ni 60 godina, daleko od kanonske dobi. Ali kada on nabraja što je prepatio: u naporima i tamnicama - preobilno; u batinama - prekomjerno; u smrtnim pogiblima - često; od Židova 5 puta bičevan, od Rimljana 3 puta šiban, 3 puta doživio brodolom, jednom kamenovan i jednu noć i dan proveo u bezdanu; česta putovanja, pogibli od rijeka, od razbojnika, od pogana, od sunarodnjaka, od lažne braće; u gradu, pustinji i na moru, u trudu i naporu, često u nespavanju, gladu i žeđi, u postovima, u studeni i golotinji (2 Kor 11,23-27), onda se čovjek čudom čudi da Apostol naroda nije i prije te svoje 60. godine napisao tu rečenicu o prispjeću svoga vremena. A na mene se malo od toga ili ništa nije sručilo, možda tek ponešto u neznatnoj mjeri: jednom kidnapiran, ponekad oklevetan, često razapinjan na portalskim križevima, ponekad i zastrašivan kako bih se ponašao kako drugi hoće. Kada te Sveta Stolica šalje na službu, onda se osjećaš neustrašiv kao - Sveta Stolica.

Možete li dati neku ocjenu svoje suradnje sa svećenicima na terenu u ovome razdoblju? Je li i tu bilo "nada i tjeskoba"? Uz ostalo, ovdje mislimo i na pitanje hercegovačkoga slučaja i međugorskoga fenomena.

- Svećenici su od početka, i u ratu i u poraću, pokazali istinsku suradnju: i na župama i u institucijama: i na Ordinarijatu, i u izdavanju i sudjelovanju u mjesečniku Crkve na kamenu, i u vodstvu Teološkoga instituta, i u rasporedbi Caritasova djelovanja... Nastavio sam putovima svojih prethodnika, biskupâ Petra i Pavla, u ostvarenju davne Ex hac augusta, iz 1881., po kojoj je svjetovno ili biskupijsko svećenstvo pozvano da s franjevačkim klerom, rame uz rame, jednim duhom ljubavi i sloge, radi u vinogradu Gospodnjem. U taj okvir ulazi i proučavanje života i djelovanja svjetovnoga klera, napose svećenika glagoljaša kroza stoljeća.

Svaki organizam, pa tako i organizam Crkve, i ove mjesne i one opće, ima svoj slučaj i svoj fenomen, i ne jedan, koji je pravi ispit vjernosti i test pravednosti. Nas je na ovom prostoru dopao ovaj hercegovački od 1881. - 140 godina, i ovaj međugorski od 1981. - 40 usporednih posljednjih godina. Ni jedan ni drugi nije se mogao riješiti "u kući" za stolom, zato se išlo na Vrhovni sud Apostolske Stolice. Obje su pojave utjecale, od početka, na prilično oštru razludžbu između biskupijskoga i redovničkoga klera. Valjalo se istodobno boriti za pravdu, a promicati bratsku slogu. Nema dvojbe da te obje nepredvidljivosti ostaju kao trajna zadaća u ovoj dolini kušnje. Kao što sam i ja naslijedio te dvije nenadnje tako se u određenoj mjeri one i prenose na nasljednike.

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanom izdanju Crkve na kamenu.

RM

 

 

Sarajevo: Trodnevna priprava za sv. Ignacija Lojolskog

 Župa Svetog Ignacija Lojolskog (Hercegovačka 1 B) u sarajevskom naselju Grbavica u petak, 31. srpnja 2020. slavi utemeljitelja Družbe Isusove i zaštitnika župe Svetog Ignacija Lojolskog.

Proslavi patrona prethoditi će trodnevnica koju će na svojim radio valovima prenositi Radio Marija. Svete mise predvoditi će  p. Mato Anić, p. Krešimir Djaković i fra Ivan Šarčević. Mise će se slaviti u utorak, 28. srpnja u 18 sati; srijedu, 29. srpnja u 18 sati; četvrtak, 30. srpnja u 18 sati. 

Na sam patron, 31. srpnja Svetu misu u 10.30 sati predslavit će fra Ivan Šarčević, a svečanu koncelebriranu Svetu misu u 18 sati predslavit će mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski.

Župa sv. Ignacija Lojolskog osnovana 27. srpnja 1979. za potrebe vjernika u tom dijelu Sarajeva, a od samog osnutka nije imala odgovarajućih prostorija za vršenje svoje pastoralne djelatnosti. Kako u vrijeme komunizma nije bilo moguće dobiti lokaciju za izgradnju župne crkve i pastoralnog centra, dosadašnje djelatnosti odvijale su se u prijašnjoj automehaničarskoj radionici u podrumu kuće koja je pretvorena u kapelicu, a rad s djecom i mladima u skromnim i skučenim prostorima isusovačke kuće. Nakon deset godina traženja lokacije, napokon je 2009. godine dodijeljena urbanistička dozvola, tj. lokacija za izgradnju župne crkve i pastoralnog centra, a 2013. konačno je dobivena i građevinska dozvola pa je 2014. godine posvećen kamen temeljac i potom nastavljena gradnja župne crkve i pastoralnog centra. Novu župnu crkvu sv. Ignacija Lojolskog u gradskoj četvrti Grbavica pokraj stadiona Nogometnog kluba Željezničar posvetio je u subotu, 6. srpnja 2019. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

 

RM/kta

 

In memoriam - Iz osobnih susreta s gosp. Emanueleom Ferrarijem

Emanuele Ferrario, utemeljitelj i počasni predsjednik Svjetske obitelji Radio Marije, zasigurno će ostati da svijetli kao primjer poniznosti i upornosti u vjeri. Osim toga, mnogi će ga pamtiti kao neumornog misionara u službi Crkve i Djevice Marije.

Sjećajući se susreta s njim, Mara Mandić, aktualna predsjednica Udruge „RADIO MARIJA” u Bosni i Herecgovini podijelila je svoje utiske:

Emanuelle ferrari„Zahvalna sam Gospodinu što sam upoznala velikoga Emanuelea Ferraria, koji je i na izmaku snage, nesebično služio Bogu. Na mene je ostavio snažan dojam pri susretu u Erbi prošle godine. Slobodno mogu reći da se vjerojatno nikad ne bih, uz svoj redoviti posao, prihvatila još i obimne i odgovorne volonterske službe predsjednice Radio Marije BiH, da se nisam osobno uvjerila s kakvom predanošću do posljednjega trena gosp. Emanuele radi za Boga. Iako je neplanirano održao predavanja, zamijenivši gosp. Vittorija, sadašnjega predsjednika Svjetske obitelji Radio Marije, koji je iznenada otputovao u Španjolsku, riječi su njegove bile pune srca i duše. U bilježnicu sam zapisala neke njegove misli, a osnova je poruka je bila: unatoč svim nesporazumima, nedaćama i problemima, trebamo uvijek ljubiti. S radosnim osmijehom na licu posebno je istaknuo da voli Međugorje i naš narod”, kazala je Mara Mandić.

Mario Tokić, suradnik Radio Marije BiH, također se živo sjeća svoga prvoga i posljednjega susreta s pok. Emanueleom Ferrarijem. Tom prigodom je rekao:

„Prošle godine u Erbi, dok sam čekao na hodniku u prostorijama Svjetske obitelji Radio Marija, da netko izađe i da me primi, ni manje ni više hodnikom je prošao meni nepoznat starac u invalidskim kolicima i nosnicama spojenim na kisik. Prvo sam pomislio da sam zalutao i da je riječ o staračkom domu. No, ubrzo su me pozvali u ured počasnoga predsjednika, gosp. Emanuelea, i na moje čuđenje bio je to isti onaj starac kojeg sam susreo na hodniku.

Odisao je jednostavnošću, lakoćom, radošću i radinošću, kao malo dijete kada mu poklanjaš igračku. A sve za Božju stvar! U razgovoru mi je rekao da jako poštuje ljude iz Bosne i Hercegovine, da se od nas može mnogo toga naučiti te da je primijetio da se znamo snaći kao nitko u svijetu. Pokoj vječni daruj mu Gospodine.”, rekao je gosp. Tokić.

Izvor: Rafaela M. Obučić/Radio Marija BiH

 

Pokušaj biti...

giving flowers 2
Pokušaj biti
lijepa riječ,
koja će donijeti olakšanje
dobrota
koju nitko ne očekuje,
radost
koja iznenadi,
osmijeh
koji otjera tugu,
zagrljaj
koji vraća snagu,
stisak ruke,
koji kaže da si tu
i razumiješ
svaku bol,
svaki teret,
promašaj,
krivu procjenu,
neizgovorenu riječ,
neisplakanu suzu
i propušteni trenutak sreće.
Ti samo budi,
a Bog će ti dati milosti za sve ostalo.
 
Autor: fra Zvonko Benković / RM

 
Fra Zvonko Benković, franjevac je Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Na autorskoj facebook stranici nastoji prepoznati ljepotu u svakodnevnim malenim stvarima, kao odraz Božje prisutnosti i radosti življenja. Biti čovjeku prijatelj i svjedočiti da je život lijep. Govoriti o ljubavi i dobroti živeći Evanđelje iz dana u dan.
 

Jeste li se ikad zapitali tko je bio Emanuele Ferrario - utemeljitelj Radio Marije?

Emanuele Ferrario, utemeljitelj i počasni predsjednik Radio Marije, bio je čovjek izrazito požrtvovna duha i neprestano je radio do posljednjeg dana svoga zemaljskog života za potpuno ostvarenje projekta Radio Marija u svijetu, ohrabrujući i usmjeravajući sve svoje suradnike na tom putu. Njegova osnovna misao i poruka bila je: Uvijek ljubitiUmro je 8. srpnja ove godine.

Emanuele Ferrario 1

Emanuele Ferrario rodio se 11. ožujka 1930. u Busto Abrizio u provinciji Varese u Italiji. Bio je drugo i posljednje dijete oca Piera, komercijaliste i mame Piere učiteljice. Odrastao je u obitelji u Busto Arsizio, u župi sv. Mihael gdje je pohađao Oratorij.

Iako očaran svjedočanstvima misionara, koji su nedjeljom dolazili u oratorij, ovaj vođa ministranata ubrzo shvaća da će njegovo zvanje ipak biti laik u službi Crkvi.

Tako je 18. srpnja 1948. diplomirao računovodstvo i istoga dana počeo raditi u Vareseu, u tvrtki u mljekarskom sektoru, postajući partner na izričiti zahtjev obitelji. Tijekom putovanja u planine, 7. travnja 1957. upoznaje svoju buduću suprugu Anu i 27. prosinca sljedeće godine vjenčaju se i sele u Varese.

Anna, koja je u to vrijeme radila u očevoj tvrtki, nakon vjenčanja svoj će život posvetiti obitelji i ulozi majke i njihovim četvoro sinova. U proljeće 1984., Anna otkriva da ima neizlječiv tumor i umire nekoliko mjeseci poslije, 26. listopada u 48. godini. No, mjesec dana ranije s Emanueleom i njegovim nećakom, patrom Giovannijem, misionarom u Ugandi, odlučuju ići u Međugorje. Ovo putovanje pokazat će se vrlo snažnim iskustvom u Emanueleovom životu. I uistinu, kad je 1986. godine čuo za župni radio u svom mjestu nazvan Radio Maria Arcellasco d'Erba koji je prenosio poruke Međugorja, želeći posvetiti svoje slobodno vrijeme za Kraljevstvo Božje, nudi svoju suradnju. Inicira osnivanje Udruge kao organa djelovanja Radio Marije te postaje njezin predsjednik od osnutka 1987. sve do 2016. godine. Istodobno svojom poduzetničkom aktivnošću u samo tri godine proširio je ovaj župni radio tako da je postao jedan od najvećih i najslušanijih privatnih radija u Italiji.

Godine 1994. počeo je širiti Radio Mariju u druge zemlje svijeta, a zatim je 1998. osnovao Svijetsku Obitelj Radio Marija (World Family of Radio Maria), koja danas okuplja 81 radio postaju u 74 zemlje svijeta.  Predsjednik Svjetske obitelji bio je od osnutka do 2015. godine. Uz to, Emanuele je od 1994. do 2002. bio i predsjednik RNA (Nacionalnog udruženog radija) koji okuplja talijanske mreže, a od 2013. godine do pred smrt je bio predsjednik Konzorcija DAB Italia.

Jako povezan sa samostanom Mater Ecclesiae na otoku San Giulio (jezero Orta) 27. prosinca 2000. postao je benediktinski oblat. Bio je čovjek izrazito požrtvovna duha i neprestano je radio do posljednjeg dana svoga zemaljskog života za potpuno ostvarenje projekta Radio Marija u svijetu, ohrabrujući i usmjeravajući sve svoje suradnike na tom putu.

U Očevu Kuću vratio se 8. srpnja 2020. godine.

Emanuele je primjer poniznosti i upornosti u vjeri. Svi će ga pamtiti kao neumornog misionara u službi Crkve i Djevice Marije.

 

Izvor: Radio Marija BiH

 

Potkategorije

Dragi i poštovani naši slušatelji,

Poslije dugo vremena da Vam se ukratko javimo i predstavimo. Naime, zasigurno ste već uočili preko radio valova ili stranice pa čak i stranice na facebooku da je RM s ovim ljetom krenula i s novom ekipom. Nova je, zamjenica glavnog urednika i promotor. Novi je i stari ravnatelj/glavni urednik.  

Pa idimo redom!

Nova zamjenica glavnog urednika je Ruža Hrkać (Mostar),

Novi promotor je Dražen Janko  (Žepče),

A novi/stari glavni uredik je p. Mato Anić (Sarajevo).

Bivšim djelatnicima: Davoru Brđanoviću, Nikolini Marčić, Ružici Rotim, Kristini Biokšić, Danici Škutor i p. Siniši Štambuku od srca zahvaljujemo za sve dobro što su ugradili i ostavili na RM, te im želimo obilje Božjeg blagoslova na novim službama i poslovima.  

Želimo s Vama podijeliti i veliku radost zbog lijepog broja novih suradnika i volontera. Oni su stup RM. Bez njih (Vas) ona ne postoji. Jedni su svoj doprinos dali i ostavili trajni trag na našem radiu, drugi su nastavili svoju misijun a treći tek počeli. Svi ste vi dio Marijina djela. Neka Vas Gospa čuva u svome srcu.

Napravili smo i stanovite izmjene u programskoj shemi. Vjerujemo nabolje.

Na koncu velika hvala svima Vama dragi naši dobročinitelji. Naše donacije nisu velike, ali su nam dragocjene. Poznata nam je Vaša ljubav prema Gospi i vjerujemo da zajedno možemo dalje, više i bolje.

Neka Vas sve prati Božji blagoslov i Gospin zagovor.

  1. p. Mato Anić 

 

uplatnica

Za milodare i potporu Radio Marije BiH:
Račun otvoren kod Intesa Sanpaolo Banke BiH:
Br. Rn.: 1541602001977216
Za uplatu iz inozemstva:
SWIFT CODE: UPBKBA22
IBAN: BA391541602001977126
Intesa SanPaolo Banka Bih
Obala Kulina bana 9A
71000 Sarajevo

 

na danasnji

Duhovni kutak


U te dakle, Gospode Bože, stavljam svu svoju nadu i utočište: na tebe stavljam svu svoju nevolju i stisku; jer što god vidim izvan tebe nalazim da je slabo i nestalno.

(Toma Kempenac)

Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

RM BIH 2

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Ukoliko imate neka pitanja javite nam se na e-mail: info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
+387 33 263 055, +387 33 260 260 (program uživo)
+387 33 260 261

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E, Mostar 88 000, BIH
+387 63 312 401, +387 63 312 400 ( program uživo)

www.radiomarija.ba
 

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17