icn2.png

» FM 89,4 MHz Mostar i okolica » FM 97,8 MHz Fojnica i Visoko » FM 98,9 MHz Banja Luka » FM 101,2 MHz Jajce » FM 103,3 MHz Sarajevo, Kreševo, Kiseljak, Travnik, N. Travnik i Vitez » FM 105,7 MHz Žepče, Maglaj i Zavidovići » Putem interneta: www.radiomarija.ba » Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV » Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TV » Pretplatnici Telemach

logo2

VIJESTI

Bijeljina: Proslavljen patron župe

phpThumb cache nedjelja.ba srcf6326a1221a01ffa9cd9894b8be7777f par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1566543207

U župi Prečistog Srca Marijina, u Bijeljini 22. kolovoza misnim slavljem proslavljen je blagdan Blažene Djevice Marije – Kraljice svega stvorenoga patron ove vjerničke zajednice na samom sjeveroistoku BiH, donosi Katolički tjedenik.

Misno slavlje predvodio je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Travničkom sjemeništu Petar Barbarić. U koncelebraciji, uz župnika vlč. Andreja Lukanović, bio je i dekan Brčanskog dekanata preč. Damir Ivanović te još devet svećenika.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem animirao je župni zbor iz župe Presvetog Trojstva – Novi Travnik.

Nakon misnog slavlje uslijedilo je druženje uz pjesmu, kolo i ručak za sve goste.

Inače, župna crkva je u procesu obnove od prošle 2018. Zamijenjen je krov, presječena vlaga, ucijevljene slivne vode oko crkve, urađeni novi gromobrani, potpunosti zamijenjena krovna konstrukcija na zvoniku te urađeni novi pločnici i nova fasada na crkvi i zvoniku.

Trenutno se radi na unutrašnjem uređenju crkve, prenosi Katolički tjednik.

 

Gore „Pluća svijeta“

pozar2

Amazonska prašuma ili Amazonija je najveća svjetska prašuma koja je pogođena požarima najvećeg intenziteta otkad ih je Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) počeo pratiti 2013.

Požari pustoše brazilske šume, a gusti dim prekrio je nekoliko gradova posljednjih dana, dok se predsjednik Brazila Jair Bolsonara suočava sa sve većom kritikom zbog masovnog uništavanja Amazona.

Požari bi mogli nanijeti razoran udarac u borbi protiv klimatskih promjena, upozoravaju znanstvenici. Uočeno je da požari gore najvećim intenzitetom otkad ih je Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) počeo pratiti 2013. INPE je saopćio kako su požari u amazonskoj prašumi u Brazilu dosegli rekordan broj sa do sada 72 843 registrirana požara. To je porast od čak 80 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U ponedjeljak 19. kolovoza u popodnevnim satima grad Sao Paulo se zamračio. Snažni vjetrovi nosili su dim od šumskih požara koji su gorjeli gotovo 2 700 kilometara dalje, prenosi BBC. Dim je putovao od požara koji su plamtili u brazilskim državama Rondônia i Amazonas i oko sat vremena zacrnio nebo nad gradom. „Bilo je to kao da se dan pretvorio u noć“, rekao je jedan stanovnik za BBC. Bila je to kulminacija požara koji u Amazonskoj prašumi bukti već nekoliko tjedana.

Amazonsku prašumu često nazivamo „plućima planeta“ jer proizvodi 20 posto kisika u Zemljinoj atmosferi. Ona je ključna u usporavanju globalnog zagrijavanja i ujedno dom nebrojenih životinjskih i biljnih vrsta. Otprilike upola manja od površine SAD-a, to je najveća prašuma na našem planetu.

Države kroz koje se prostire Amazonska prašuma, proglasile su stanje uzbune ranije ovog mjeseca jer već 17 dana za redom bukte požari u ''plućima svijeta''.

Snimke NASA-inih satelita pokazuju razmjere štete koja se prostire kroz Brazil, Boliviju i Paragvaj.

 

 

Blagdan Marije – Kraljice svega stvorenoga u župi Bučići

phpThumb cache nedjelja.ba srcd919277b62b2e666740d1c033db52595 par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1566479616

U župi Sv. Martina, biskupa, u Bučićima kod Novog Travnika 22. kolovoza misnim slavljem kod stare crkve proslavljen je blagdan Blažene Djevice Marije – Kraljice svega stvorenoga, prenosi Katolički tjednik.

Misno slavlje predvodio je fra Pero Vrebac, vikar u župi Nova Bila i duhovnik bolnice i doma za stare u Novoj Biloj. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika među kojima je bio provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, inače sin ovoga kraja.

U svojoj propovijedi fra Pero je govorio o Blaženoj Djevici Mariji kao uzoru današnjih obitelji te primjeru poslušnosti i majčinske ljubavi.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem animirao je župni zbor.

Inače, stara crkva u ovoj župi je u procesu obnove. Potpuno je renoviran krov i uređen zvonik, a u planu je sređivanje drenaže oko crkve jer je kraj bogat mnogim izvorima što nanosi probleme njezinim temeljima.


Alojz Čakarić/ KT

 

Papa će putovati na Tajland?

phpThumb cache nedjelja.ba src8af5315a384f2466b786c7a4e431af89 par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1566389637

Papa Franjo navodno očekuje apostolsko putovanje na Tajland u studenome, nakon već najavljenoga puta u Japan. Kako prenosi Reuters, tri izvora iz Vatikana kazala su da će ovaj apostolski pohod biti obznanjen uskoro.

Posljednji papa koji je posjetio ove dvije zemlje bio je Sv. Ivan Pavao II. On je u apostolskom pohodu Japanu bio 1981., a Tajlandu 1984. Franjino putovanje u Japan koje je sam najavio u siječnju, odvest će ga u Tokyo, kao i u dva grada koja su razorena atomskim bombama: Hirošimu i Nagasaki. Putovanja u dvije države gdje su katolici iznimna manjina od približno 0,5 % ukupno populacije, očekuje se da traju oko sedam dana, a počet će oko 20. studenoga.

Tajland je većinski budistička, a Japan budistička i šintoistička zemlja te je unaprijed ovo putovanje označeno kao dio Papina nastojanja poboljšanja dijaloga s drugim religijama i mira u svijetu. Zaustavljanje na Tajlandu poklopit će se s 350. obljetnicom utemeljenja Misije Siam, koju je uspostavio papa Klement IX. kako bi pratio misionarska nastojanja u Siamu, što je nekadašnji naziv za Tajland.

 

 

Sestra Marija Pia Jurić prvo redovničko zvanje iz župe Bistrica

c 500 281 0 0 images 2015 zepce Sestra Marija Pia Juri

Mlada redovnica sestra Marija Pia Jurić, rodom iz župe Bistrica kod Žepča,  položila je jučer u Slavonskom Brodu svoje prve redovničke zavjete te tako postala dijelom zajednice Sestara Uršulinki, prenosi radiopostaja Žepče.

"Evo me Gospodine, pozvao si me!", riječi su kojima je sestra Marija Pia na svetoj misi na blagdan Velike Gospe u župi i brodskom svetištu Gospe Brze Pomoći najavila svoje predanje Bogu.

Provincijalna poglavarica uršulinki s. Ksenija Leko primila je zavjete s. Marije Pije, obećanje vjernosti Kristu u redu svete Uršule. Nakon blagoslova s. Marija Pia primila je koprenu, križ i konstitucije svoje Družbe. Slavljenicu je župna zajednica darivala cvijećem i kipom Gospe Brze Pomoći.

27-godišnja sestra Marija Pia ostaje u samostanu  uršulinki u Slavonskom Brodu i djelovat će u pastoralu obrazovanja kao vjeroučiteljica u osnovnoj školi. Ovo je prvo redovničko zvanje iz župe Bistrica žepačkog dekanata, donosi radiopostaja Žepče.

 

Potkategorije

Dragi i poštovani naši slušatelji,

Poslije dugo vremena da Vam se ukratko javimo i predstavimo. Naime, zasigurno ste već uočili preko radio valova ili stranice pa čak i stranice na facebooku da je RM s ovim ljetom krenula i s novom ekipom. Nova je, zamjenica glavnog urednika i promotor. Novi je i stari ravnatelj/glavni urednik.  

Pa idimo redom!

Nova zamjenica glavnog urednika je Ruža Hrkać (Mostar),

Novi promotor je Dražen Janko  (Žepče),

A novi/stari glavni uredik je p. Mato Anić (Sarajevo).

Bivšim djelatnicima: Davoru Brđanoviću, Nikolini Marčić, Ružici Rotim, Kristini Biokšić, Danici Škutor i p. Siniši Štambuku od srca zahvaljujemo za sve dobro što su ugradili i ostavili na RM, te im želimo obilje Božjeg blagoslova na novim službama i poslovima.  

Želimo s Vama podijeliti i veliku radost zbog lijepog broja novih suradnika i volontera. Oni su stup RM. Bez njih (Vas) ona ne postoji. Jedni su svoj doprinos dali i ostavili trajni trag na našem radiu, drugi su nastavili svoju misijun a treći tek počeli. Svi ste vi dio Marijina djela. Neka Vas Gospa čuva u svome srcu.

Napravili smo i stanovite izmjene u programskoj shemi. Vjerujemo nabolje.

Na koncu velika hvala svima Vama dragi naši dobročinitelji. Naše donacije nisu velike, ali su nam dragocjene. Poznata nam je Vaša ljubav prema Gospi i vjerujemo da zajedno možemo dalje, više i bolje.

Neka Vas sve prati Božji blagoslov i Gospin zagovor.

  1. p. Mato Anić 
na danasnji

Duhovni kutak

Žito i kukolj rastu u meni, Gospodine. Želio bih ljubiti čitavim bićem, ali popustim i nadvlada me sebičnost. Želim služiti onima koji me okružuju, a opet tražim udobnost i pažnju za sebe. Pomozi mi spoznati samoga sebe, a osobito upoznati i voljeti Tebe. Amen.

Koji dio našeg programa najradije slušate?
Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

FGTAB.png

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
Program uživo: +387 33 260 260, +387 33 260 261 | Redakcija: +387 33 263 055 | Fax: +387 33 263 056

 

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E. Mostar 88000, BiH
Program uživo: +387 36 312 400 | Redakcija: +387 36 312 401

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17