icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

„Život bez ikakve duhovne utjehe nepodnošljiv – štoviše, gotovo samodestruktivan“, napisala je Hirsi Ali, autorica bestselera kao što su „Nomatkinja“ i „Nevjernica“

WWSG-Ayaan-Hirsi-Ali.jpeg

Foto: Swiss Inequality Database

Ayaan Hirsi Ali, dugogodišnja kritičarka islama i godinama otvorena ateistica, rekla je ovaj tjedan da je „sada kršćanka“, navodeći kako je ka vjeri došla i kao dio duhovnog putovanja i kao odgovor na „nihilistički vakuum“ suvremenog svijeta, prenosi CNA i portal Nedjelja.

Ateizam ne daje odgovore

Hirsi Ali je već dugo godina istaknuta kritičarka islama. Kao djevojčica koja je odrastala u Somaliji, pretrpjela je sakaćenje ženskih genitalija, a 2002. odrekla se muslimanske vjere i deklarirala kao ateist. U godinama nakon toga bila je glasna kritičarka onoga što vidi kao ekstremističko nasilje i netoleranciju mnogih muslimana.

U eseju naslovljenom Zašto sam sada kršćanka? koji je objavljen 13. studenoga na britanskoj web stranici UnHerd istaknula je da, iako se više od dva desetljeća identificirala kao ateistkinja, sada sebe smatra pripadnicom kršćanske religije.

Napisala je da se djelomično okrenula kršćanstvu „jer sam na kraju smatrala da je život bez ikakve duhovne utjehe nepodnošljiv – štoviše, gotovo samodestruktivan“.

„Ateizam nije uspio odgovoriti na jednostavno pitanje: Što je smisao i svrha života?“, konstatirala je Ayaan, ustvrdivši da je „praznina koju je ostavilo povlačenje Crkve“ u modernom svijetu „samo ispunjena zbrkom iracionalnih kvazireligijskih dogmi“.

Kršćanstvo je odgovor

Također je u eseju navela kako „nema potrebe tražiti neku novovjekovnu izmišljotinu lijekova i svjesnosti“ za rješavanje ovih sadašnjih kriza: „Kršćanstvo to sve ima.“

Još jedan razlog zbog kojeg je napravila tu promjenu jest, kako je objasnila, „globalan“, a to je da je „zapadna civilizacija pod prijetnjom“ s više frontova, uključujući Rusiju i Kinu, „globalni islamizam“ i „woke ideologija“.

„Nastojimo se obraniti od ove prijetnje modernim, sekularnim alatima: vojnim, ekonomskim, diplomatskim i tehnološkim naporima da porazimo, potkupimo, uvjerimo, umirimo ili nadgledamo“, napisala je Hirsi Ali te istaknula: „Pa ipak, sa svakom rundom sukoba, gubimo tlo pod nogama.“

Napomenula je kako je jedini način za uspješno suočavanje s ovim prijetnjama odgovoriti na pitanje: „Što je to što nas ujedinjuje?“

„Jedini vjerodostojan odgovor, vjerujem, leži u našoj želji da podržimo naslijeđe judeo-kršćanske tradicije“, rekla je Ayaan i pojasnila da to nasljeđe uključuje „razrađeni skup ideja i institucija osmišljenih zaštititi ljudski život, slobodu i dostojanstvo“.

Spisateljica je rekla kako sebe smatra „otpadnom ateistkinjom“, napisavši: „Još uvijek moram puno naučiti o kršćanstvu.“

„Svake nedjelje otkrivam nešto više u crkvi“, objasnila je, tvrdeći kako je pronašla „bolji način nositi se s izazovima postojanja nego što su islam ili ateizam mogli ponuditi“.

Kritičarka neprosvijećenosti u islamu

Inače, Ayaan Hirsi Ali rođena je 13. studenoga 1969. u muslimanskoj obitelji u Mogadišu, Somalija. Nakon što je s obitelji uspjela pobjeći iz rodne zemlje najprije u Saudijsku Arabiju, pa Etiopiju nastanila se u Keniji prije nego je 1992. emigrirala u Nizozemsku. Tu će s vremenom postati glasna kritičarka neprosvijećenosti u islamu, ali i zastupnica u Zastupničkom domu. Autorica je niza bestselera kao što su: Nomatkinja i Nevjernica. Njezin kratki film Potčinjavanje (The Submission) kojega je 2004. režirao Theo van Gogh doživio je veliki napad u muslimanskom svijetu. Zbog njega je van Gogh ubijen, a Ayaan morala dobiti 24-satnu policijsku zaštitu. Nakon svega emigrirala je u SAD gdje je i dalje pod posebnom zaštitom, ali neumorno svjedoči svoja iskustva i javno se zalaže za slobodu i prava ljudi. Dobitnica brojnih nagrada za svoj globalni aktivizam.

Izvor: Nedjelja
Objavljeno: 14.11. 2023.

Program

00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
00:15 Krunica
01:00 Emisija: Arka/Dario Vasilj/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
04:00 Venite Adoremus/p.Mato Anić/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš/R
05:30 Rubrika: Svetac dana + imendana
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/slavna otajstva

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu