icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

phpThumb cache nedjelja.ba src1d83c6c4021255e3c65b337e55a7f318 par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1563210470

Banjolučka biskupija sa svojom katedralom štuje Sv. Bonaventuru već gotovo 140 godina, kazao je biskup Perić.

Na blagdan Sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika Banjolučke biskupije i katedrale u ponedjeljak, 15. srpnja u banjolučkoj katedrali Sv. Bonaventure svečano euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, u zajedništvu s biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Ratkom Perićem, vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem, pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom i apostolskim upraviteljem Križevačke eparhije mons. Milanom Stipićem. Koncelebriralo je 36 svećenika, a sudjelovale su časne sestre raznih družbi te brojni vjernici koji su ispunili katedralu, piše KTA.

Na početku misnog slavlja biskup Franjo je održao prigodni govor u povodu 30. obljetnice njegovog pastirskog upravljanja Banjolučkom biskupijom. "Prije punih 30 godina, na današnji dan sam, voljom i odredbom tadašnjeg pape Sv. Ivana Pavla II. preuzeo upravu Banjolučke biskupije… Tada, prije tri desetljeća, niti ja niti drugi oko mene, nismo mogli ni slutiti, što je sve đavao, po Božjem dopuštenju, nakanio učiniti s članovima Kristove Crkve na području naše biskupije, već u prvom od ta dosadašnja tri desetljeća! Od sotone fatalno osakaćeni čovjekov lik postao je - nažalost - i mjera i totalna obmana i otrovna dogma života mnogih naših sugrađana i suvremenika i dramatično ugrozio u mnogim članovima Božjeg naroda njihov vječni bogočovječni lik. Bog je davao snage i meni, ali i braći svećenicima, sestrama redovnicama i brojnim vjernicima laicima u našoj biskupiji, da, unatoč sotonskom rušilačkom uraganu, ne posustanemo u rasplamsavanju vjere, nade i ljubavi kod nas samih i kod mnoge druge naše kršćanske braće i sestara, naših sunarodnjaka, sugrađana i suvremenika.

Uvodeći u misno slavlje kardinal Puljić čestitao je patron Sv. Bonaventure biskupu Komarici, svećenicima, redovnicama, redovnicama i cijelom vjernom puku. „U zajedništvu s biskupima, sa svećenicima i s vama, dragi vjernici, donosimo cijelu Banjolučku biskupiju na oltar, posebno one koji žive na njezinom području, bilo svećenici, redovnici, redovnice, svećenički i redovnički kandidati i kandidatice i sav vjerni puk koji tu živi. Upućujemo svoje molitve Bogu po zagovoru sv. Bone i za sve koji istinski vole svoje korijene i rado se sjećaju gdje su nikli i stasali. Upućujem molitvu i za sve naše pokojne biskupe, svećenike, redovnike, redovnice i sve pokojne članove vjernog puka, posebno za one koji su stradali tijekom i poslije rata od nemilosrdne mržnje. Neka im Gospodine bude milostiv“, rekao je kardinal Puljić.

Prigodnu propovijed uputio je biskup Perić koji se najprije obratio biskupu Komarici riječima: „Dragi Franjo, biskupe, koji već trideset godina kroz mnoge nevolje upravljaš ovom mjesnom Crkvom banjolučkom, po zagovoru njezina nebeskoga zaštitnika Sv. Bonaventure, naslovnika ove katedrale! Tebi u prvom redu bratske čestitke i Bogu žarke molitve za njegovu blagoslovnu milost koja je potrebna Tebi, Tvomu pastoralnom kleru, dijecezanskom i redovničkom, redovnicama, svemu duhovnom pomlatku i svim vjernicima." Potom je progovorio o Sv. Bonaventuri.

Na kraju je uputio biskupu Komarici riječi čestitke, zahvale i zamolbe. “Čestitka na ovom tridesetogodišnjem radu od 1989. kad si postao ordinarijem do danas. A bilo je i vojevanja; ne Ti nego oko Tebe. Ali Ti si se držao pravila. Počeo si na početku mise svoj uvodni govor riječima psalmiste: „Gospodin je moja snaga i pjesma, on mi je spasitelj (Ps 118,14). Tako si napisao na svojoj sličici 1985. godine, kad si imenovan pomoćnim biskupom banjolučkim, i 6. siječnja 1986. kad si zaređen za biskupa. Pratile su te ova snaga i ova pjesma. Ništa ne bi mogao postići ni po metropolama ni kod Svete Stolice da te Gospodnja snaga nije pratila i da kroz sve to nisi zadržao duh pjesme.

Osobita Ti čestitka što si doveo Svetog Oca papu Ivana Pavla II. 2003. godine da ovdje na Petričevcu 22. lipnja proglasi blaženim građanina ovoga grada Banje Luke i biskupijana ove Banjolučke biskupije Ivana Merza. Zahvala za sve ono što si učinio kao katolički biskup ove biskupije, najprije kao pomoćni biskup, a onda kao ordinarij. Samo Bog i Ti znate kroz kakve si klance i jadikovce prolazio. Mi, koji smo bili izvan toga konteksta, mogli smo samo pratiti, ali se nismo mogli dobro s Tobom uživjeti. Hvala Ti što si zadržao onu Božju snagu u sebi i što si i danas kadar tako zapjevati kao 1986. godine na svom biskupskom ređenju u Rimu. Sjećam se kao da je jučer bilo. Zamolba Bogu da Ti i dalje daje ovu snagu i ovu pjesmu i da Te ruka Gospodnja prati!“.

Vjernici župa Posavski Bregi i Dubrovački Lijevi predvođeni župnim upraviteljem vlč. Dražanom Mirčićem predali su biskupu Komarici i kardinalu Puljiću prigodne darove.

Liturgijsko pjevanje animira je katedralni zbor pod ravnanjem s. Damjane Kovačević. Nakon svete mise uslijedilo je čašćenje moćiju Sv. Bonaventure. Brojni vjernici su se molili i u pokrajnjoj kapeli gdje su moći Bl. Ivana Merza rođenog u Banjoj Luci.

Preuzeto: https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/biskupi-slavili-misu-na-patron-banjolucke-biskupije-i-katedrale/11300

 

Program

21:00 Krunica - Molitva sa svećenicima - Svećenici marijanskog pokreta
21:45 Božanski časoslov - Povečerje
22:00 Vijesti Radio Vatikan/R
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan/Dražen Janko/R
23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emsija: KKC/p. Mato Anić/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Živjeti je radost/ Phil Bosmans
00:15 Sveta Krunica (slavna otajstva)
01:00 Emisija: Bog te ljubi/Dalibor Jozić/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu