icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Tijekom svečanog Euharistijskog slavlja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla 29. lipnja 2021. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić zaredio je za svećenike trojicu đakona Vrhbosanske nadbiskupije i osmoricu đakona Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene.

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src70c3bab7ed1b3d633452a06a58297291_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1624966122.jpeg


Kardinal Puljić je predvodio Misno slavlje u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Luigijem Pezzutom i s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem te uz koncelebraciju provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića, generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića, generalnog vizitatora Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Bože Vulete i još oko 60 svećenika među kojima su bili poglavari i profesori s Vrhbosanske bogoslovnog sjemeništa, Franjevačke teologije, Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu te župnici župa iz kojih dolaze ređenici. Na Svetoj misi sudjelovale su redovnice raznih kongregacija te roditelji, braća, sestre i rodbina ređenika, župljani iz rodnih župa ređenika i drugi vjernici. Asistenciju kod oltara i liturgijsko pjevanje animirali su bogoslovi, kolege ređenika iz spomenutih bogoslovnih sjemeništa.

02.jpg

 

Uvodeći u Misno slavlje kardinal Puljić pozdravio je sve nazočne u katedrali, kao i sve koji su Misu pratili putem valova Radija Marije Bosne i Hercegovine. Poseban pozdrav uputio je predstavniku Svetog Oca u BiH nunciju Pezzutu pozivajući sve da na osobit način na ovu svetkovinu apostolskih prvaka mole za papu Franju, Petra naših dana. „Želim da istinski doživimo radost vjere, da ojačamo tu vjeru kako bi hrabro pošli u budućnost puni pouzdanja u Boga“, kazao kardinal Puljić.

Nakon što su rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić i meštar Franjevačke bogoslovije fra Danijel Nikolić predstavili kandidate za svećeničko ređenje te zajamčili da ih kršćanski puk, koji je pitan, i odgovorne osobe smatraju dostojnima, kardinal Puljić je uputio prigodnu propovijed. Oslanjajući se na misni odlomak iz Djela apostolskih u kojem se prikazuje kako je anđeo Gospodnji oslobodio sv. Petra od okova i izveo ga iz tamnice, istaknuo je da svetkovina sv. Petra i Pavla simbolizira hrabrost i oslobađanje od okova kako bi, kao što su to činili ova dvojica apostola, slobodno mogli naviještati Riječ Božju.

„Nas koji puta javnost 'okiva' pa nismo slobodni naviještati evanđelje na autentičan i vjerodostojan način. Dok vama, dragi ređenici, govorim, govorim i svima nama da se znademo osloboditi okova i autentično i vjerodostojno svjedočiti – ne samo naviještati“, kazao je kardinal Puljić koji je potom poručio ređenicima da njihova „životna trka“, poput one sv. Pavla, počinje upravo danas. Čestitao je svima koji obilježavaju godišnjicu svoga svećeničkog ređenja ističući da se prisjećanjem toga dana svećenici „vraćaju na izvore“ i da je to prigoda da se sjete odakle su „nikli“ i kojim putem trebaju poći. „Svaka godišnjica jest izazov da prepoznam sebe, svoj identitet i svoje poslanje“, istaknuo je kardinal Puljić.

10.jpg

 

Podsjetivši na riječi Šimuna Petra, koji je Isusu, na upit apostolskom zboru, što misle tko je On, odgovorio: „Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga“ (Mt 16,17), kardinal Puljić je pojasnio da upravo u toj rečenici leži temelj svećeničke ustrajnosti koji ukazuje da je bitna ne samo vjera u Isusa Krista, nego i povjerenje u Njega, kako bi s njima mogao računati. Upozorio je ređenike da je pred njima, kao što je bilo i pred drugim svećenicima još od davnina, „uzburkano more života“, ali i da im je sam Bog podario upravo ovo vrijeme da djeluju u njemu.

„Tu, u tom vremenu, mi se dokazujemo i pokazujemo ono što jesmo. Zato valja imati hrabrosti plivati protiv struje“, kazao je kardinal Puljić te spomenuo negativno ozračje u javnom mnijenju koje često ignorira stavove i principe Katoličke Crkve te nameće krivnju za propovijedanje moralnih i evanđeoskih vrijednosti. Prisjetio se svog nedavnog putovanja u Njemačku tijekom kojeg je bio iznenađen negativnim stavom pojedinih osoba prema svećeničkom znaku pa se zapitao, je li moguće da Europa ne poštuje vlastitu baštinu. Kazao je i da se danas govori o jednakopravnosti svih građana svijeta iako u pojedinim zemljama ne dopuštaju kršćanima svjedočiti svoju vjeru. Istaknuo je da treba javno reći da je jednakopravnost potrebna u svim, a ne samo u nekim zemljama.

Podsjetivši ređenike da su sv. Petar i sv. Pavao svoju vjeru „potpisali krvlju“, vrhbosanski nadbiskup je rekao da život od njih možda neće tražiti isto, ali da zasigurno hoće zahtijevati žrtvu jer „ljubavi nema bez žrtve“. „I dokle budete voljeli svoje zvanje, dok budete voljeli Isusa Krista, dok budete voljeli Crkvu, vi ćete se ostvarivati. Onog trenutka kad budete tražili sebe, bit ćete nesretni, a najgore je što ćete i druge unesrećivati“, riječi su kardinala Puljića koji je upozorio da „sebičan svećenik ne može biti sretan“. Poručio je ređenicima i da će se u svom svećeničkom djelovanju susresti s brojnim negativnostima te ih potaknuo da se ne ravnaju prema tome.

04.jpg

 

„Mjerilo vašeg života i ravnanja je Isus Krist i volite tu Crkvu; ona je majka. Ma u njoj ima svakakvih ljudi. Ali volite je jer je to majka koja rađa za kraljevstvo Božje“, istaknuo je kardinal Puljić koji je podsjetio da je misionar o. Ante Gabrić poručivao mladim duhovnim zvanjima da „ne dime, već da izgaraju“. Na kraju je pozvao sve da se odupru svjetovnom duhu koji želi „stijesniti Crkvu“ kako ne bi bila vjerodostojna. „Mnogi su zavedeni, mnogi kupljeni, mnogi ucijenjeni… Vi budite slobodni, skinite sve te okove i vjerodostojno svjedočite Crkvu koja je poslana da okuplja ljude u kraljevstvo Božje“, poručio je kardinal Puljić i na sve zazvao zagovor sv. Petra i Pavla kako bi svoju vjeru svjedočili poput ovih apostolskih prvaka.

Nakon propovijedi uslijedio je obred svećeničkog ređenja tijekom kojeg su svi prisutni molili Litanije svih svetih, a samo ja kardinal Puljić položio ruke na glave ređenika, zbog ograničenja u vrijeme aktualne pandemije, te izmolio molitvu ređenja. Nakon što su župnici rodnih župa pomogli novozaređenim svećenicima staviti štolu i obući misnicu, kardinal Puljić im je pomazao dlanove svetim uljem i predao im u ruke pliticu s hostijom i kalež s vinom te sa svakim  do njih izmijenio cjelov mira. Potom je nastavljeno Misno slavlje.     

20.jpg

 

Na kraju Svete mise kardinal Puljić je pročitao Proglas o održavanju sinodskih zasjedanja Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije. Najprije je podsjetio da je upravo na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, prije točno devet godina s istog mjesta najavio održavanje Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije pod geslom: „Sve obnoviti u Kristu“ (usp. Ef 1,10) sa željom „da čitava nadbiskupijska zajednica bolje upozna stvarnost u kojoj živi i djeluje i izazove s kojima se suočava kako bi mogla obnoviti svoj misionarski žar, radosnije naviještati Evanđelje i odvažnije svjedočiti svoju vjeru i životnu nadu“. Spomenuo je da je osnovao Pripremno povjerenstvo za održavanje sinode sastavljeno od svećenika i vjernika laika koje je uspješno završilo povjerenu zadaću održavanjem 40. redovite sjednice je 8. lipnja 2021. Zahvalio je svim članovima Povjerenstva „na svesrdnoj suradnji, na ustrajnom radu, na podršci i doprinosu sinodskom putu ove mjesne Crkve“, a posebno vlč. Mariu Bernadiću, generalnom tajniku Sinode. Najavio je otvorenja Sinode svečanim Euharistijskim slavljem u sarajevskoj katedrali, 11. rujna 2021., s početkom u 9 sati. Spomenuo je i datume 5 sinodskih zasjedanja koja će započinjati u 9 sati u dvorani Svećeničkoga doma u Sarajevu: 18. i 25. rujna te 2., 16. i 30. listopada 2021. Istaknuvši da će Sinoda biti zaključena svečanim Euharistijskim slavljem u sarajevskoj prvostolnici na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2021., pozvao je „svećenike, redovnike i redovnice, samostanske i župne zajednice, obitelji, ali i svakoga pojedinog vjernika i vjernicu, da nastave još usrdnije moliti Molitvu za Sinodu, te da nakane vezane uz održavanje Sinode uključe u svoje svakodnevne molitve“.

Na kraju Svete mise kardinal Puljić je čestitao novozaređenim svećenicima i predao im potvrde o ređenju. Potom su novozaređeni svećenici podijelili svoj mladomisnički blagoslov.

Zaređeni svećenici: 

Za Vrhbosansku nadbiskupiju: vlč. Domagoj Matijević, vlč. Ivan Matijević, vlč. Ivan Mijać

Za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu: fra Zoran Topalović, fra Josip Jazvić, fra Antonio Baketarić, fra Dario Matanović, fra Antonio Gašić, fra Nikola Matošević, fra Zdenko Frljić i fra Fabio Badrov.

 

Izvor (tekst i fotografije): Katolička tiskovna agencija 

Objavljeno: 30. lipnja 2021.

 

Program

07:00 Božanski časoslov - Jutarnja molitva
07:30 Najave i obavijesti (do 12:30), vremenska prognoza, stanje na cestama
07:45 Duhovna misao
08:00 Rubrika: Svetac dana i imendan
08:20 Rubrika: Zanimljivosti
08:40 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
09:00 Krunica (slavna otajstva)
09:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Bog je ljubav/ sestra Marija od Presvetog Srca
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Emisija: Isusu po Mariji/Totus tuus
11:20 Rubrika: Isusovim stopama/Ljilja Soldo
world family
Najava: Duhovna obnova u Međugorju

Duhovna obnova u Majčinom selu u  Međugorju u organizaciji „Bratstva Trojedine ljubavi“ i „Trajnih klanjatelja Presvetog Trojstva“   2. listopada u sportskoj dvorani Majčinog sela u Međugorju održat će se duhovna obnova. Program duhovne obnove počet će u 8:30 i trajati sve do 17 sati. Tema duhovne obnove je „Uđi u zemlju Božje pobjede“. Predvodit će je pater Rozo Palić, župnik župe sv. Marka...

Sarajevo: Trojica novih magistara teologije

Sva trojica studenata uspješno su završili integrirani filozofsko-teološki studij i stekli zvanje i akademsku titulu magistar teologije. U utorak 21. rujna 2021. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održan je završni ispit. Josip Papak imao je obranu završnog rada „Župa Prozor od osnutka do Drugog svjetskog rata) pred Povjrenstvom: doc. dr. Hrvoje Kalem, predsjednik, izv....

Najava proslave sv. Franje Asiškog, patron župe Dobrinja

 Ponedjeljak, 4.10.2021. Župa sv. Franje Asiškog na Dobrinji u ponedjeljak, 4. listopada 2021. slavi svoga zaštitnika sv. Franju Asiškog. Za proslavu patrona pripravit ćemo se trodnevnicom. U petak 1. listopada i u subotu 2. listopada sv. Mise u 18 sati predslavi vlč. Sandro Jurešić, odgajatelj i profesor u KŠC-u. Nakon sv. Mise biti će nagovor, pojedinačan blagoslov, molitve za oslobođenje i...

Obilježena 1. obljetnica Europskog centra za mir i suradnju "Marija Zvijezda"

U utorak, 21. rujna, u okviru 40. obljetnice Međunarodnog dana mira, kojega je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih naroda, Europski centar za mir i suradnju „Marija Zvijezda“ obilježio je obljetnicu svoga utemeljenja. U svome pozdravnom govoru, kao utemeljitelj Kuće susreta i u njoj Europskog centra za mir i međureligijsku suradnju Marija Zvijezda te ujedno i u svojstvu kopredsjedajućega Kuratorija Centra,...

Danas se obilježava Međunarodni dan mira: Odgovornost i snaga su u svima nama

Da mir možemo graditi samo zajedno pokazuje Sedmica izgradnje mira, koja se u BiH obilježava u periodu od 20-26. rujna 2021. godine. Članice Mreže za izgradnju mira povodom Međunarodnog dana mira organiziraju na desetine različitih aktivnosti širom BiH kojim podsjećaju na ovaj bitan datum, ali i na to da mir gradimo svaki dan. U znak jačanja ideala mira među svim narodima i državama 21. rujna se...

Nadbiskup koadjutor vrhbosanski Tomo Vukšić: „Sloboda čovjeka, pa i ona vjerska, mora biti najdublji nepisani izvor zakona“

Ovaj feljton objavljen na mrežnoj stranici Hrvatske katoličke mreže ima za cilj pridonijeti povećanju informiranosti hrvatske javnosti o vjerskoj slobodi kao temeljnom ljudskom pravu, a u nastavcima će se ponuditi nove informacije i analize fenomena (ne)poštivanja vjerske slobode u svijetu i Hrvatskoj. Sadžaj prenosimo u cijelosti: Bosna i Hercegovina država je različitih naroda, kultura,...

Nadbiskup Vukšić slavit će Svetu misu u župi Tolisa na Svjetski dan medija

Predsjednik Vijeća za sredstva društvenih priopćivanja BKBiH mons. Tomo Vukšić u nedjelju 26. rujna 2021. u 11 sati predvodit će Euharistijsko slavlje u samostanskoj i župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi u Bosanskoj Posavini. Predsjednik Vijeća za sredstva društvenih priopćivanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutori vrhbosanski i...

Poruka članova Biskupske konferencije BiH na završetku Godine Božje Riječi

Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine: nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić i pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, na blagdan sv....

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu