icn2.png

» FM 89,4 MHz Mostar i okolica » FM 97,8 MHz Fojnica i Visoko » FM 98,9 MHz Banja Luka » FM 101,2 MHz Jajce » FM 103,3 MHz Sarajevo, Kreševo, Kiseljak, Travnik, N. Travnik i Vitez » FM 105,7 MHz Žepče, Maglaj i Zavidovići » Putem interneta: www.radiomarija.ba » Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV » Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TV » Pretplatnici Telemach

logo2

VIJESTI

Ekumenski koncert kršćana Sarajeva

phpThumb cache nedjelja.ba src20bdb5c70a0ed1353bb9bc6ab40c573f par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1580070250

Vijeće za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH organiziralo je 26. siječnja, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova Ekumenski koncert kršćana grada Sarajeva, donosi Katolički tjednik.

Najprije je okupljene ljubitelje liturgijske glazbe pozdravio i uveo u program mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Potom je pozdrav i uvodnu riječ uputio Vinko kard. Puljić, vrhbosanski nadbiskup metropolita i predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH.

Nadbiskup je najprije pozdravio: mons. Luigia Pezzuta, apostolskog nuncija u BiH i mons. Tomu Vukšića, novoimenovanog nadbiskupa koadjutora Vrhbosanske nadbiskuoije, pastora Evangeličke Crkve Dolac-Malta Sašu Nikolinovića i pastora Kršćanske Baptističke Crkve u Sarajevu Tomislava Dobutovića, sve izvođače i nazočne, a potom je predstavio program.

„Vjerujte da sve te skladbe imaju svoj doprinos, to je molitva jer upravo kao kršćani znademo da Boga slaviti, pjevati – to znači duplo moliti. Ja želim da to večeras bude istinski nastavak ove osmine koje smo ovih dana molili. Sinoć smo navečer završili u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, u sabornoj crkvi, a evo večeras nastavljamo ovdje u katedrali s tom istom molitvom s nastupom naših pjevačkih zborova. Zato vas od srca pozdravljam i zahvaljujem na učešću ove večeri, a i osim zborova i svima vama koji ste se odazvali da sudjelujete na ovome. Želim da ova večer na neki način oplemenjuje, da s Bogom znamo razgovarati i riječima i srcem i pjesmom. Neka istinski Bog bude blizu u ovoj našoj pjesmi koju ćemo večeras prikazati“, poručio je kard. Puljić.

Ovogodišnji ekumenski koncert svojim nastupom uveličala su četiri izvođača koja su, svaki predstavljajući svoju sakralnu glazbu, nazočnima donijeli iznimna umjetnička i glazbena djela.

Prvo je nastupilo Srpsko pjevačko društvo Sloga iz Sarajeva kojim dirigira Stefan Mojsilović, magistar crkvene glazbe, a izveli su skladbe: Troptar Svetom Savi (prvom srpskom arhiepiskopu, Stevan Stojanović Mokranjac); Troptar Svetom Petru (mitropolitu Dobrobosanskom, srpski napjev, harmonizacija Peđa Hart); Heruvimska pjesma (pjesma anđela, ruski napjev, Maksim Kovaljski); Jelici vo Hrista (grčki/vizantijski napjev, notni zapis monaha Teodora, 18. stoljeće); Hvalite imja Gospodnje (anonim).

Zatim je uslijedio nastup Muzičkog sastava Evanđeoske Crkve Dolac-Malta koji su okupljene obogatili skladbama: Divna milost i Kriste, Ti si moj Bog.

Treći po redu nastupio je Glazbeni sastav Kršćanske Baptističke Crkve – Sarajevo koji su izveli: Spasenja moćKako predivno Ime jeSiromašni i nemoćni On nas ljubi.

Na kraju je uslijedio nastup Katedralnog mješovitog zbora Josip Stadler kojim dirigira vlč. Marko Stanušić, a izvedene su skladbe: Isuse Kralju (iz oratorija Juda MakabejacG. F. Händel); Ave verum (Edward Elgar); Ave Maria (Marko Stanušić); O pruži mile ruke (Vilko Novak); O Filii et Filiae (iz oratorija ChristusFranz Liszt); Bliže, o Bože moj (Lowell Mason) i Gospod Bog je pastir moj (Anton Dvorčak, solo: Dragan Pavlović, bariton).

Po završetku koncerta, mons. Tomašević, zahvalio je nazočnima, a osobito izvođačima koji su dali poseban doprinos ovom događaju i pozvao sve na druženje u prostorije Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, prenosi Katolički tjednik.

RM

 

 

Uključite se u besplatni online projekt "Upoznaj Stepinca"

 

PLAKAT DEVETNICA STEPINAC

Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti – Blaženi Alojzije Stepinac pokrenula je ove godine, uoči Stepinčeva, projekt "Upoznaj Stepinca", donosi Hrvatska katolička mreža.

Želja im je da šira javnost, a osobito mladi, otkriju ljepotu duhovne ostavštine i svjedočanstvo kršćanskog života blaženog Alojzija Stepinca. Uzimajući u obzir činjenicu da mlađi naraštaji sve više koriste mobilne aplikacije, odabrali su komunikaciju putem besplatne online aplikacije WhatsApp kako bi na vrlo jednostavan i praktičan način omogućili korisnicima pristup sadržajima putem kojih će moći otkrivati osnovne činjenice o blaženikovom životu, njegove misli, propovijedi, ali i moliti devetnice te prolaziti duhovne vježbe bez obzira gdje se trenutno nalaze. 

Slijedom navedenog, uoči Stepinčeva koje se svečano slavi 10. veljače, pozivaju se svi zainteresirani vjernici da se uključe u Devetnicu blaženom Alojziju Stepincu, od 1. do 9. veljače 2020., putem besplatne WhatsApp mobilne aplikacije.

Kroz devet dana, od 1. do 9. veljače, svatko tko se uključi u devetnicu će primati na svoj mobitel poticajne savjete, misli i dijelove propovijedi blaženog Alojzija Stepinca. 

Kako se uključiti? 

Ukoliko želiš sudjelovati u devetodnevnoj pripremi za Stepinčevo, napravi to u tri koraka:

  1. korak: Instaliraj na mobitel besplatnu aplikaciju WhatsApp.
  2. korak: U imenik svoga pametnog telefona među kontakte spremi broj mobitela: 091 7900 369.
  3. korak: Putem aplikacije WhatsApp na taj broj pošalji poruku sadržaja „Lojzek“.
  4. korak: Od 1. do 9. veljače na tvoj mobitel će stizati poticajni savjeti, misli i dijelovi propovjedi blaženog Alojzija Stepinca za svaki dan.

Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti – Blaženi Alojzije Stepinac osnovana je 2002. godine s ciljem promicanja obiteljskih vrijednosti i poboljšanja kvalitete bračnog i obiteljskog života.

Udruga je prepoznatljiva po zagovaranju i promicanju prava na slobodu vjeroispovijesti, brojnim tribinama s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti bitelji i ulaganja u obitelj kao temelja razvoja Republike Hrvatske, borbi protiv diskriminacije vjernika te po radu s djecom i mladima te mladim obiteljima, prenosi HKR.

RM

 

Vojni biskup mons. dr. Tomo Vukšić imenovan nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije

tomo vuksic vojni ordinarij

Sveti Otac papa Franjo imenovao je vojnog biskupa u Bosni i Hercegovini mons. Tomu Vukšića nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije, objavio je 22. siječnja 2020. Tiskovni ured Svete Stolice, donosi Kta.

Mons. dr. sc. Tomo Vukšić je rođen 9. siječnja 1954. u Studencima, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nakon što je pohađao filozofsko-teološki studij u Sarajevu, i odslužio vojsku (1977-1978), bio je zaređen za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Studencima, 29. lipnja 1980. Bio je župni vikar u katedrali u Mostaru od 1980. do 1982. Zatim, kao stipendista Propaganda Fide, postigao je magisterij iz ekumenske teologije na Papinskom orijentalnom institutu (1984.) te onaj iz kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana (1986.). Od 1986. do 1988. vršio je službu tajnika Biskupije i biskupa Pavla Žanića. Poslije toga bio je pitomac Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu (1988.-1991.), i ponovno student na Papinskom orijentalnom institutu, gdje je postigao doktorat (1991.) tezom: „Odnosi među katolicima i pravoslavcima u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1903.“

Vrativši se u domovinu, bio je pročelnik Teološkog instituta u Mostaru (od 1991. do 1994.); predavač na Teološkom institutu u Dubrovniku (1992.-1997.); vicerektor Bogoslovije u Sarajevu (od 1993. do 1998.); sudski vikar u Mostarsko-Duvanjskoj biskupiji (1993.-2009.); ravnatelj Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (od 1998. do 2005.), član Mješovitoga povjerenstva za primjenu Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

Sveti Otac Benedikt XVI. osnovao je, 1. veljače 2011. Vojni ordinarijat za Bosnu i Hercegovinu te imenovao generalnog vikara Mostarsko-duvanjske biskupije i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu dr. don Tomu Vukšića za prvog biskupa vojnog ordinarija. Za biskupa je zaređen 2. travnja 2011. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve.

Odlično poznaje talijanski jezik; zna također njemački i francuski. Autor je brojnih i cijenjenih publikacija iz teologije, kanonskoga prava, povijesti Crkve, suvremenih pitanja. (kta)

RM

 

Radunice: Krštenje sedmog djeteta obitelji Miškić

Miskic katarina krstenje 27

Pod pučkom misom, 19. siječnja, u župi Sv. Ane u Radunicama kraj Žepča pomoćni vrhbosanski biskup u miru mons. Pero Sudar krstio je malu Katarinu, sedmo dijete u obitelji Kate i Tomislava.

Uz biskupa koncelebrirali su vlč. Ilija Orkić, župnik uRadunicama te vlč. Ilija Miškić, brat oca male Katarine, donosi Katolički tjednik.

Na početku euharistije vlč. Orkić je pozdravio biskupa Peru, vjernike te roditelje Katu i Tomislava. "Okupljeni smo na svetoj euharistiji, naša mala zajednica postaje bogatija za još jedno dijete Božje te nas je pohodio biskup mons. Sudar, koji je doduše u mirovini, ali ne miruje", rekao je radunički župnik nabrajajući razloge za slavlje.

U propovijedi je biskup Sudar, osvrnuvši se na misna čitanja, naglasio kako je život dar od Boga te potom progovorio "kako svaki neprimjeren i nemaran odnos prema našem tijelu, dovodi do smrti, tako i naši grijesi dovode do smrti duše". "No, Bog nas ne napušta, on šalje Svoga Sina, kojeg proroci navještaju već u Starom zavjetu, a u Novom dolazi do ispunjenja Božjega plana za spasenje. U današnjem svijetu vlada strah od života, strah od obitelji i darivanja. Zbog toga kao katolici život moramo štiti i život moramo primiti. Na krštenju postajemo djeca Božja, ali po Duhu Svetom (Iv 1,33)", rekao je u svojoj propovijedi.

Kuma na krštenju bila je studentica Anamarija Matijević, a misno slavlje animirao je župni zbor.

Mala Katarina sedmo je dijete u obitelji Tomislava i Kate, a treća kćer u obitelji. Jedno vrijeme su živjeli u Americi, ali su se prije nekoliko godina odlučili vratiti u Bosnu i Hercegovinu, te ovdje živjeti, odgajati i podizati djecu. Osim župljana na misnom slavlju su pristigli i kumovi iz više mjesta iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Novi život svakako je uvijek razlog za radost, a kako je ovo prvo krštenje u posljednje dvije godine, onda je sreća u malenoj vjerničkoj zajednici puno veća, prenosi Katolički tjednik.

RM

 

 

SUSRET MLADIH KATOLIKA U ZAGREBU

 

Počele prijave za susret hrvatske katoličke mladeži koji se održava 9. i 10. svibnja

Prijave se prikupljaju do 15. ožujka.

0 1579077664

 

Počele su prijave za Susret hrvatske katoličke mladeži koji se održava 9. i 10. svibnja u Zagrebu. Iako se Susret održava za vikend, Zagrebačka nadbiskupija poziva sve da dođu već u petak, 8. svibnja, kako bi se smjestili kod svojih domaćina.

Jedanaesti po redu susret održava se ove godine pod geslom "Što god vam rekne, učinite!" (Iv 2,5). U subotu, 9. svibnja, u prijepodnevnim satima svi mladi sudjelovat će na katehezama koje će se održavati u 15-ak župa Zagrebačke nadbiskupije, a poslijepodne će biti organiziran program u centru Zagreba. Navečer se program nastavlja u župama u kojima će mladi biti smješteni. U nedjelju, 10. svibnja, središnje misno slavlje održat će se na Trgu bana Josipa Jelačića.

Prijave se prikupljaju do 15. ožujka, uz podatke: ime i prezime, spol, datum rođenja, veličina majice, broj mobitela, e-mail, mjesto i župa iz koje dolazite te dolazite li na jedno noćenje ili dva (opcija dolaska u petak).

Preuzeto: https://www.croexpress.eu/vjera/21329/susret-mladih-katolika-u-zagrebu-pocele-prijave-za-susret-hrvatske-katolicke-mladezi-koji-se-odrzava-9-i-10-svibnja/

 

RM

 

 

Potkategorije

Dragi i poštovani naši slušatelji,

Poslije dugo vremena da Vam se ukratko javimo i predstavimo. Naime, zasigurno ste već uočili preko radio valova ili stranice pa čak i stranice na facebooku da je RM s ovim ljetom krenula i s novom ekipom. Nova je, zamjenica glavnog urednika i promotor. Novi je i stari ravnatelj/glavni urednik.  

Pa idimo redom!

Nova zamjenica glavnog urednika je Ruža Hrkać (Mostar),

Novi promotor je Dražen Janko  (Žepče),

A novi/stari glavni uredik je p. Mato Anić (Sarajevo).

Bivšim djelatnicima: Davoru Brđanoviću, Nikolini Marčić, Ružici Rotim, Kristini Biokšić, Danici Škutor i p. Siniši Štambuku od srca zahvaljujemo za sve dobro što su ugradili i ostavili na RM, te im želimo obilje Božjeg blagoslova na novim službama i poslovima.  

Želimo s Vama podijeliti i veliku radost zbog lijepog broja novih suradnika i volontera. Oni su stup RM. Bez njih (Vas) ona ne postoji. Jedni su svoj doprinos dali i ostavili trajni trag na našem radiu, drugi su nastavili svoju misijun a treći tek počeli. Svi ste vi dio Marijina djela. Neka Vas Gospa čuva u svome srcu.

Napravili smo i stanovite izmjene u programskoj shemi. Vjerujemo nabolje.

Na koncu velika hvala svima Vama dragi naši dobročinitelji. Naše donacije nisu velike, ali su nam dragocjene. Poznata nam je Vaša ljubav prema Gospi i vjerujemo da zajedno možemo dalje, više i bolje.

Neka Vas sve prati Božji blagoslov i Gospin zagovor.

  1. p. Mato Anić 
na danasnji

Duhovni kutak

Žito i kukolj rastu u meni, Gospodine. Želio bih ljubiti čitavim bićem, ali popustim i nadvlada me sebičnost. Želim služiti onima koji me okružuju, a opet tražim udobnost i pažnju za sebe. Pomozi mi spoznati samoga sebe, a osobito upoznati i voljeti Tebe. Amen.

Koji dio našeg programa najradije slušate?
Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

FGTAB.png

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
Program uživo: +387 33 260 260, +387 33 260 261 | Redakcija: +387 33 263 055 | Fax: +387 33 263 056

 

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E. Mostar 88000, BiH
Program uživo: +387 36 312 400 | Redakcija: +387 36 312 401

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17