icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422

Vi, dragi mladi, niste budućnost, nego ste Božje 'sada' - rekao je papa Franjo mnoštvu mladih koji su nakon sinoćnjega bdijenja noć proveli u Parku svetoga Ivana Pavla II. kako bi sudjelovali na završnoj misi Svjetskoga dana mladih u Panami
Ariana Anić - Vatikan
Gospodin i njegovo poslanje nisu neko “međuvrijeme” u našem životu, nešto prolazno; oni su naš život! – istaknuo je papa Franjo u propovijedi na završnoj svetoj misi 34. svjetskog dana mladih, slavljenoj danas prijepodne, po lokalnom vremenu, u Parku svetoga Ivana Pavla II. u Panami, na kojoj se okupilo 700.000 vjernika.
„Oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega. On im progovori: »Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.«“. Tako nam Evanđelje prikazuje početak Isusova javnog djelovanja – rekao je Papa podsjetivši na odlomak iz današnje liturgije. Isus objavljuje Božji „sada“, sadašnji trenutak Boga koji nam dolazi u susret kako bi i nas pozvao da sudjelujemo u njegovom „sada“, u kojemu valja „blagovjesnikom biti siromasima“, „proglasiti sužnjima oslobođenje i vid slijepima“, „na slobodu pustiti potlačene“ i „proglasiti godinu milosti Gospodnje“.
Božje „sada“ s Isusom postaje prisutno, postaje lice, tijelo, milosrdna ljubav koja ne čeka savršene situacije kako bi se očitovala, niti prihvaća izgovore za svoje ostvarenje. On je Božje vrijeme koje čini prikladnima svaku situaciju i svaki prostor. U Isusu započinje i živi obećana budućnost – istaknuo je Sveti Otac te primijetio da nisu baš svi oni koji su slušali Isusa bili spremni vjerovati nekomu koga poznavahu i kojega su vidjeli kako odrasta.
I nama se može dogoditi da ne vjerujemo da Bog može biti toliko konkretan i svakodnevan, toliko blizak i stvaran, i još manje, da je toliko prisutan i da djeluje kroz neku od nama poznatih osoba, koja može biti susjed, prijatelj, rođak. Nismo uvijek spremni vjerovati da nas Gospodin može pozvati raditi i uprljati si ruke zajedno s Njim u njegovu Kraljevstvu.
I mi se često ponašamo kao narod u Nazaretu, – primijetio je papa Franjo – više volimo Boga na udaljenosti, koji je lijep, dobar i velikodušan, ali dalek i koji ne smeta. Bliski i svakodnevni Bog, prijatelj i brat, traži od nas da upoznamo blizinu, svakodnevicu, i posebno bratstvo. Bog je stvaran i konkretan jer je ljubav stvarna i konkretna. Upravo je ta konkretnost ljubavi jedan od bitnih čimbenika kršćanskoga života – istaknuo je Papa te spomenuo opasnost da se u svojim zajednicama udaljimo od onih koji evanđelje žele živjeti konkretno.
Tako se nekoga tko je rođen da bude proroštvo i navještaj Kraljevstva Božjega pripitomljuje i osiromašuje. Svakodnevna je stvar želja za pripitomljavanjem Riječi Božje – primijetio je Sveti Otac. I vama se, dragi mladi, može dogoditi da se osjećate kao da ste u „čekaonici“, da čekate svoj red, a u međuvremenu izmišljamo za vas, ili sami izmišljate, budućnost koja je higijenski dobro upakirana i bez posljedica, a koja je samo privid radosti. Tako vas umirujemo i uspavljujemo kako ne biste stvarali buku, postavljali pitanja sebi i drugima, kako ne biste stavili u pitanje sebe i druge; a u tom „međuvremenu“ vaši snovi gube visinu i pretvaraju se u iluzije – upozorio je Papa.
Spomenuvši potom nedavno održanu sinodu posvećenu mladima preporučio im je uzajamno slušanje među naraštajima, kako bi učili jedni od drugih, i to na zajedničkom prostoru na kojemu i mladi mogu biti aktivni. Vi, dragi mladi, niste budućnost, nego Božji 'sada'! – istaknuo je Papa. Osjetite sada, a ne sutra, da imate poslanje, i zaljubite se u njega. Ljubav kojoj nas Isus poučava, konkretna je ljubav, bliska, stvarna – ponovio je. Za Isusa na postoji „međuvrijeme“, nego milosrdna ljubav koja želi prodrijeti u srce i osvojiti ga. Ona želi biti naše blago, jer nije neko „međuvrijeme“ u životu, ili neka prolazna moda, ona je ljubav darivanja koja poziva na darivanje sebe – napomenuo je Papa.
To je konkretna ljubav; slavljenička radost koja se rađa u odluci da sudjelujemo u čudesnom ribolovu nade i ljubavi, solidarnosti i bratstva, pred mnoštvom paraliziranih pogleda koji umrtvljuju zbog straha i isključenosti, špekulacije i manipulacije – rekao je Papa, a onda svoje misli upravio Djevici Mariji, pravom uzoru za mlade, koja je svojim 'da' pratila taj Svjetski dan mladeži. Ne samo da je vjerovala u Boga i u njegova obećanja kao u nešto što je moguće, vjerovala je Bogu i imala hrabrosti reći 'da' kako bi sudjelovala u tom Gospodinovom 'sada'. Osjetila je da ima poslanje, zaljubila se i to je bilo presudno – istaknuo je Papa.
U završnom je pozdravu, na kraju misnoga slavlja, papa Franjo zahvalio svima koji su na bilo koji način omogućili organiziranje i održavanje Svjetskoga dana mladih u Panami. Zahvalio je i mladima koji su intenzivno proživjeli taj događaj, te ih ponovno potaknuo da ne dopuste da se 'ohladi' to što su proživjeli tih dana.
Svojom ste vjerom i radošću učinili da zatrepere Panama, američki kontinent i cijeli svijet. Kao što smo više puta čuli ovih dana u himni Svjetskoga dana: „Hodočasnici smo koji dolazimo… U hodu smo“; nastavite hodati, nastavite živjeti vjeru i dijeliti ju s drugima. Nemojte zaboraviti da niste ni sutra, ni „međuvrijeme“, nego ste Božje 'sada' – istaknuo je papa Franjo.

Preuzeto s portala: https://www.vaticannews.va/hr/papa/news/2019-01/papa-franjo-panama-sdm-2019-zavrsna-misa.html 

Program

02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
04:00 Venite adoremus/p.Mato Anić/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš/R
05:30 Rubrika: Svetac dana + imendana
06:00 Zvona + Kraljice neba
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/slavna otajstva
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Misa: Crkva Svih Svetih, Livno
07:30 Božanski časoslov/jutarnja molitva

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu