icn2.png

» FM 89,4 MHz Mostar i okolica » FM 97,8 MHz Fojnica i Visoko » FM 98,9 MHz Banja Luka » FM 101,2 MHz Jajce » FM 103,3 MHz Sarajevo, Kreševo, Kiseljak, Travnik, N. Travnik i Vitez » FM 105,7 MHz Žepče, Maglaj i Zavidovići » Putem interneta: www.radiomarija.ba » Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV » Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TV » Pretplatnici Telemach

logo2

Trostruka proslava u župi Nevesinje na dan uznesenja BDM

 

gggggggggggg

Dana 15. kolovoza , na dan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, župa Nevesinje je proslavila svoj patron. No ovdje nije riječ samo o patronu kao svetkovini. Župa Nevesinje je danas imala razlog za trostruko slavlje. Prvotno već rečeni patron župe, koji slavi jubilarnih 120 godina postojanja, potom su udijeljeni sakramenti krštenja malom Jakovu te sakramenti Potvrde (krizme) Mariji.

 

Piše: Dražen Janko

 

Euharistijsko slavlje predvodio je Generalni vikar Mostarsko – duvanjske i trebinjsko – mrkanske biskupije, don Željko Majić u koncelebraciji sa župnikom don Antom Luburićem uz prisustvo  još šest svećenika.

Zanimljivo kako su na svetom misnom slavlju bili i pripadnici istočnog obreda, tri pravoslavna patrijarha uz prisustvo načelnika, predsjedavatelja općinskog vijeća i načelnika policije Općine Nevesinje, na što je župnik izrazito ponosan.

U neformalnom razgovoru prije svete mise, za našu medijsku kuću, sa župnikom ali i prakaraturom Antunom Šarcem saznajemo,  da župa Nevesinje u svoj sastav ubraja gradove Foču, Čajmiće, Kalinovik, Gacko. Sve ukupan broj katolika u čitavoj župi koja je površinom čak veća i od trebinjske biskupije, sa približno 4000 km2, broji svega 150 katolika. Također poslije Drugog svjetskog rata, župna crkva je bila pretvorena u magacina, a nakon domovinskog rata, bila je sravljena sa zemljom, na kojoj je trebala biti izgrađena cesta. Obnova je počela 2007. godine kada je položen kamen temeljac, a posvećena je 2017. kada je dobila izgled kakav je imala i prije rušenja, ali sve to zahvaljujući župniku don Anti Luburiću čija je ustrajnost dovela do toga, rekao je Antun Šarac.

U propovijedi, don Željko Majiće je nekoliko puta istaknuo važnost zajedništva na svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije, kao značaj i ulogu naše Nebeske majke. Također se pozvao i na sv. Maksimilijana Kolbu, koji se slavio dan prije, inače utemeniteljom katoličke udruge Vojska Bezgriješne, koji je inače svoj život dao u zamjenu za vjernika koji je trebao biti pogubljen u Auschwitzu. Time je Generalni vikar, još jednom metaforički istakao žrtvu koju mi vjernici trebamo biti spremi učiniti.

Po završetku obreda krštenja i potvrde, župnik Luburić se još jednom zahvalio svim prisutnim vjernicima ističući važnost ne zaboravljanja matičnoj ognjišta, i stalnog povratka na svoju rodnu grudu. Također je istakao kako mnogi vjernici dolaze na ovakve ali i druge velike svetkovine samo kako bi jeli i pili što nije u duhu kršćansktva, pozivajući se na umjerenost u jelu i piću.

I za kraj Don Ante Luburić se zahvali Radio Mariji na prijenosu svetog misnog slavlja kao i Hrvatskoj radio televiziji  (HRT) koji su slikovno propratili čitavu današnju svetkovinu, koja će biti prikazana čitavom puku u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj pa i šire.

Nakon euharistije, upriličeno je bilo pjevanje tradicionalne gange nevesiljskog kraja.

vvvvvvvvvvvvv

wwwwwwwwwwww

ccccccccccccccc

kkkkkk

 

 

na danasnji

Duhovni kutak

Žito i kukolj rastu u meni, Gospodine. Želio bih ljubiti čitavim bićem, ali popustim i nadvlada me sebičnost. Želim služiti onima koji me okružuju, a opet tražim udobnost i pažnju za sebe. Pomozi mi spoznati samoga sebe, a osobito upoznati i voljeti Tebe. Amen.

Koji dio našeg programa najradije slušate?
Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

FGTAB.png

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
Program uživo: +387 33 260 260, +387 33 260 261 | Redakcija: +387 33 263 055 | Fax: +387 33 263 056

 

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E. Mostar 88000, BiH
Program uživo: +387 36 312 400 | Redakcija: +387 36 312 401

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17