icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

dependent 100343 1280

Pitate se i sami bi li vodili djecu kad idete u posjet starijima u obitelji ili rodbini? Pročitajte istinitu i dirljivu priču o tome koliko je važno posjećivati starije. Majka i kći svjedoče koliko je njihove živote obogatila jedna žena, iako bi nakon svakog susreta zaboravila njihova imena. Naučile su da je važan jedino trenutak u kojem ljubimo jedni druge.

Kako smo se uvijek iznova upoznavale…

Moja je kći preletjela pogledom prema meni kada ju je naša vremešna prijateljica Elizabeth pozdravila i upitala kako se zove.

„Sami“, odgovori joj i uputi osmijeh naboranom licu.

„Sami. Je li to skraćeno od Samantha?“

„Jest, gospođo“, odgovori Sami i uzme četku za kosu. Sami primijeti kako ova starija gospođa ima predivnu kosu i predloži joj da je počešlja.

„Baš bih to voljela, dušo. Kada sam bila malena…“ otpočne Elizabeth onu istu priču koju nam je ispričala već bezbroj puta. Elizabeth je bolovala od Alzheimerove bolesti te joj je bila potrebna cjelodnevna skrb. Ona je bila majka jedne moje dobre prijateljice stoga smo je često posjećivali u domu u kojem je živjela.

…znale smo već sve priče

„… i tada sam upoznala svog supruga“, zaključila bi Elizabeth. Sami bi je uz smijeh upitala o njezinom suprugu, zgodnom frajeru. Već je znala da je Elizabeth bila zaljubljiva osamnaestogodišnjakinja kada je upoznala svog supruga Franka. Često ga je opisivala kao „zgodnog frajera“.

„Oh, da, bio je frajer“, nasmijala bi se. „Bio je faca. Sve su prijateljice pokušavale privući njegovu pažnju.“

„No on se zaljubio u Vas, zar ne, gđo Elizabeth?“ upitala bi Sami.

„Oh, itekako, dušo“, odgovorila bi Elizabeth. „A te noći kad smo se na mostu poljubili, mislila sam da ću pasti preko ruba ravno u vodu.“

Sami se naglas nasmije. „Bio je pravi zavodnik?“ upitala bi Sami.

„Oh, dijete, ne bi smjela to pitati“, uz smijeh bi rekla Elizabeth i namignula Sami. „Ali u pravu si, zbog njega bi mi srce tuklo kao ludo.“

Nisam si mogla pomoći i svaki bih se put nasmijala dok bih promatrala kako se šale.

Objasnila sam Sami zašto posjećivati starije i kad se čini besmisleno

U početku je Sami bilo teško shvatiti zašto posjećivati starije ako nas oni zaborave. Zašto je Elizabeth svaki put zaboravila tko je Sami. Jednom me kći upitala zašto joj uporno odlazimo u posjet kada nas ona zaboravi čim odemo od nje. Izgledalo joj je kao da naš dolazak nema smisla i da je svejedno jesmo li uopće bili tu. Međutim, objasnila sam joj da sve ovisi o našem stavu. Činjenica je da Elizabeth uživa u našim posjetima i zajedničkim druženjima. Široko se osmjehuje i prepričava nam životne priče. Zapravo, svaki put kada nas vidi njezine oči ožive i razvedre se iako misli da se prvi put susrećemo. Nije mi bilo lako odgovoriti na Samina pitanja. Potapšala sam je po leđima, a Sami se uvijala poput mačića. „Voliš kada te mazim po leđima, zar ne? Čak i da se kasnije ne sjećaš da sam te mazila, i dalje bi htjela da to radim?“, upitala sam je.

„Ne bi me bilo briga što zaboravljam. I dalje bih htjela da me maziš“, odgovorila je.

„Eto, zbog toga uvijek iznova iskazujemo Elizabeth svoju ljubav prema njoj. Ona voli kad smo s njom i to je sasvim dovoljno“, zaključila sam.

Ljubiti jedni druge

Sami se na trenutak zamislila, a zatim joj se lice razvedrilo. „To su trenuci ljubavi! Kao kada jedemo sladoled ili gledamo jako smiješan crtić. Možda ne traje dugo, ali uživate dok traje“, nasmijala se. „I to je sasvim dovoljno.“, zaključila je.

Shvatila je, hvala Bogu. I to je sasvim dovoljno.


Elsa Kok Colopy – Focus on the Family
Prevela i prilagodila: LR
Foto: Pixabay 

Program

11:45 Rođendani
11:50 Podnevne molitve: Ltanije na čast Presvetom Oltarskom Sakramentu, molitva sv.Josipu
12:00 Kraljice neba, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:30 Najave i obavijesti do 17:00h
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Svijet arheologije /Inga Raos
14:30 Informativne minute RM
14:50 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Molitvene nakane

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu