icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Ove heroine iz povijesti spasenja promijenile su način na koji doživljavamo poziv žene. Fraza „ženski genij“ često se pojavljuje u popularnim katoličkim spisima, posebno nakon što ju je sv. Ivan Pavao II. upotrijebio u svom Pismu ženama 1995. godine. Ali što ona točno znači?

lightstock 64512 small user 179504

Foto: Lightstock

Možda ćemo najbolje razumjeti ženski genij ako promotrimo kako ga žene žive u svojim svakodnevnim životima.

Ženski genij opisuje ženinu stvarnu i važnu sposobnost suradnje s Bogom

Na prvi pogled može se činiti da „ženski genij“ označava neku cvjetnu i pomalo površnu ideju ženstvenosti, ali takvo gledanje daleko je od istine. Ovaj izraz opisuje ženinu stvarnu i važnu sposobnost suradnje s Bogom na njegovom planu spasenja, koristeći njezine posebno ženske darove u borbi protiv zla i u djelovanju za dobro.

Privlačna nova knjiga The Supreme Vocation of Women: According to St. John Paul II (Najuzvišeniji poziv žene: Prema sv. Ivanu Pavlu II., op. prev.) prekrasno prikazuje kako izgleda ženski genij u akciji. Autorica, Mellisa Maleski, sažeto postavlja dosljednu i duboku viziju Katoličke crkve u pogledu na ženu.

Oslanjajući se ne samo na pisanja sv. Ivana Pavla II., već i na primjere svetih žena u Pismima i svetica, The Supreme Vocation of Women otkriva kako je ženski genij izvor moći i snage. Priče mnogih biblijskih žena uvjerljivi su primjeri. Maleski piše:

„Stari Zavjet pruža nevjerojatan uvid u postupnu Božju obnovu ženstvenosti kroz suradnju s mnogim znamenitim ženama. Zapravo, neki od ključnih trenutaka u izraelskoj povijesti odlučeni su u njihovu korist zbog suradničkog posredovanja Boga i žene. Priroda ove suradnje je i u potpunosti ljudska i izrazito ženska; očuvanje njihovih priča u Pismima označava ove žene kao one koje nas vode bliže punom značenju ženstvenosti.“

Pobliže promotrimo deset heroina iz Pisma.
Njihove priče mogu nam pomoći bolje razumjeti ženski genij.


Ana

Anu susrećemo kada moli za dijete nakon godina neplodnosti. Ona je primjer gorljive i iskrene molitve dok izlijeva Bogu svoje srce. Napokon, dobiva sina Samuela koji postaje veliki prorok.


Debora

Jedina žena u dugačkom popisu sudaca, Debora je bila „nadnaravno prosvijetljena“ te „majka Izraela“. Ona je primjer razboritog i odlučnog vodstva.


Marija Magdalena

„Sva četiri evanđeoska izvješća slažu se da je ona prva osoba koja je vidjela Isusa uskrsloga te je poslana od Krista i njegovih anđela posvjedočiti tu činjenicu pred apostolima.“ Ona pokazuje kako prigrliti i odgovoriti na Kristovu radosnu vijest, posebno kao žena.


Ruta

Ruta je hrabro odabrala napustiti domovinu i otputovati prema Judeji s novim ljudima i novom religijom. Njezin izbor donio je radost i mir njezinoj voljenoj svekrvi Noemi i „nagovijestio uključivanje pogana u Kristovo spasiteljsko poslanje“.


Estera

Nakon molitve i posta, Estera riskira moguću smrtnu kaznu kako bi spasila Izabrani narod od uništenja. Ona je primjer hrabrosti, brze pameti i duboko ukorijenjenog molitvenog života koji nas vodi u nasljedovanju Božje volje.


Judita

Judita se oslanja na Boga i genijalan plan da ubije neprijateljskog generala. Njezina priča jasno pokazuje da suradnja s Božjim planom nije za one slaba srca. Njezina pjesma hvale Boga za pobjedu nagovještaj je Gospinog Veliča.


Suzana

Lažno optužena za preljub, Suzana se oslanja na izbavljenje od Boga i On ga šalje u liku mladog proroka Daniela. Opisuje ju se kao primjer nepokolebljivog osobnog integriteta i potpunog povjerenja u Boga.


Žena s krvarenjem

Očajno bolesna žena poseže za Isusom za ozdravljenje. Ona je svjedok hrabrosti i duboke vjere, dva pokazatelja ženskog genija.


Marija i Marta iz Betanije

Ove sestre (i njihov brat Lazar) bile su Isusove bliske prijateljice. Njihova djela kroz Pisma „predstavljaju i čuvaju ono što je dobro i istinito u čovječanstvu“  dok objavljuju istinu o Mesiji.


Izvor: Žena Vrsna
Objavljeno: 9. lipnja 2021.

Program

12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Svijet arheologije//Inga Raos
14:30 Informativne minute RM
14:50 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa//sestre Milosrdnog Isusa, Novi Travnik
15:30 Molitvene nakane
16:00 Vjesti iz života crkve HKR
16:15 Sveta krunica (otajstva svjetla) - mobilni studio Orašje
17:00 Najave i obavijesti (do 23:00) /rođendani, donacije
17:10 Rubrika: Vijesti iz kulture/Snježana Dragić
17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu