icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predslavio je u jutarnjim satima, 11. rujna 2021., u katedrali Srca Isusova euharistiju za vrijeme koje su članovi Sinode položili Ispovijest vjere te su otvorena skupštinska zasjedanja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije

 

phpThumb_cache_ktabkbih.net__srcf45e1767602e386f221c0ee9a2dcffff_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1631349667.jpeg

Foto: Katolički tjednik

 

Geslo Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije, koja je započela 2012., je Sve obnoviti u Kristu (usp. Ef 1,10), a njime se želio oslikati duh poziva tadašnjeg pape Benedikta XVI. cijeloj Crkvi da se zauzme na putu nove evangelizacije.

Brojni koncelebranti

S kardinalom su koncelebrirali, između ostalih, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, biskup šibenski i predstavnik HBK-a mons. Tomislav Rogić, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, voditelji sinodskih povjerenstava generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosićvlč. Šimo Maršić, fra Stipo Alandžakfra Danimir Pezervlč. Josip Vajdner te generalni tajnik Sinode vlč. Mario Bernadić.

Na početku mise nadbiskup Vinko je izrazio zadovoljstvo što je nakon devet godina rada i priprema došlo vrijeme za otvaranje sinodskih zasjedanja. Potom je pozdravio nazočne biskupe, provincijale, svećenike, redovnike i redovnice kao i sve članove sinodskih povjerenstava te medijske djelatnike koji su euharistiju izravno prenosili.

Kratko podsjećanje na povijest

Nakon misnih čitanja i naviještenog evanđelja u prigodnoj homiliji kard. Puljić je istaknuo kako se euharistijskim slavljem u prvostolnici Srca Isusova svečano otvara zasjedanje Prve sinode VN-a. „Stoga vas odmah na početku pozivam da se ujedinimo u molitvi za ovu mjesnu Crkvu vrhbosansku“, istaknuo je nadbiskup Vinko te potom podsjetio na kršćanske korijenje u BiH.

„Na ovim prostorima kršćanstvo se pojavilo dosta rano, kao što svjedoče arheološku tragovi poput bazilika u Brezi, stare bazilike na Barama (župa Solakova Kula) te arheološki ostaci u mjestima Uzdol, Lepenica, Sarajevo, Zenica, Oborci, Turbe kod Travnika, Čipuljići, Varvara, Dabrovine, Skelani“, naglasio je te dodao da nakon pokrštavanja Hrvata u VII. i VIII. st., dolazi do osnivanja Bosanske biskupije, o kojoj prvi pisani tragovi potječu iz sredine XI. st., a koja je oko 1060. i 1075., pripadala Splitskoj metropoliji, a kasnije Barskoj, odnosno Dubrovačkoj u XII. st.

„U XIII. st. u selu Brdu kod Vrhbosne biskup Povša dao je izgraditi katedralu Sv. Petra koja je posvećena 1244., a čiji oltarni kamen se nalazi u Zemaljskom muzeju dok je kopija u katedrali kao ambon“, dodao je kard. Puljić te posvijestio kako dolaskom Osmanskog Carstva opstanak katoličanstva ozbiljno biva doveden u pitanje, a mnoge crkve i samostani bili su potpuno uništeni. Podcrtao je kako tada misionarski i pastoralni rad obavljaju članovi Reda male braće ili franjevci, koji su uz velike napore i žrtve uspjeli preživjeli i opstati pod režimom sultanske vlasti, a predvodili su ih apostolski vikari.

„Dolaskom austrougarske vlasti Sveta Stolica je obnovila redovitu crkvenu hijerarhiju tako što je 1881. uspostavila vrhbosansku metropoliju koju su činile: Vrhbosanka nadbiskupija sa sjedištem u Sarajevu, i sufraganske biskupije Mostarsko-duvanjska sa sjedištem u Mostaru i Banjolučka biskupija sa sjedištem u Banjoj Luci. Nekoliko godina kasnije, 1890., u sastav metropolije ušla je i Trebinjska biskupija kojom otada upravlja mostarski biskup kao apostolski administrator“, rekao je kard. Vinko i nadalje progovorio o stradanjima koja je tijekom 20. st doživjela nadbiskupija kojoj je na čelu, ali i ponovnim dizanjima iz pepela. Posebice je naglasio protjerivanje vjernika i sprečavanje njihova povratka.

"Osjećam potrebu kratko podsjetiti na neke činjenice iz naše ne tako davne prošlosti kako bismo lakše shvatili potrebu sazivanja Sinode, koja je, prije svega, poziv da se svi zajedno hrabro i odlučno zauzmemo oko oporavka i opstanka na ovim prostorima, po primjeru naših predaka koji su nam u baštinu ostavili vjernost Bogu, Crkvi, krsnom savezu, svojoj rodnoj grudi i obiteljskom ognjištu", dodao je i naglasio kako mjesna Crkva ni od koga ne traži nikakve privilegije, nego želi uživati svoje pravo i slobodu te na istim prostorima ostati i opstati u zajedništvu vjere i sakramenata sa svojim biskupom kao članom apostolskog zbora i u zajedništvu s Petrom današnjih dana, odnosno s Rimskom Crkvom koja 'predsjeda u ljubavi' (KKC, br. 833-34)“, rekao je i nadalje posvijestio kako u svojim govorima o pripravi sinodalnosti sveopće Crkve papa Franjo poziva da se na području mjesne Crkve naglasak stavi na to da plod sinodalnosti proizilazi iz molitve, potom podstiče komunikaciju s Kristom, poglavarima i bližnjima te da stvara, kao treći plod, zajedništvo, što je izuzetno bitno u ratom poharanim vjerničkim zajednicama.

„Vrhbosanska nadbiskupija, kao i cijela Katolička Crkva u ovoj zemlji želi biti graditelj zajedništva i suradnje svih ljudi dobre volje, te uz pomoć svojih ustanova i članova naviještati i svjedočiti Radosnu vijest spasenja svakom čovjeku“, naglasio je kardinal i na kraju propovijedi rekao: "Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije, koju danas svečano otvaramo, želi također dati svoj doprinos uklanjanju svih predrasuda i podjela, a nadasve potaknuti i ohrabriti svoje sinove i kćeri da se uz pomoć i snagu evanđelja zauzetije zalažu oko misionarskog i evangelizacijskog poslanja Crkve kako bi Božja riječ bila temelj, svjetlo i izvor nastojanja oko izgradnje kraljevstva Božjega već ovdje na zemlji."

Nakon homilije nazočni članovi Sinode su položili Ispovijest vjere. Euharistijsko slavlje animirao je mješoviti zbor pod ravnanjem fra Emanuela Josića, a izravni prijenos iz sarajevske prvostolnice omogućili su BHRT i Radio Marija BiH.

Pred kraj euharistije izmoljena je Molitva za Sinodu te je kardinal zazvao Božji blagoslov na sudionike pred kojima je dosta posla.

Važnost Sinode

Inače, Sinoda jedan je od najvažnijih događaja za Vrhbosansku nadbiskupiju u proteklih 30 godina te će u bitnome odrediti budući put crkvene pokrajine. Podrazumijeva jednu temeljitu duhovno‐katehetsku pripravu koja je obavljena, kako na župnoj, tako i na dekanatskoj i biskupijskoj razini. Budući da je Prvu sinodu Vrhbosanske nadbiskupije sazvao kard. Puljić 2012. ta je priprava trajala devet godina. Po sebi je predstavljala i organiziranje različitih sinodskih tijela – od Povjerenstva za pripravu, Tajništva, različitih ekspertnih grupa i povjerenstava, do konačnog ustrojavanja sinodske skupštine koja je vrhunac rada jedne biskupijske sinode.

Skupštinu čine svećenici, redovnici, redovnice i vjernici laici te će oni nakon pet zasjedanja donijeti zaključni dokument koji bi u bitnome trebao odrediti put kojim će Vrhbosanska nadbiskupija ići.

 

Izvor: nedjelja.ba

Objavljeno: 11. rujna 2021.

Program

07:30 Najave i obavijesti (do 12:30), vremenska prognoza, stanje na cestama
07:45 Duhovna misao
08:00 Rubrika: Svetac dana i imendan
08:20 Rubrika: Zanimljivosti
08:40 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
09:00 Krunica (slavna otajstva)
09:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Bog je ljubav/ sestra Marija od Presvetog Srca
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Emisija: Isusu po Mariji/Totus tuus
11:20 Rubrika: Isusovim stopama/Ljilja Soldo
11:45 Rođendani, donacije
world family
Najava: Duhovna obnova u Međugorju

Duhovna obnova u Majčinom selu u  Međugorju u organizaciji „Bratstva Trojedine ljubavi“ i „Trajnih klanjatelja Presvetog Trojstva“   2. listopada u sportskoj dvorani Majčinog sela u Međugorju održat će se duhovna obnova. Program duhovne obnove počet će u 8:30 i trajati sve do 17 sati. Tema duhovne obnove je „Uđi u zemlju Božje pobjede“. Predvodit će je pater Rozo Palić, župnik župe sv. Marka...

Sarajevo: Trojica novih magistara teologije

Sva trojica studenata uspješno su završili integrirani filozofsko-teološki studij i stekli zvanje i akademsku titulu magistar teologije. U utorak 21. rujna 2021. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održan je završni ispit. Josip Papak imao je obranu završnog rada „Župa Prozor od osnutka do Drugog svjetskog rata) pred Povjrenstvom: doc. dr. Hrvoje Kalem, predsjednik, izv....

Najava proslave sv. Franje Asiškog, patron župe Dobrinja

 Ponedjeljak, 4.10.2021. Župa sv. Franje Asiškog na Dobrinji u ponedjeljak, 4. listopada 2021. slavi svoga zaštitnika sv. Franju Asiškog. Za proslavu patrona pripravit ćemo se trodnevnicom. U petak 1. listopada i u subotu 2. listopada sv. Mise u 18 sati predslavi vlč. Sandro Jurešić, odgajatelj i profesor u KŠC-u. Nakon sv. Mise biti će nagovor, pojedinačan blagoslov, molitve za oslobođenje i...

Obilježena 1. obljetnica Europskog centra za mir i suradnju "Marija Zvijezda"

U utorak, 21. rujna, u okviru 40. obljetnice Međunarodnog dana mira, kojega je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih naroda, Europski centar za mir i suradnju „Marija Zvijezda“ obilježio je obljetnicu svoga utemeljenja. U svome pozdravnom govoru, kao utemeljitelj Kuće susreta i u njoj Europskog centra za mir i međureligijsku suradnju Marija Zvijezda te ujedno i u svojstvu kopredsjedajućega Kuratorija Centra,...

Danas se obilježava Međunarodni dan mira: Odgovornost i snaga su u svima nama

Da mir možemo graditi samo zajedno pokazuje Sedmica izgradnje mira, koja se u BiH obilježava u periodu od 20-26. rujna 2021. godine. Članice Mreže za izgradnju mira povodom Međunarodnog dana mira organiziraju na desetine različitih aktivnosti širom BiH kojim podsjećaju na ovaj bitan datum, ali i na to da mir gradimo svaki dan. U znak jačanja ideala mira među svim narodima i državama 21. rujna se...

Nadbiskup koadjutor vrhbosanski Tomo Vukšić: „Sloboda čovjeka, pa i ona vjerska, mora biti najdublji nepisani izvor zakona“

Ovaj feljton objavljen na mrežnoj stranici Hrvatske katoličke mreže ima za cilj pridonijeti povećanju informiranosti hrvatske javnosti o vjerskoj slobodi kao temeljnom ljudskom pravu, a u nastavcima će se ponuditi nove informacije i analize fenomena (ne)poštivanja vjerske slobode u svijetu i Hrvatskoj. Sadžaj prenosimo u cijelosti: Bosna i Hercegovina država je različitih naroda, kultura,...

Nadbiskup Vukšić slavit će Svetu misu u župi Tolisa na Svjetski dan medija

Predsjednik Vijeća za sredstva društvenih priopćivanja BKBiH mons. Tomo Vukšić u nedjelju 26. rujna 2021. u 11 sati predvodit će Euharistijsko slavlje u samostanskoj i župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi u Bosanskoj Posavini. Predsjednik Vijeća za sredstva društvenih priopćivanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutori vrhbosanski i...

Poruka članova Biskupske konferencije BiH na završetku Godine Božje Riječi

Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine: nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić i pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, na blagdan sv....

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu