icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

logo2

KATOLIČKI TEOLOZI IZ NERAZVIJENIH ZEMALJA GLAVNA SU SNAGA TEOLOŠKE KONFERENCIJE O ETICI

teoloski eticari

Svjetsko okupljanje moralnih teologa u Sarajevu započelo je 26. srpnja s osobnom dobrodošlicom: pozdravnim i poticajnim pismom pape Franje.

Četverodnevnu konferenciju Kritično vrijeme za izgradnju mostova, Katolička teološka etika danas, organizirala je Katolička teološka etika u mreži Svjetske crkve, a održala se u Katoličkom školskom centru Sv. Josip, u Sarajevu. U njoj je sudjelovalo gotovo 450 teologa moralista iz 78 zemalja svijeta. U središtu pozornosti bila su dva pitanja: Klimatska kriza i njezin utjecaj na okoliš i na marginalizirano stanovništvo te Tragična banalnost suvremenoga političkog vodstva u mnogim zemljama – navodi se u priopćenju za medije. Zastupljeno je više od 75 posto zemalja a više od 54 posto sudionika dolazi iz nerazvijenih zemalja.

U svom pismu sudionicima konferencije, Papa Franjo primijetio je da je tema sastanka ono na što sam sam često skretao pozornost: na potrebu za izgradnjom mostova, a ne zidova. Ponavljam to u živoj nadi da će ljudi svugdje obratiti pozornost na ovu potrebu koja je sve više priznata, iako joj se pokušava pružiti otpor strahom i različitim oblicima nazadnosti.

Četverodnevna konferencija ima gotovo 500 teologa moralista
iz 80 zemalja.

Nadahnutim smatram, nastavio je papa Franjo, vaš prijedlog za stvaranjem mreže među osobama raznih kontinenata koje se, na različite načine i različitim izrazima, mogu posvetiti etičkom promišljanju u teološkom području, u nastojanju da na tom području pronađu nove i učinkovite resurse... Nepotrebno je reći, ali to ne znači nastojanje za ujednačenjem stajalištâ, već radije iskreno i dragovoljno traženje težišnice ciljeva (svrhâ) u dijaloškoj otvorenosti i raspravu o različitim perspektivama (vidicima).

Konferencija, koja je bila uživo prenošena (video-stream), uključila je i niz istaknutih glasova katoličke etike, uključujući vlč. Charlesa Currana s Južnoga metodističkog sveučilišta u Dallasu (Texas), Lindu Hogan s Trinity Collegea u Dublinu (Irska) i Paula Schotsmansa s Katoličkog sveučilišta u Leuvenu (Belgija).

Na konferenciji su sudjelovala i tri katolička kardinala: kardinal Vinko Puljić iz Sarajeva, kardinal Blase J. Cupich iz Chicaga te kardinal Peter Turkson, šef Vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja.

Sarajevo nije ni industrijalizirani svijet ni nerazvijena zemlja. Umjesto toga, oba ta svijeta
možemo povezati mostom.

C.T.E.W.C. mreža je nastala iz Sastanka za planiranje za 2003. g., koju su organizirao James Keenan, S.I. zajedno sa skupinom međunarodnih znanstvenika Soosaiom Arokiasamyjem, Benezetom Bujom, Margaret Farley, Lindom Hogan i Paulom Schotsmansom. Skupina je dala izjavu o svom poslanju pozivajući se na dijalog koji dopire izvan lokalne kulture u globalne Crkve, kojim ne dominira isključivo paradigma razvijenih zemalja. Međunarodne konferencije održane su do sada u Padovi (2006) i Trentu (2010), a kontinentalne konferencije održane su u Nairobiju (2012), Berlinu (2013), Krakovu (2014), Bangaloreu (2015) te u Bogoti (2016).

Otac Keenan je u Sarajevu, u svojim uvodnim riječima, priopćio da nakon nedavnoga sastanka Linda Hogan i on, kao predsjedatelji mreže, staju na stranu, preusmjerujući vodstvo na tri teologa koji su dugo bili dio mreže, a to su: Shaji George Kochuthara iz Indije, Kristin Heyer iz Sjedinjenih Država i Andrea Vicini iz Italije. Potaknuo je sudionike, s obzirom na hitnost, da počnu iznova, ali svjesniji mnogih talenata koji su prisutni... Trebamo rasti, uključivati, inovirati, širiti – jednom riječju: ići izvan i dalje od vlastitih granica.

Otac Keenan je jednako tako rekao da je ovo mjesto odabrano jer Sarajevo nije razvijeni svijet niti spada u nerazvijene zemlje. Umjesto toga, ta dva različita svijeta možemo povezati mostom. S obzirom na povijest grada koji je pretrpio povijesnu opsadu od 1992. do 1995. tijekom sukoba na Balkanu – primijetio je o. Keenan – Sarajevo je ponudilo tri važna konteksta za razmišljanje: izgradnju mira u situaciji nakon etničkih sukoba; međureligijski i međukulturalni dijalog u većinski muslimanskom gradu (85 %); te ekonomsku bitku (40 % nezaposlenosti). Gđa Heyer je istaknula važnost Sarajeva kao lokalne konferencije, poželjevši da se u gradu borbe i mostova zajednički prokrče novi putevi.

Bienvenu Mayemba, S.I., teolog iz Demokratske Republike Kongo koji predaje na Sveučilištu Sofia u Tokiju, također je naglasio važnost širokog dosega konferencije. Moj prvi dojam o ovom skupu je taj da je on zaista internacionalan – rekao je otac Mayemba novinaru Amerike. Ja sam Afrikanac, ali ovdje ima afričkih teologa koje nikad prije nisam sreo. I predajući u Japanu, bio sam u dodiru s azijskim teolozima – ali ovdje isto tako ima teologa iz cijele Azije, s kojima se nikad nisam susreo.

Video link (LaudatoTV): Kritičko vrijeme za gradnju mostova: katolički moralni teolozi danas

 

 

 

uplatnica

Za milodare i potporu Radio Marije BiH:
Račun otvoren kod Intesa Sanpaolo Banke BiH:
Br. Rn.: 1541602001977216
Za uplatu iz inozemstva:
SWIFT CODE: UPBKBA22
IBAN: BA391541602001977126
Intesa SanPaolo Banka Bih
Obala Kulina bana 9A
71000 Sarajevo

 

na danasnji

Duhovni kutak


U te dakle, Gospode Bože, stavljam svu svoju nadu i utočište: na tebe stavljam svu svoju nevolju i stisku; jer što god vidim izvan tebe nalazim da je slabo i nestalno.

(Toma Kempenac)

Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

RM BIH 2

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Ukoliko imate neka pitanja javite nam se na e-mail: info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
+387 33 263 055, +387 33 260 260 (program uživo)
+387 33 260 261

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E, Mostar 88 000, BIH
+387 63 312 401, +387 63 312 400 ( program uživo)

www.radiomarija.ba
 

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17