icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

logo2

Novi broj revije „Svjetlo riječi”: Čovjek i priroda - Znak Božje ljubavi

Iz tiska je izašao novi broj franjevačke obiteljske revije Svjetlo riječi, za mjesec listopad 2020. godine. Glavna tema novoga broja jest Čovjek i priroda. Znak Božje ljubavi.

Priroda i covjek naslovnicaOvomjesečnu Temu broja pod naslovom Prirodu treba voljeti potpisuje dr. Dalibor Ballian, profesor na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. On na početku ovoga opsežnoga teksta posvećenoga prirodi i čovjekovu odnosu prema prirodi postavlja pitanja o tome kako ponovno postići sklad koji treba vladati između Boga, čovjeka i prirode, osobito danas kada liberalni kapitalizam potiče na iskorištavanje prirode do njezinih krajnjih granica beskrupulozno je uništavajući. Kako stoji BiH kada je u pitanju prekomjerno iskorištavanje i uništavanje prirodnih resursa? Kako se naše društvo uopće odnosi prema prirodi? Što reći na temu malih i velikih hidroelektrana kojima se uništava biljni i životinjski svijet? Kako se za sklad između prirode i čovjeka zalagao sv. Franjo Asiški? Više o ovoj temi pročitajte u novomu broju Svjetla riječi.

Reportaža iz pera Nikoline Marčić ovoga mjeseca dolazi iz jedinoga franjevačkog samostana u BiH posvećenoga sv. Franji Asiškomu. Smješten na obroncima Vlašića, samostan sv. Franje Asiškoga u Gučoj Gori kod Travnika po mnogočemu je poseban. Reportaža pod naslovom Guča Goro, zemljo plemenita svjedoči o teškoj povijesti samostana, ali ujedno zrači optimizmom franjevaca i naroda koji danas žive u Gučoj Gori. Doznajte što o samostanu ima reći gvardijan fra Drago Pranješ – Čarli, kako žive franjevci u Gučoj Gori te kakav je suživot franjevaca i vjerničkoga puka u ovom malom mjestu podno Vlašića. Samo u novom broju Svjetla riječi.

Središnji razgovor ovoga mjeseca vodio je glavni urednik revije Svjetlo riječi fra Janko Ćuro s istaknutim hrvatskim pjesnikom, književnikom, akademikom Lukom Paljetkom. Doznajte kako Paljetak uspijeva uskladiti i održati dinamičan ritam rada i što za njega znači nemati vremena, zatim kako ocjenjuje književni rad bosanskih franjevaca i što njemu osobno znači njihov rad i što ima reći o kulturi kao temeljnoj odrednici društvenoga napretka. Ovaj izvrsni intervju koji je ekskluzivno objavljen u novom broju Svjetla riječi, otvorit će novi pogled na značajne stavke u životu Luka Paljetka, koji posebno prijateljstvo njeguje s bosanskim franjevcima.

Ostali prilozi novoga broja Svjetla riječi uključuju tekst bibličara fra Darka Teperta o prirodi koja je znak Božje blizine, zatim razmišljanje prof. dr. Borisa Becka o Božjoj blizini u vremenu duhovne krize i tekst Tatiane Cameron Tajči o nesalomljivomu duhu prirode i čovjeka. Putopis iz maloazijskoga mjesta Isparte, grada ruža, pročitajte iz pera Dalibora Balliana, dok o franjevačkoj povijesti Bosne Srebrene pišu fra Anđelko Barun, fra Marko Karamatić i Ivo Pranjković. Novi broj Svjetla riječi obogaćen je također prilozima fra Mile Babića o nepostojanju nepogrešiva kolektiva, fra Jure Marčinkovića o ljekovitim svojstvima lovora, Ivice Raguža koji piše o dvije vrste spektakla – Đavlovom i Kristovom, te fra Damira Pavića o blaženoj Ozani iz Mantove.

Od izdanja FMC Svjetlo riječi preporučujemo još i kuharicu Kuhinja bez zidova s. Anđelke Jakovljević kao i zbirku narodnih i popularnih pjesama i napjeva Duša narodna te, u svjetlu teme broja, knjige Zemlja planina BiH i Polja i visoravni BiH, autora Dalibora Balliana.

Sva izdanja Svjetla riječi dostupna su pozivom na broj telefona 033 726 200 ili internetskom kupovinom na mrežnom portalu www.svjetlorijeci.ba. Širimo svjetlo.

 

Izvor: Radio Marija BiH

 

uplatnica

Za milodare i potporu Radio Marije BiH:
Račun otvoren kod Intesa Sanpaolo Banke BiH:
Br. Rn.: 1541602001977216
Za uplatu iz inozemstva:
SWIFT CODE: UPBKBA22
IBAN: BA391541602001977126
Intesa SanPaolo Banka Bih
Obala Kulina bana 9A
71000 Sarajevo

 

na danasnji

Duhovni kutak


U te dakle, Gospode Bože, stavljam svu svoju nadu i utočište: na tebe stavljam svu svoju nevolju i stisku; jer što god vidim izvan tebe nalazim da je slabo i nestalno.

(Toma Kempenac)

Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

RM BIH 2

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Ukoliko imate neka pitanja javite nam se na e-mail: info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
+387 33 263 055, +387 33 260 260 (program uživo)
+387 33 260 261

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E, Mostar 88 000, BIH
+387 63 312 401, +387 63 312 400 ( program uživo)

www.radiomarija.ba
 

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17