icn2.png

» FM 89,4 MHz Mostar i okolica » FM 97,8 MHz Fojnica i Visoko » FM 98,9 MHz Banja Luka » FM 101,2 MHz Jajce » FM 103,3 MHz Sarajevo, Kreševo, Kiseljak, Travnik, N. Travnik i Vitez » FM 105,7 MHz Žepče, Maglaj i Zavidovići » Putem interneta: www.radiomarija.ba » Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV » Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TV » Pretplatnici Telemach

logo2

Kardinal osmoricu đakona zaredio za svećenike

phpThumb cache nedjelja.ba srcd80b0e3d8f13c4f9525883314643bb7c par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1561810225

Vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić zaredio je 29. lipnja za službu prezbitera petoricu đakona Vrhbosanske nadbiskupije i trojicu đakona Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene.

Nadbiskup je predvodio svetu misu uz suslavlje apostolskog nuncija u BiH Luigija Pezzuta i provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića te u zajedništvu s većim brojem svećenika, među kojima su bili i odgojitelji u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu i Franjevačkoj teologiji.

Bogoslužju je nazočilo mnoštvo bogoslova i redovnica, kao i rodbina te župnici i župljani župa zaređenih, a svojom je pjesmom svečani događaj uljepšao zbor bogoslova Franjevačke teologije Fra Nenad Dujić.

Kardinal je na početku misnog slavlja pozdravio nazočne te okupljenima poručio da mole za ređenike, sve svećenike i za Petra naših dana papu Franju. Čestitao je i imendan svima koji nose ime Petar i Pavao, kao i jubileje svećenicima uz želju da radosno žive svoje svećenstvo.

Poslije odziva kandidata i uz jamstvo poglavara, vjernika župnih zajednica iz kojih dolaze te mišljenja odgovornih o njihovoj prikladnosti za primanje svetog reda, nadbiskup Puljić ih je izabrao za red prezbitera.

Tijekom svečanog misnog slavlja u sarajevskoj prvostolnici zaređeni su: vlč. Adnan Petar Mihael Jašarević, vlč. Ivan Dragičević, i vlč. Stipica Lešić, đakoni koji su svoj teološki studij i formaciju završili u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu; vlč. Štefan Marković i vlč. Fabijan Štedul koji su svoju formaciju završili u Nadbiskupijskom misijskom međunarodnom sjemeništu Redemptoris Mater u Sarajevu, te fra Nikola Pejčin, fra Franjo Baraban i fra Josip Kapetanović koji su svoju formaciju završili na Franjevačkoj teologiji.

Potom se u prigodnoj propovjedi kardinal obratio ređenicima podsjetivši kako je Isus pozvao apostole Petra i Pavla koji su svoju ljubav prema Bogu dokazali žrtvom položivši život za njega. Osobito se osvrnuo na krizu zvanja o kojoj se često govori.

„Ne, nije kriza zvanja. Kriza je što mnoga zvanja nisu rođena jer su ih spriječili roditi se. Ubili su ih prije rođenja. Mnoga zvanja nisu došla na svijet. I zato često koristim sliku kako vrt nema cvijeća. Nema Bog što ubrati za oltar. Kada govorimo o krizi zvanja, govorimo o krizi ljubavi prema životu. Bit će zvanja tamo gdje cvijeta život, a tamo gdje cvjeta život tu je i spremnost za žrtvu. Tamo je život ljubav“, istaknuo je kardinal kazavši kako mi samo mislimo da su ovo najteža vremena. Naprosto, kazao je, ovo su naša vremena.

Ređenicima je također poručio da Krist ne bira ljude zato jer su sveci. To su krhki ljudi. Tajna je to kako On bira.  Svatko od nas je, dodao je kardinal, od Boga izabran. A onda Crkva posvećuje.  „Crkva tim krhkim ljudima povjerava najveće tajne i svetinje na zemlji. A veće svetinje od euharistije nema“, naglasio je kardinal Puljić, poručivši ređenicima kako bi želio da budu svjesni odgovornosti koju danas preuzimaju, da razumiju da to nije privatna stvar, nego je vezano uz – posvećenost.

„Nitko od nas nije zaslužio da mu se povjeri najveća tajna svijeta. To jer dar. I taj dar treba poštivati i biti ga dostojan. Radite za Božju stvar, ne bojte se zato nositi Isusov križ“, zaključio je kardinal.

Potom su zaređeni prvi put koncelebrirali s nadbiskupom i subraćom svećenicima.

Preuzeto: https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/kardinal-osmoricu-dakona-zaredio-za-svecenike/11022

svec redjenje 001

svecenicko redjenje 2

svecenicko redjenje 1

na danasnji

Duhovni kutak

Žito i kukolj rastu u meni, Gospodine. Želio bih ljubiti čitavim bićem, ali popustim i nadvlada me sebičnost. Želim služiti onima koji me okružuju, a opet tražim udobnost i pažnju za sebe. Pomozi mi spoznati samoga sebe, a osobito upoznati i voljeti Tebe. Amen.

Koji dio našeg programa najradije slušate?
Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

FGTAB.png

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
Program uživo: +387 33 260 260, +387 33 260 261 | Redakcija: +387 33 263 055 | Fax: +387 33 263 056

 

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E. Mostar 88000, BiH
Program uživo: +387 36 312 400 | Redakcija: +387 36 312 401

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17