icn2.png

» FM 89,4 MHz Mostar i okolica » FM 97,8 MHz Fojnica i Visoko » FM 98,9 MHz Banja Luka » FM 101,2 MHz Jajce » FM 103,3 MHz Sarajevo, Kreševo, Kiseljak, Travnik, N. Travnik i Vitez » FM 105,7 MHz Žepče, Maglaj i Zavidovići » Putem interneta: www.radiomarija.ba » Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV » Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TV » Pretplatnici Telemach

logo2

Polaganje doživotnih zavjeta školskih sestara franjevki

phpThumb cache nedjelja.ba srcdafcca6291e120819dc812af6e283363 par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1565768023

Na blagdan Sv. Klare Asiške 11. kolovoza, u župnoj crkvi Sv. Mihovila Arkađela u Varešu, doživotne redovničke zavjete položile su s. Blaženka Marijanović i s. Anđelina Ivančić.

Svečano euharistijsko slavlje tom prigodom u župnoj crkvi Sv. Mihovila Arkađela u Varešu predvodio je dr. mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, uz suslavlje vareškog župnika fra Leona Pednića i definitora Provincije Bosne Srebrene fra Nikice Vujice. Zavjete je primila s. Kata Karadža, provincijska predstojnica Družbe školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina, u nazočnosti i svjedočenju dviju zavjetovanih sestara: s. Lidije Jurišić, zamjenice provincijske predstojnice, i s. Celine Vidak, provincijske savjetnice i odgojiteljice.

Prije propovijedi sestre je predstavila odgojiteljica s. Celina. S. Blaženka Marijanović (od oca Joze i majke Kate, rođ. Pavičić) rodom je iz Župe Sv. Ante Padovanskog u Dobretićima, a s. Anđelina Ivančić(od oca Mile i majke Ljiljane, rođ. Topić) iz Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Prisoju. Obje su u kandidaturu primljene 2010. u Livnu, a u novicijat godinu dana kasnije u Kloštru Ivaniću. Prve privremene zavjete položile su 2012. Kroz početnu redovničku formaciju, molitvom, radom i studijem, te nakon zrelog promišljanja odlučile su izreći svoje doživotno ʺdaʺ Bogu želeći živjeti redovničko posvećenje u Družbi Školskih sestara franjevki.
One su nakon naviještene Riječi, na poziv svoje odgojiteljice spremno odgovorile: ʺZvao si me, Gospodine. Evo me!ʺ.

Uslijedila je zatim prigodna homilija biskupa Vukšića. Spominjući Sv. Ivana od Križa istaknuo je kako poziv na življenje evanđeoskih savjeta pretpostavlja spremnost osobe postati poput čistog prozorskog stakla kroz koje će prosijavati sunčeva svjetlost. ʺTako redovnik postaje svjedok Utjelovljenja i Kristove prisutnosti u svijetu. Put svetosti, na koji su Bogu posvećene osobe pozvane, nije samorazumljiv, već to ‘blago u glinenim posudama’ traži spremnost da se Gospodin proslavi po redovnikovom životuʺ, kazao je te zatim usporedio život redovnika s flautom – lijepim i skupim glazbenim instrumentom koji svoju svrhu ispunjava samo ako u njega puše flautist. Obraćajući se s. Blaženki i s. Anđelini Biskup potaknuo ih je na ustrajnost u suglasju sa zajednicom Školskih sestara franjevki, ali i Crkve. ʺTako će svijet prepoznati da nebeski Flautista neprestano nadahnjuje vaše korake i vašu vjernostʺ, poručio je mons. Tomo.

Za okupljene vjernike poseban je bio čin prostracije, a nakon toga obred zavjetovanja. Sestre su pojedinačno izrekle obrazac zavjetovanja kojim su obećale da će doživotno živjeti u siromaštvu, poslušnosti i čistoći prema Pravilu trećeg samostanskog reda Sv. Franje Asiškog i prema Konstitucijama Družbe Školskih sestra franjevki Krista Kralja. Biskup je zatim nad zavjetovanicama izmolio svečani blagoslov te predao znakove zavjetovanja – prsten – kojim se vidljivo označuje doživotno posvećenje Bogu.

Pred kraj svete mise okupljenima se obratila s. Kata Karadža. Ohrabrila je sestre zavjetovanice da njeguju svoje zvanje, kako je to činila i Sv. Klara potičući također svoje sestre da budu uvijek ljubiteljice Boga, brinu se o sebi i svojim sestrama, ali i opslužuju što su Gospodinu obećale. Napomenula je kako se zajednica, uz slavlje polaganja doživotnih zavjeta, spominje i desetljeća života i djelovanja sestarske kuće u Varešu i Ustanove za prihvat i odgoj djece Mala škola.

U istom su duhu s. Blaženka i s. Anđelina izrekle svoju zahvalu, nako mise, tijekom zajedničkoga objeda i druženja u sestarskoj kući u Varešu.
Spomenimo kako je slavlju polaganja doživotnih zavjeta prethodila jednomjesečna intenzivna duhovna priprava.

S. Kristina Marijanović/ KT

 zavjetovanje1

 

 

na danasnji

Duhovni kutak

Žito i kukolj rastu u meni, Gospodine. Želio bih ljubiti čitavim bićem, ali popustim i nadvlada me sebičnost. Želim služiti onima koji me okružuju, a opet tražim udobnost i pažnju za sebe. Pomozi mi spoznati samoga sebe, a osobito upoznati i voljeti Tebe. Amen.

Koji dio našeg programa najradije slušate?
Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

FGTAB.png

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
Program uživo: +387 33 260 260, +387 33 260 261 | Redakcija: +387 33 263 055 | Fax: +387 33 263 056

 

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E. Mostar 88000, BiH
Program uživo: +387 36 312 400 | Redakcija: +387 36 312 401

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17