icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

logo2

Zašto bi djeca trebala posjećivati starije?

dependent 100343 1280

Pitate se i sami bi li vodili djecu kad idete u posjet starijima u obitelji ili rodbini? Pročitajte istinitu i dirljivu priču o tome koliko je važno posjećivati starije. Majka i kći svjedoče koliko je njihove živote obogatila jedna žena, iako bi nakon svakog susreta zaboravila njihova imena. Naučile su da je važan jedino trenutak u kojem ljubimo jedni druge.

Kako smo se uvijek iznova upoznavale…

Moja je kći preletjela pogledom prema meni kada ju je naša vremešna prijateljica Elizabeth pozdravila i upitala kako se zove.

„Sami“, odgovori joj i uputi osmijeh naboranom licu.

„Sami. Je li to skraćeno od Samantha?“

„Jest, gospođo“, odgovori Sami i uzme četku za kosu. Sami primijeti kako ova starija gospođa ima predivnu kosu i predloži joj da je počešlja.

„Baš bih to voljela, dušo. Kada sam bila malena…“ otpočne Elizabeth onu istu priču koju nam je ispričala već bezbroj puta. Elizabeth je bolovala od Alzheimerove bolesti te joj je bila potrebna cjelodnevna skrb. Ona je bila majka jedne moje dobre prijateljice stoga smo je često posjećivali u domu u kojem je živjela.

…znale smo već sve priče

„… i tada sam upoznala svog supruga“, zaključila bi Elizabeth. Sami bi je uz smijeh upitala o njezinom suprugu, zgodnom frajeru. Već je znala da je Elizabeth bila zaljubljiva osamnaestogodišnjakinja kada je upoznala svog supruga Franka. Često ga je opisivala kao „zgodnog frajera“.

„Oh, da, bio je frajer“, nasmijala bi se. „Bio je faca. Sve su prijateljice pokušavale privući njegovu pažnju.“

„No on se zaljubio u Vas, zar ne, gđo Elizabeth?“ upitala bi Sami.

„Oh, itekako, dušo“, odgovorila bi Elizabeth. „A te noći kad smo se na mostu poljubili, mislila sam da ću pasti preko ruba ravno u vodu.“

Sami se naglas nasmije. „Bio je pravi zavodnik?“ upitala bi Sami.

„Oh, dijete, ne bi smjela to pitati“, uz smijeh bi rekla Elizabeth i namignula Sami. „Ali u pravu si, zbog njega bi mi srce tuklo kao ludo.“

Nisam si mogla pomoći i svaki bih se put nasmijala dok bih promatrala kako se šale.

Objasnila sam Sami zašto posjećivati starije i kad se čini besmisleno

U početku je Sami bilo teško shvatiti zašto posjećivati starije ako nas oni zaborave. Zašto je Elizabeth svaki put zaboravila tko je Sami. Jednom me kći upitala zašto joj uporno odlazimo u posjet kada nas ona zaboravi čim odemo od nje. Izgledalo joj je kao da naš dolazak nema smisla i da je svejedno jesmo li uopće bili tu. Međutim, objasnila sam joj da sve ovisi o našem stavu. Činjenica je da Elizabeth uživa u našim posjetima i zajedničkim druženjima. Široko se osmjehuje i prepričava nam životne priče. Zapravo, svaki put kada nas vidi njezine oči ožive i razvedre se iako misli da se prvi put susrećemo. Nije mi bilo lako odgovoriti na Samina pitanja. Potapšala sam je po leđima, a Sami se uvijala poput mačića. „Voliš kada te mazim po leđima, zar ne? Čak i da se kasnije ne sjećaš da sam te mazila, i dalje bi htjela da to radim?“, upitala sam je.

„Ne bi me bilo briga što zaboravljam. I dalje bih htjela da me maziš“, odgovorila je.

„Eto, zbog toga uvijek iznova iskazujemo Elizabeth svoju ljubav prema njoj. Ona voli kad smo s njom i to je sasvim dovoljno“, zaključila sam.

Ljubiti jedni druge

Sami se na trenutak zamislila, a zatim joj se lice razvedrilo. „To su trenuci ljubavi! Kao kada jedemo sladoled ili gledamo jako smiješan crtić. Možda ne traje dugo, ali uživate dok traje“, nasmijala se. „I to je sasvim dovoljno.“, zaključila je.

Shvatila je, hvala Bogu. I to je sasvim dovoljno.


Elsa Kok Colopy – Focus on the Family
Prevela i prilagodila: LR
Foto: Pixabay 

 

uplatnica

Za milodare i potporu Radio Marije BiH:
Račun otvoren kod Intesa Sanpaolo Banke BiH:
Br. Rn.: 1541602001977216
Za uplatu iz inozemstva:
SWIFT CODE: UPBKBA22
IBAN: BA391541602001977126
Intesa SanPaolo Banka Bih
Obala Kulina bana 9A
71000 Sarajevo

 

na danasnji

Duhovni kutak


U te dakle, Gospode Bože, stavljam svu svoju nadu i utočište: na tebe stavljam svu svoju nevolju i stisku; jer što god vidim izvan tebe nalazim da je slabo i nestalno.

(Toma Kempenac)

Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

RM BIH 2

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Ukoliko imate neka pitanja javite nam se na e-mail: info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
+387 33 263 055, +387 33 260 260 (program uživo)
+387 33 260 261

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E, Mostar 88 000, BIH
+387 63 312 401, +387 63 312 400 ( program uživo)

www.radiomarija.ba
 

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17