icn2.png

» FM 89,4 MHz Mostar i okolica » FM 97,8 MHz Fojnica i Visoko » FM 98,9 MHz Banja Luka » FM 101,2 MHz Jajce » FM 103,3 MHz Sarajevo, Kreševo, Kiseljak, Travnik, N. Travnik i Vitez » FM 105,7 MHz Žepče, Maglaj i Zavidovići » Putem interneta: www.radiomarija.ba » Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV » Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TV » Pretplatnici Telemach

logo2

U Komušini proslavljena Velika Gospa

phpThumb cache nedjelja.ba src529437fd449ed0db9d5c1c2955f97d65 par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1565869166

U Komušini i na brdu Kondžilu, najvećem Gospinom svetištu Vrhbosanske nadbiskupije, 15. kolovoza svečano je proslavljena Velika Gospa. Misu je preslavio pomoćni biskup vrhbosanski dr. Pero Sudar u koncelebraciji 15-ak svećenika, prenosi Katoličko tjednik. 

Od ranih jutarnjih sati veliki broj hodočasnika slijevao se u Komušinu kod Teslića gdje su mogli obaviti ispovijed.

U 09.00 sati započeli su uvodni obredi, a potom je uslijedila procesija s Gospinom slikom do brda Kondžilo gdje je svečano misno slavlje predvodio pomoćni biskup mons. Sudar koji je održao i prigodnu propovijed.

Prije početka misnog slavlja nazočnima je riječi pozdrava i dobrodošlice uputio župnik i čuvar svetišta preč. Boris Salapić, dekan Usorskog dekanata.

Na početku svoje propovijedi mons. Sudar se zapitao "što to Crkva danas slavi, koji nas je to čudesni događaj u životu jedne žene danas privukao na prelijepo brdo Kondžilo?"

"Koji je to događaj koji stotine milijuna ljudi širom svijeta danas privlači liku te žene? Crkva od  početka vjeruje i naviješta da se na majci Isusovoj ispunilo ono za čim teži svako ljudsko srce. To je ono što Bog želi dati čovjeku, punina i vječnost života. Danas Crkva slavi i posvećuje činjenicu da Bog ostaje vjeran svojim običajima. Ono što je Isus rekao nije samo pusto obećanje. Zato mi danas ne slavimo čežnju ljudskog bića koja se nikad ostvariti neće. Isus je obećao i rekao da će Bog onima koji vjeruju dati ono što ljudsko oko nije vidjelo, srce nije osjetilo i što uho nije čulo. To znači ono za čim mi tako čeznemo i ne možemo naslutiti tu stvarnost", rekao je mons. Sudar na početku napominjući kako je Crkva ustanovila ovu svetkovinu ne na čežnji i želji nego Božjem obećanju i stvarnošću.

"Danas slavimo ono što se dogodilo ženi koja je pod svojim srcem nosila Isusa. Uzašla je na nebo dušom i tijelom. Kršćanstvo od početka vjeruje da smrt nije kraj. To je drugo rođenje za potpuni život. Žena po kojoj se to ispunilo je naša Nebeska majka. Ona nam je zagovornica, braniteljica koja nas štiti", rekao je biskup ponavljajući kako je Marija poput Isusa uznesena na nebo.

Osvrćući se na misna čitanja propovjednik je rekao kako je Isus pobjednik nad svim zalima, a najveće od njih je smrt. "Isus je punina života koju Bog ispunja kojima koji ne sumnjaju u njega", ustvrdio je mons. Sudar naglašavajući činjenice iz Marijina života o radovanju životu, hrabrosti, veličanju Gospodina...

"Veliča duša moja Gospodina. To je Marijin stav prema životu i odgovor na sve kušnje. Ova žena nije imala male kušnje. Od samog začeća bila je pribijena na stup srama. Postojala je mogućnost da bude ubijena kamenovanjem jer je bila trudna, a još nije bila udata. Od tada do Isusove smrti na križu stalno je patila. Isus je bio proglašavan izdajnikom, varalicom i na kraju ubijen. Kakav je to život jedne majke i kakva je kušnja?", rekao je biskup i naglasio da je zbog njezina života Marija u Crkvi proglašena "zvijezdom Danicom".

"Ona na nebu stoji kao putokaz u svim ljudskim izgubljenostima. Marija nije slučajno samo Isusova majka. Ona je majka svih čudesa što se događaju tako tiho u ljudskim dušama. Marija je Majka i ovog našeg današnjeg hodočašćima", naglasio je biskup i dodao da je Marija majka našeg zajedništva.

Na kraju je potaknuo nazočne da ih Marijin primjer potakne da vole život, vole mjesto gdje su rođeni, vole narod u kojemu su rođeni i na kraju da vole svakog čovjeka ne dozvoljavajući nikome da «ukrade» nadu. Govoreći o drevnoj slici Gospe koja se čuva u župnoj crkvi istaknuo je kako Hrvati s ponosom mogu reći kako su marijanski narod.

Na kraju mise zahvalu nazočnima je uputio župnik i čuvar svetišta, a posebice zboru župe Sv. Ivana Krstitelja iz Jelaha koji su svojim pjevanjem uljepšali svečano misno slavlje.

Poslije mise vjernici su se u procesiji s Gospinom slikom uputili ka župnoj crkvi čime je završio službeni dio proslave, a uslijedilo je narodno veselje.

U Komušini se osim hodočašća za Veliku Gospu održavaju još dva: jedno u posljednjoj nedjelji svibnja kao hodočašće mladih Vrhbosanske nadbiskupije, i drugo krajem listopada kao hodočašće okolnih župa. Budući da u župi stalno živi samo nekoliko stotina vjernika, može se reći kako ovaj kraj barem tri puta godišnje, više nego inače, zablista i oživi.

Gospina se slika prvi put spominje 1779., i samo je dva puta duže vremena izbivala iz župe. Prvi put 1888. za vrijeme restauracije u Grazu, a drugi 1992. kada su srpski ekstremisti protjerali sve katolike i razorili župnu crkvu. Slika je 1996. vraćena iz Hrvatske u Žepče, a 1999. u Komušinu, donosi Katolički tjednik.

 

na danasnji

Duhovni kutak

Žito i kukolj rastu u meni, Gospodine. Želio bih ljubiti čitavim bićem, ali popustim i nadvlada me sebičnost. Želim služiti onima koji me okružuju, a opet tražim udobnost i pažnju za sebe. Pomozi mi spoznati samoga sebe, a osobito upoznati i voljeti Tebe. Amen.

Koji dio našeg programa najradije slušate?
Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

FGTAB.png

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
Program uživo: +387 33 260 260, +387 33 260 261 | Redakcija: +387 33 263 055 | Fax: +387 33 263 056

 

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E. Mostar 88000, BiH
Program uživo: +387 36 312 400 | Redakcija: +387 36 312 401

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17