icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

phpThumb cache nedjelja.ba src6203d3b425eb0d0a40deb487fe8cb9f6 par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1572784477

U organizaciji kupreških udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Općine Kupres i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB, u Kupresu je 3. studenoga svečano obilježena 25. obljetnica oslobođenja ovog grada.

Ovom prigodom obilježena je i 13. obljetnica dana Udruge specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Program obilježavanja započeo je u 8 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred masovne grobnice Ogledala za žrtve Drugog svjetskog rata te ispred spomen obilježja Suho Polje, Kupreško polje i spomen obilježju Vukovarcima.

Potom je u crkvi Svete obitelji slavljena sveta misa koju je, uz koncelebraciju 10-ak svećenika, među kojima je bio župnik vlč. Tomo Mlakić, predvodio mons. Tomo Vukšić, vojni biskup ordinarij u Bosni i Hercegovini.

Na početku misnog slavlja, riječi pozdrava vlč. Mlakić uputio je svim nazočnim, medijima koji prenose kuprešku obljetnicu, ali na poseban način braniteljima i djeci smrtno stradalih i nestalih branitelja. „Hvala Bogu da nas nije zatrovala mržnja. Ostale su rane duboke i neizbrisive, ali i spremnosti i hrabrost da oprostimo i molimo oproštenje. Sjetit ćete se dragi hrvatski branitelji kako ste prije 25 godina početkom studenog s krunicom oko vrata ponovno kročili na Kuprešku visoravan. Tad prije 25 godina se nismo stidjeli krunice i ona nam je bila utjeha i znak prepoznatljivosti. Zahvaljujemo Bogu na daru slobode, a braniteljima za svaku i najmanju žrtvu“, kazao je vlč. Mlakić.

Na početku propovijedi biskup je vjernicima napomenuo kako će im u razmatranju u povodu 25. obljetnice oslobođenja kupreškoga kraja, postizanju slobode i kršćanskoj odgovornosti za nju, kao vodič poslužiti odlomak riječi Gospodnjih iz Lukina evanđelja, u kojemu taj sveti pisac opisuje susret Isusa i Zakeja, koji se za ovoga carinika pretvorio u početak njegove slobode od vlastite loše prošlosti.

Opisujući odlomak iz Evanđelja i Zakeja carinika, propovjednik mons. Tomo Vukšić, kazao je kako je on za Isusa bio samo čovjek. „Samo jedan od ljudi, radi čijega obraćenja, radi povratka na put dobrote i vječnoga spasenja je došao na ovaj svijet. Spasenja, koje započinje već na ovoj zemlji, ako se prihvati Isusa, ako mu se dopusti da uđe u kuću i savjest vlastitoga života, da nam govori, ako se nastojimo poistovjetiti s njim i njegovim načinom, ako se trudimo u tomu postati mu slični. I gdje god Isus biva zaista primljen i sluša ga se, s njim dolazi njegovo spasenje“, kazao je.

Osvrćući se na riječi apostola Pavla „Za slobodu nas Krist oslobodi! Držite se dakle i ne dajte se ponovno u jaram ropstva! (Gal 5,1)“, propovjednik govori o slobodi. „To je misao Svetoga Pisma, koja je uvijek suvremena kao vrednota, podsjetnik i opomena. Dȁ, svojim djelom otkupljenja od grijeha Krist nas je za slobodu duhovno oslobodio. Darovao nam je tu slobodu i očekuje naš odgovoran odnos prema njoj. Naime, odgovornost je konstitutivna oznaka svake slobode, pa i duhovne. Ona je njezina bitna oznaka, a naša velika i teška obveza. Odgovornost za slobodu i u slobodi, mjesto je i način ostvarenja sreće na ovoj zemlji, ali i jedini put prema vječnoj radosti. Okupili smo se na molitvu u slobodi, za koju zahvaljujemo ponajviše braniteljima. I molimo milosrdnoga Gospodina Boga, da bude milostiv prema svima, koji su poginuli ili na neki drugi način prerano završili ovozemaljski život. Neka ih sve uskrsnuli Krist nagradi životom zauvijek, a njihovim obiteljima i prijateljima izražavamo ljudsku solidarnost, kršćansku blizinu i molitvu“, istaknuo je vojni ordinarij.

„Odgovorno ponašanje u slobodi ponekada je čak zahtjevnije od same borbe za slobodu. Stoga misao o pozivu na odgovornost ponavljamo s Kupresa danas, kada sa zahvalnošću obilježavamo četvrt stoljeća od oslobođenja ovoga kraja. Pokojni branitelji, kad bi mogli govoriti, sigurno bi poručili, da su poštenje, rad i rađanje druga imena za današnju borbu i odgovornost za Kupres, za sve ostale krajeve i za sve ljude, koji u njima žive“, zaključio je mons. Vukšić.

Svečano misno slavlje predvođenjem liturgijskoga pjevanja, uveličala je klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj, a za orguljama je svirao satnik iz Oružanih snaga BiH, Ivan Bevanda.

Nakon mise položeni su vijenci i upaljene svijeće na križu ispred crkve Svete Obitelji Kupres u znak sjećanja na poginule Hrvate u Drugom svjetskom ratu. Potom je održan svečani pobjednički mimohod branitelja kroz grad uz pratnju I. benda orkestra OS BiH.

Na kraju programa održana je svečana akademija u povodu Dana oslobođenja Kupresa u Hrvatskom domu kulture Kupres, a potom je uslijedilo druženje s braniteljima.

Podsjećamo, operacija Cincar bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994. Provedba operacije trajala je tri dana, od 1. do 3. studenoga 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile: Zima ’94.,Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95., OlujaMaestral i Južni potez. Ovom operacijom oslobođen je veći dio Kupreške visoravni, uključujući Kupres kojega je HVO ušao 3. studenoga 1994.

Operacija je dobila ime po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njenom istoimenom vrhu. Oslobođeno je područje ukupne površine 600 kvadratnih kilometara, vojska bosanskih Srba je odbačena dalje od planine Cincar, otvorena je prometnica Bugojno – Livno, oslobođen je veći dio strateški važnog Kupreškog polja te sam gradić Kupres i okolna sela. Na strani HVO-a poginula su tri vojnika, a ranjeno ih je nekoliko.

KT

 

 

 

Program

22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš/R
23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emisija: Savršeno veselje/Frama Mostar/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
00:15 Sveta krunica (otajstva svjetla)
01:00 Emisija: Medicinsko - psihološki savjeti/Ana Baotić Bisharat/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
04:00 Emisija: U Božjoj prisutnosti nema straha/Davorin Jerkić/R

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu