icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Slijedi 15 stvari za koje bih htjela da ih moj sin zna. Ovaj popis nipošto nije potpun – radi se o tek nekoliko stvari koje smatram važnima, i za koje se nadam da ih moje kćeri traže u dečkima koji ulaze u njihov život.

The Best Quotes For Mothers of Teenage Sons Fb1 1024x457

Foto: parentingteensandtweens.com

Kao majka četiri djevojčice često pišem od odgoju kćeri. U mnogo su me prigoda majke sinova pitale za mišljenje o stvarima vezanima za odgoj dječaka. Očito je da nemam iskustvo iz prve ruke, ali poznajem mnogo roditelja koji fantastično odgajaju svoje sinove i pomažu im da odrastu u prave muškarce. Preuzela sam neke mentalne bilješke od njih, ali sam također osmislila i hipotetski popis, niz stvari koje bih na temelju osobnih iskustava htjela usaditi svojemu sinu, kvaliteta koje volim vidjeti kod muškarca, i toga što učim o tinejdžerskoj kulturi radeći s adolescenticama i pišući knjige za njih.

1. Tvoji talenti su Božji dar koji bi već sutra mogao izgubiti.

Svakoga dana budi zahvalan što ih imaš i sjeti se da je svrha korištenja tvojih darova to da usmjeriš ljude k Bogu, a ne da se razmećeš.

2. „Dečki će uvijek biti dečki” je lijena i izlizana izlika.

Molim te da ne nasjedaš na to. Postavi sebi visoke standarde i budi onakav vođa kakvoga ovaj svijet treba – mladi muškarac pun poštenja, karaktera i samokontrole.

3. Odgovoran si za djevojčin ugled cijelo vrijeme dok si s njom.

Dio postajanja muškarcem znači da prema djevojkama moraš razviti zaštitnički mentalitet, i poštovati njihovo dostojanstvo te postupati kao njihov zaštitnik, a ne kao predatorTo je kontrakulturno razmišljanje. Mnogi dečki to neće razumjeti, i sigurno će među tvojim prijateljima biti onih koji će te provocirati jer nisi osvajač suprotnoga spola, ali ovo je ispravan pristup, onaj koji će ti omogućiti da imaš zdrave i trajne veze.

Jednako je važno to da će te dokazivanje da si pouzdan i pošten momak učiniti onim kojem će djevojke u konačnici vjerovati i poštovati ga. I kada na pidžama-tulumu 10 djevojaka počne razgovarati o tome kako su neki dečki u školi nezreli i nepristojni, tebe će izdvajati kao onoga koji je uvijek pristojan prema djevojkama.

Vjerujte mi, ti razgovori počinju u osnovnoj školi, i uvijek ima skupina dječaka za koje djevojčice jednoglasno kažu da su pristojniji od ostalih („On je jedini dečko koji curama pušta da prve uzmu svoje knjige iz ormarića”, ili „On je pristojan, i prepustio je Allie svoj stolac kada smo svi bili u restoranu, a nije bilo dovoljno mjesta”.) Budi onaj dečko koji se izdvaja na dobar način.

4. Nisi nepobjediv. Jednoga ćeš dana umrijeti.

Ako činiš opasne stvari – poput skakanja s litica ili slijepoga slijeđenja svojega „vučjeg čopora” u ime pustolovine – to drastično povećava rizik da ćeš umrijeti mlad.

Drugim riječima: mućni malo glavom. Prisjeti se formule koju mi je rekla jedna mama četvorice dječaka: 1 dječak = 1 mozak, 2 dječaka = 1/2 mozga, 3 dječaka = nijedan mozak, i – dvaput promisli prije nego što skočiš.

5. Izražena radna etika počinje sa spoznajom da nijedan posao nije poniženje.

Ni na što nemaš pravo, i ako se želiš uspeti na korporativnoj ljestvici, radi čak i fizičke poslove dobro i s ispravnim stavom, jer će te s vremenom netko primijetiti i dati ti bolju priliku. Bilo da kosiš travu ili vodiš kompaniju, ostani ponizan i cijeni jednostavne poslove koje netko uvijek mora odraditi.

6. Razvij zdravu ambiciju.

Neka tvoju motivaciju za uspjeh pokreće vjerojatnost da ćeš jednoga dana imati suprugu i djecu za koje ćeš se morati brinuti. Tvoja spremnost i predanost da štitiš druge i brineš se za njih je kamen temeljac tvoje muževnosti.

Umjesto da na svoj budući posao gledaš kao na izvor sredstava za raskošni stil života koji uključuje vikendice u planinama i sportske automobile, gledaj na njega kao na način uzdržavanja svoje buduće obitelji i zajednice u kojoj ćeš živjeti. Razmišljaj nesebično, a ne sebično, jer jedino se tako stvara smislen život.

7. Čuvaj se oholosti.

Ona je propast mnogih muškaraca i mladića.

8. Snaga, samopouzdanje i hrabrost svoj korijen imaju u ljubaznosti, suosjećanju i ljubavi.

Imaj debelu kožu, ali nježno srce. Usvajanje vrlina ne umanjuje tvoju muževnost, nego upravo suprotno – pojačava je.

9. Prakticiraj poštovanje, i poštuj ograničenja.

Kada djevojka kaže „ne”, to znači „ne”. Kada roditelj kaže „prestani”, to znači „prestani”. Kada učitelj kaže „dosta”, to znači „dosta”. Odgovoran si za svoja djela i reakcije, i da poštuješ dostojanstvo svakoga ljudskoga bića, od domara svoje škole do trenera kojeg iznimno poštuješ.

10. Nauči kako se boriti, ali koristi tu vještinu samo kada je to nužno.

Na primjer, kada prema nekome loše postupaju, prijete mu ili ga napadaju.

11. Žena kojom ćeš se oženiti bit će majka tvoje djece.

Mudro izaberi, jer stvari zbog kojih djevojka bude vrlo zabavna dok hodate – na primjer, divlje i otkačeno ponašanje ili to što je glavna na svakome tulumu – često ne ispadnu dobro što se tiče braka i majčinstva.

12. Budi gospodin, preuzimaj inicijativu, i uvijek sa sobom nosi gotovinu.

Kada vidiš neku mamu kako nosi gomilu namirnica u kuću, pomozi joj. Kada si s djevojkom – prijateljicom ili dragom – otvaraj joj vrata i propuštaj je da prva prođe. Uvijek ti plaćaj kada izlazite, i ne pitaj novac od prijatelja. Budi onaj koji daje, a ne onaj koji uzima.

13. Samo je jedan uvjerljiv vođa potreban da loša ideja počne zvučati dobro.

Čak i među prijateljima je ključno da naučiš zastati, procijeniti situaciju i promisliti svojom glavom. Pripremi se za one trenutke kada se moraš za nešto zauzeti sam, ili se zauzeti za pravu stvar. A ako nisi siguran u vezi s nečim, nemoj to činiti.

14. Rukuj se, grli ljude, smješkaj se, i gledaj ljude u oči.

Budi iskren o tome tko si i pokaži strast za snove koji su ti u srcu, i tako ćeš moći razviti prave odnose i ostvariti potencijal koji ti je Bog dao.

15. Bog te je stvorio da služiš svojemu naraštaju onako kako nitko prije tebe u cijelome svemiru nije služio.

Priprema te da budeš izniman vođa i čovjek koji pozitivno utječe na druge. Slušaj Njegov glas u svojemu životu i moli za jasnoću, mudrost i smjernice. Budi čovjek koji se prvi ponudi učiniti nešto teško, i koji svoju moć koristi da bi osnažio ljude oko sebe. Naš svijet treba više muškaraca koji stvaraju osjećaj sigurnosti i pomažu drugima da budu hrabri. Naš svijet treba više momaka poput tebe.

Više od svega htjela bih da moj sin zna koliko ga duboko i bezuvjetno voli njegova obitelj i njegov Stvoritelj. Zatim bih ga podsjetila da uzme ljubav koju je dobio i podijeli je s drugima. To naravno uključuje i to da voli svoju mamu, i da je se sjeti nazvati je i javiti joj se onda kada krene u neovisan život.

Izvor: Kari Kampakis / Priredio: Bitno.net
Objavljeno: 21. lipnja 2021.

Program

03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
04:00 Emisija: Uvijek nedjeljom /Ivica Ursić /R/
05:30 Rubrika: Svetac dana + imendana
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/radosna otajstva
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Božanski časoslov - Jutarnja molitva
07:30 Najave i obavijesti (do 12:30), vremenska prognoza, stanje na cestama
07:45 Duhovna misao (priprema dežurni)
08:00 Rubrika: Svetac dana i imendan
08:20 Rubrika: Zanimljivosti
world family
Dugova obnova Trajnih Klanjatelja  Presvetog Trojstva u Međugorju

Duhovna obnova 7. Kolovoza 2021. započinje u 9:00h u velikoj (sportskoj) dvorani u Majčinom  selu u Međugorju. Program duhovne obnove sastoji se od: - molitve za oslobođenje - kateheze - Euharistijskog klanjanja - molitva za iscjeljenje i ozdravljenje - blagoslovi - Sveta Misa Duhovnu obnovu predvodi p. Rozo Palić, egzorcist biskupije Trst te utemeljitelj i upravitelj Kleričkog Bratstva...

Spomen na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije i župnika Nestora

U Drvaru je 27. srpnja po 20. put obilježen „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“ te 80. godišnjica stradanja župnika Waldemara Maximilijana Nestora i drvarskih katolika. Misno slavlje predslavio je kardinal Vinko Puljić. Uz vrhbosanskog nadbiskupa, u pastoralnom centru u izgradnji, suslavili su banjolučki biskup Franjo Komarica te 10-ak svećenika među kojima i...

Održana Međunarodna likovna kolonija Bistarac u organizaciji HKD Napredak podružnica Lukava

Ovo je šesta po redu samostalna likovna kolonija koju je organizirala HKD Napredak podružnica Lukavac. Na dosadašnjim su kolonijama sudjelovali brojni akademski umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Italije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Mađarske, Češke, uz umjetnike iz Bosne i Hercegovine. HKD Napredak podružnica Lukavac posjeduje bogatu i raznoliku kolekciju umjetničkih djela. Osim umjetničkih...

PROSLAVA SVETKOVINE SVETOG IGNACIJA LOJOLSKOG NA GRBAVICI

U subotu, 31. srpnja 2021. župa svetog Ignacija i Rezidencija Družbe Isusove na Grbavici proslavit će svoga nebeskoga Patrona. Euharistijsko slavlje u 11 sati predvodit će vlč. Marko Majstorović, župnik Uzašašća Gospodinova u  Novom Travniku. Slavlje svetkovine prethodit će trodnevnicom. Pobožnosti BDM i sv. Ignaciju u 17.25 sati. Prvi dan trodnevnice u srijedu 28. srpnja u 18 sati euharistiju će...

Obitelj – radost ljubavi: Nova akcija u Kršćanskoj sadašnjosti!

Kršćanska sadašnjost pripremila je akciju naziva Obitelj – radost ljubavi u čiji je fokus stavila knjige tematski vezane uz obitelj. Akcija uključuje popuste do 30 % na niz knjiga. Akcija uključuje popuste do 30 % na niz naslova tematski vezanih uz obitelj, na čelu s apostolskom pobudnicom pape Franje, “Amoris Laetitia”, a traje do 30. lipnja. “Radost ljubavi koja se živi u obiteljima također je...

Crkva u brojkama

U Europi se ne prekida val istupanja iz Crkve. Ipak, u odnosu na svjetsku populaciju udio katolika ostaje konstantan, a broj kršćana u cjelini čak raste. U Europi se ne prekida val istupanja iz Crkve. Ipak, u odnosu na svjetsku populaciju udio katolika ostaje konstantan, a broj kršćana u cjelini čak raste, piše portal mjesečne revije Svjetlo riječi. Onomu tko se bavi aktualnim crkvenim...

Poruka pape Franje za 1. Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba

Drage bake i djedovi, drage starije osobe! “Ja sam s tobom u sve dane” (usp. Mt 28, 20). Obećanje je to koje je Gospodin dao svojim učenicima prije svoga uzašašća na Nebo i koje danas ponavlja tebi, dragi djede i draga bako. Tebi. “Ja sam s tobom u sve dane” ujedno su riječi koje bih ti, kao rimski biskup i kao starija osoba kao i ti, uputio na ovaj prvi Svjetski dan djedova i baka i starijih...

Traditionis custodes

Apostolsko pismo u obliku motuproprija vrhovnog svećenika Franje o uporabi rimske liturgije koja je prethodila obnovi iz 1970. godine Čuvari predaje, biskupi, u zajedništvu s rimskim biskupom, tvore vidljivo načelo i temelj jedinstva u svojim partikularnim Crkvama.[1] Vođeni Duhom Svetim oni, naviještanjem evanđelja i slavljenjem euharistije, ravnaju partikularnim Crkvama koje su im povjerene.[2] Da bi...

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu