icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Iz svetišta sv. Ivana Krstitelja pozivaju na ovogodišnju proslavu u ovom drevnom bosanskom svetištu

08

Svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u BiH. Tu se od polovice XV. stoljeća, kad je svetište utemeljeno i sagrađena sada obnovljena crkvica, svake godine uoči i na spomendan sv. Ivana Krstitelja, 23. i 24. lipnja okupljaju tisuće vjernika, svečevih štovatelja i hodočasnika iz BiH, Hrvatske i drugih država svijeta. Danas je uz sjedište istoimene župe i provincijsko sjedište Franjevačke provincije Bosne Srebrene, a po mnogima najveće je i najstarije svetište u jugoistočnoj Europi.

Uoči svečeva spomendana, 23. lipnja, u 15.30 sati bit će Pokorničko bogoslužje, u 16 sati je planirano otvaranje proslave s iznošenjem kipa sv. Ive s procesijom, pokorničko slavlje i prva misa. U 18 sati slavi se večernja Sveta misa s molitvom za bolesnike, dok je u 20 sati planiran Put križa uz brdo Grabež. U 22 sata planiran je molitveno-meditativni program uz blagoslov ivanjske vatre.

Na sam spomendan sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, u 6.30 planiran je početak ispovijedanja a Svete mise su u 7 i 8.30 sati, dok je svečano središnje Sveto misno slavlje u 11 sati. 

Podmilacje 696x984

Proštenište svetoga Ive u Podmilačju jedno je od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Prvi tragovi spomena Podmilačja su iz predturskoga doba, točnije 1461. godine. Tada je vjerojatno sagrađena i stara crkvica svetoga Ive Krstitelja. Bila je to mala srednjovjekovna crkva koja je imala sve elemente srednjovjekovnih sakralnih građevina: lađu, svetište, sakristiju i toranj. Bila je dugačka 15,85, a široka 8,50 m bez sakristije. Lađu, koja je bila u obliku izduženog pravokutnika, zatvarali su zidovi debljine oko jednoga metra. Svjetlo je ulazilo u crkvu kroz bočne gotičke prozore. Pročelje, na kojem su bila vrata široka 123 cm, imalo je bogato profiliran portal. U sredini svetišta presvođena lukom raspona 6,35 m nalazio se zavjetni oltar. Toranj s križem bio je visok 37 metara. Crkva je preživjela i veliko osmanlijsko osvajanje 1463. i pad Jajca 1528. Ostala je čak i nakon Bečkoga rata 1683. – 1699., kada su u cijeloj Bosni ostali nerazrušeni samo franjevački samostani u Kraljevoj Sutjesci, Fojnici i Kreševu. Gradeći novu, veću crkvu 1910. godine srušeno je pročelje i toranj stare crkve kako bi se mogla ugraditi kao pobočna kapelica u novu crkvu. Nažalost, zavjetna crkva i svetište sv. Ive u Podmilačju minirani su i do temelja porušeni tijekom srpske okupacije od 31. listopada 1993. do 13. rujna 1995., kada je ovo područje oslobodila hrvatska vojska (HV i HVO).

Uz staru podmilačku crkvicu vezane su mnoge pučke predaje i legende. U Šematizmu Bosne Srebrene za godinu 1864. zabilježeno je kako je crkva „prešla“ iz sela Pšenika u Podmilačje (in loco Pod-Milačje!) koje se nalazi na drugoj obali Vrbasa. I Imenik klera i župa u Bosni i Hercegovini za godinu 1885. donosi ovu predaju: „Tu se nalazi crkva sv. Ivana Krstitelja, u Bosni najstarija, o kojoj kako u katolikah tako i u nekatolikah postoji postojana predaja, koja svjedoči, ada se je iz sela Pšenika sa lieve strane Vrbasa na desnu sama od sebe čudesnim načinom preselila. Zato na Ivanje hrli na hiljade ljudi onamo sa svih strana Bosne ne samo katolika nego i muhamedanaca i hrišćana.“ Ova predaja ušla je i u latinske spise velikoga crkvenog povjesničara Theinera pod naslovom „O čudesnom prijelazu crkve sv. Ivana Krstitelja iz sela Pšenika u selo Podmilačje“. Predaja ukazuje na svetost i čudotvornost mjesta te na dugu tradiciju svetišta. Fra Antun Knežević godine 1884. zabilježio je: „Crkva je na najvišem glasu i kao čudotvorna priznata, i proglašena od cielog pučanstva bosanskoga brez razlike vjere. Osobito na Ivan tude se kupe Turci i Turkinje: Kristjani i Kristjanke u tolikom mnoštvu, kako nigdje u Bosni. Sviet struže kamenje crkveno, i nosi ga za liek. Svaka daščica, svaki kamenčić poštuje se kao kakav sveti ostatak.“

Nova župska crkva sagrađena je 1910. – 1912. godine. U njoj je kao pobočna kapela ugrađena jedina sačuvana franjevačka crkva iz srednjega vijeka. Stara crkva iz 15. stoljeća obnavljala se 1705. godine, potom sredinom 18. stoljeća te 1822. i 1872. godine. Crkva se obnavljala i šezdesetih godina 20. stoljeća.

Iznimno vrijedna crkva preživjela je turska vremena i osmanlijsku vladavinu, ali ne i srpsku okupaciju tijekom rata 1991. – 1995., iako je srpski general Talić dao riječ banjolučkom biskupu Komarici da će zapovjediti da se svetište očuva. Uistinu, svetište je bilo čuvano dok su ga srpske snage rabile kao skladište za streljivo, ali kad im više nije trebalo, l. ožujka 1993. pripadnici srpskih snaga miniranjem su srušili svetište i sve okolne objekte, teren raščistili, a građevni materijal odgurali u rijeku Vrbas. Prije negoli su to učinili, iz svetišta su odnijeli sve vrijednosti. Vanjski oltar i sjenicu za kip sv. Ive uništili su. Pomalo je čudesno to što su kipovi sv. Ivana Krstitelja i sv. Ivana Evanđelista ostali potpuno neoštećeni unatoč težini razaranja svetišta. Naime, srpske paravojne snage okupirale su Jajce 29. listopada 1992. i tako je ostalo sve do 13. rujna 1995., kada je Hrvatska vojska oslobodila grad. U gradu su zatekli pustoš, jednako kao i u svetištu sv. Ive u Podmilačju. Svetište sv. Ive bilo je potpuno srušeno, a teren gdje se nalazilo poravnat je. Također je u potpunosti uništena i župska kuća.

Svetište svetoga Ive čuveno je po brojnim čudesnim ozdravljenjima bolesnih u duši ili tijelu. Krajem dvadesetoga stoljeća neki pisci pridaju svetištu i epitet „bosanski Lourdes“. Ali, to se više može odnositi na fenomen Međugorja po broju hodočasnika i svim događanjima vezanim uz to mjesto. Do pojave fenomena Međugorja (1981.) Podmilačje je po broju hodočasnika bilo najposjećenije hodočasničko mjesto u Bosni i Hercegovini. U njemu su zabilježeni mnogi slučajevi čudesnog ozdravljenja. U kronici župe od 1959. do 1973. zabilježena su 42 slučaja ozdravljenja. Mnoga ozdravljenja, o kojima narod govori, nisu zabilježena.

Kod vjernika se najviše uvriježilo mišljenje da se u Podmilačju „izgone đavli“ iz opsjednutih egzorcizmom. Svakako da je bilo i egzorcizama, ali zgodno je zapisao fra Josip Markušić, ne ulazeći u raspravu radi li se uistinu o izganjanju zloduha: „Kod sv. Ive u Podmilačju se neispovjeđeni ispovijedaju, otpadnici obraćaju, mlaki se jačaju i vraćaju kršćanskoj svijesti. Događaju se obraćenja i milosno Božje djelovanje…“

Kronike bilježe da je osamdesetih godina i pred posljednji rat u svetište hodočastilo o Svetom Ivi do sto tisuća vjernika. Posljednjih godina trećeg tisućljeća ponovno se povećava broj hodočasnika. Tih dana hodočasnicima je na raspolaganju za ispovijed više od šezdeset svećenika.Kako je u ratu porušeno svetište i sve ostalo sravnjeno sa zemljom, nakon rata za potrebe vjernika služila je drvena baraka. Na Svetog Ivu 1998. održano je tradicionalno hodočašće u Podmilačje, i to pokraj razrušenog svetišta. Misno slavlje predvodio je nadbiskup Vinko Puljić. Toga dana blagoslovljena je povelja za gradnju novoga svetišta Jubilarne 2000. godine podignuta je crkva sv. Ive istog oblika kao stara.

Projekt za novu crkvu i svetište svetog Ive u Podmilačju izradio je 2003. godine slovenski arhitekt Marko Mušič. Dio radova na izgradnji svetišta dovršen je. Sredinom mjeseca svibnja 2014., zbog obilnih kiša i nedovoljno kvalitetno izvedenih radova, u kriptu crkve gdje se slavi sv. misa prodrla je voda i potopila prostoriju. Još uvijek se pokušava pronaći najbolje rješenje za nastavak gradnje.

Donosi: kta

Objavljeno 23. lipnja 2021

 

Program

03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
04:00 Emisija: Uvijek nedjeljom /Ivica Ursić /R/
05:30 Rubrika: Svetac dana + imendana
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/radosna otajstva
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Božanski časoslov - Jutarnja molitva
07:30 Najave i obavijesti (do 12:30), vremenska prognoza, stanje na cestama
07:45 Duhovna misao (priprema dežurni)
08:00 Rubrika: Svetac dana i imendan
08:20 Rubrika: Zanimljivosti
world family
Dugova obnova Trajnih Klanjatelja  Presvetog Trojstva u Međugorju

Duhovna obnova 7. Kolovoza 2021. započinje u 9:00h u velikoj (sportskoj) dvorani u Majčinom  selu u Međugorju. Program duhovne obnove sastoji se od: - molitve za oslobođenje - kateheze - Euharistijskog klanjanja - molitva za iscjeljenje i ozdravljenje - blagoslovi - Sveta Misa Duhovnu obnovu predvodi p. Rozo Palić, egzorcist biskupije Trst te utemeljitelj i upravitelj Kleričkog Bratstva...

Spomen na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije i župnika Nestora

U Drvaru je 27. srpnja po 20. put obilježen „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“ te 80. godišnjica stradanja župnika Waldemara Maximilijana Nestora i drvarskih katolika. Misno slavlje predslavio je kardinal Vinko Puljić. Uz vrhbosanskog nadbiskupa, u pastoralnom centru u izgradnji, suslavili su banjolučki biskup Franjo Komarica te 10-ak svećenika među kojima i...

Održana Međunarodna likovna kolonija Bistarac u organizaciji HKD Napredak podružnica Lukava

Ovo je šesta po redu samostalna likovna kolonija koju je organizirala HKD Napredak podružnica Lukavac. Na dosadašnjim su kolonijama sudjelovali brojni akademski umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Italije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Mađarske, Češke, uz umjetnike iz Bosne i Hercegovine. HKD Napredak podružnica Lukavac posjeduje bogatu i raznoliku kolekciju umjetničkih djela. Osim umjetničkih...

PROSLAVA SVETKOVINE SVETOG IGNACIJA LOJOLSKOG NA GRBAVICI

U subotu, 31. srpnja 2021. župa svetog Ignacija i Rezidencija Družbe Isusove na Grbavici proslavit će svoga nebeskoga Patrona. Euharistijsko slavlje u 11 sati predvodit će vlč. Marko Majstorović, župnik Uzašašća Gospodinova u  Novom Travniku. Slavlje svetkovine prethodit će trodnevnicom. Pobožnosti BDM i sv. Ignaciju u 17.25 sati. Prvi dan trodnevnice u srijedu 28. srpnja u 18 sati euharistiju će...

Obitelj – radost ljubavi: Nova akcija u Kršćanskoj sadašnjosti!

Kršćanska sadašnjost pripremila je akciju naziva Obitelj – radost ljubavi u čiji je fokus stavila knjige tematski vezane uz obitelj. Akcija uključuje popuste do 30 % na niz knjiga. Akcija uključuje popuste do 30 % na niz naslova tematski vezanih uz obitelj, na čelu s apostolskom pobudnicom pape Franje, “Amoris Laetitia”, a traje do 30. lipnja. “Radost ljubavi koja se živi u obiteljima također je...

Crkva u brojkama

U Europi se ne prekida val istupanja iz Crkve. Ipak, u odnosu na svjetsku populaciju udio katolika ostaje konstantan, a broj kršćana u cjelini čak raste. U Europi se ne prekida val istupanja iz Crkve. Ipak, u odnosu na svjetsku populaciju udio katolika ostaje konstantan, a broj kršćana u cjelini čak raste, piše portal mjesečne revije Svjetlo riječi. Onomu tko se bavi aktualnim crkvenim...

Poruka pape Franje za 1. Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba

Drage bake i djedovi, drage starije osobe! “Ja sam s tobom u sve dane” (usp. Mt 28, 20). Obećanje je to koje je Gospodin dao svojim učenicima prije svoga uzašašća na Nebo i koje danas ponavlja tebi, dragi djede i draga bako. Tebi. “Ja sam s tobom u sve dane” ujedno su riječi koje bih ti, kao rimski biskup i kao starija osoba kao i ti, uputio na ovaj prvi Svjetski dan djedova i baka i starijih...

Traditionis custodes

Apostolsko pismo u obliku motuproprija vrhovnog svećenika Franje o uporabi rimske liturgije koja je prethodila obnovi iz 1970. godine Čuvari predaje, biskupi, u zajedništvu s rimskim biskupom, tvore vidljivo načelo i temelj jedinstva u svojim partikularnim Crkvama.[1] Vođeni Duhom Svetim oni, naviještanjem evanđelja i slavljenjem euharistije, ravnaju partikularnim Crkvama koje su im povjerene.[2] Da bi...

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu