icn2.png

» FM 89,4 MHz Mostar i okolica » FM 97,8 MHz Fojnica i Visoko » FM 98,9 MHz Banja Luka » FM 101,2 MHz Jajce » FM 103,3 MHz Sarajevo, Kreševo, Kiseljak, Travnik, N. Travnik i Vitez » FM 105,7 MHz Žepče, Maglaj i Zavidovići » Putem interneta: www.radiomarija.ba » Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV » Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TV » Pretplatnici Telemach

logo2

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 23.8.

Pogubljen William Wallace

Na današnji je dan davne 1305. pogubljen William Wallace, škotski patriot, nakon što ga je Kralj Edward I od Engleske optužio za izdaju. Wallace je jedan od najvećih škotskih narodnih junaka i patriota koji je predvodio borbe protiv engleske dominacije tijekom ratova za škotsku neovisnost. Godine 1617. U Londonu su uvedene prve jednosmjerne ulice na svijetu. Kad već spominjemo Engleze u kontekstu dominacije, valja se prisjetiti da je Velika Britanija početkom 19. stoljeća službeno ukinula ropstvo u svojim kolonijama čime je preko 700,000 robova napokon dočekalo slobodu.
Okupiran Hong Kong

Ali u isto vrijeme, točnije 1839. godine Ujedinjeno je Kraljevstvo okupiralo Hong Kong i tu osnovalo bazu za potrebe nadolazećeg rata s Kinom (radi uvoženja britanskog opijuma u tu zemlju) koji će kasnije u povijesti biti zapisan kao Prvi opijumski rat.
Počela bitka za Staljingrad

Stoljeće kasnije započela je legendarna bitka za Staljingrad u kojoj su se sukobile njemačke i ruske sovjetske snage i koja se smatra jednom od najkrvavijih bitaka Drugog svjetskog rata i uopće bitaka u povijesti čovječanstva. Povjesničari se ne slažu oko krajnjeg broja žrtava (od 700,000 do 2 milijuna civila i vojnika).
Izveden posljednji konjanički juriš u povijesti

U kontekstu drugog svjetskog rata na današnji je dan 1942. godine izveden i posljednji konjanički juriš u povijesti – taj se događaj odigrao kod mjesta zvanog Izbušenski na rijeci Don, a u njemu je sudjelovala talijanska savojska konjanička postrojba; ukupno 600 konjanika je jurnulo na sovjetske trupe pri čemu su stradala 32 konjanika.

Rođen glavni lik serijala “Shadowhunters”; Clarissa Clary Fray
Clarissa Adele Morgenstern rođena je na današnji dan 23. kolovoza 1991. godine. Prema knjigama, njen je otac Valentine, a majka Jocelyn. Rođena je godinu dana nakon svoga brata Jonathana. Drugo ime, Adele, dobila je po svojoj baki s majčine strane. Nakon što je Jocelyn rodila Jonathana pala je u depresiju osječajući odbojnost prema svom prvorođenom sinu. Nadajući se da će pomoći svojoj ženi u borbi s depresijom, Valentine joj je davao male doze krvi anđela Ithuriela, a tada nije znao da je Jocelyn opet trudna s Clary. S tim, napravio je da mu je vlastita kćer “novi i slučajni eksperiment”.
Natascha Kampusch uspijela pobjeći od otmičara

Na današnji dan 2006. godine Natascha Kampusch, oteta kad je imala deset godina, uspjela je pobjeći svojem otmičaru nakon osam godina u zatočeništvu; odmah nakon toga postala je poznata zahvaljujući gotovo svim svjetskim medijima koji su prenijeli njenu priču.

Rođen River Phoenix

1970. godine rođen je River Phoenix, američki filmski glumac. River Phoenix već je u mladosti ima velike uspjehe u karijeri, te zauzima mjesto kao jedan od najobećavajućih i najperspektivnijih mladih glumaca 90-ih godina dvadesetog stoljeća. Primio je brojne pohvale zbog svojih glumačkih sposobnosti od raznih kritičara. Njegov život i obećavajuća karijera naglo su prekinuti njegovom preranom smrću u dvadeset i trećoj godini.
Rođen Luj XVI.

1754. godine rođen je Luj XVI, francuski kralj od 1774. godine. Nakon izbijanja Francuske revolucije 1789. godine doveden je sa porodicom iz Versellesa u Pariz. U rujnu 1792. godine Žirondinski konvent svrgnuo ga je sa prijeestolla, u prosincu iste godine osuđen je na smrt pod optužbom za izdaju. U siječnju 1793. je pogubljen na giljotini.
Stokholmski sindrom

1973. godine – Pljačkaš banke u Stokholmu uzeo je četvoro ljudi za taoce. Tokom šest dramatičnih dana između pljačkaša i zarobljenika razvilo se prijateljstvo koje je kasnije opisano i analizirano kao “Stokholmski sindrom”.

Pripremio: Dražen Janko

na danasnji

Duhovni kutak

Žito i kukolj rastu u meni, Gospodine. Želio bih ljubiti čitavim bićem, ali popustim i nadvlada me sebičnost. Želim služiti onima koji me okružuju, a opet tražim udobnost i pažnju za sebe. Pomozi mi spoznati samoga sebe, a osobito upoznati i voljeti Tebe. Amen.

Koji dio našeg programa najradije slušate?
Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

FGTAB.png

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
Program uživo: +387 33 260 260, +387 33 260 261 | Redakcija: +387 33 263 055 | Fax: +387 33 263 056

 

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E. Mostar 88000, BiH
Program uživo: +387 36 312 400 | Redakcija: +387 36 312 401

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17