icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Tomislav Išek govoreći o značaju ovog djela kaže kako je dosta toga znao o Varešu, međutim kad je pročitao monografiju “Vareš i vareški kraj kroz stoljeća” bio je iznenađen i fasciniran da je jedno tako malo mjesto dalo toliko mnogo užoj i široj sredini na svaki način.

Tekst i fotografije: FENA

cce14ff316f2f8f49f17

Vareš i vareški kraj kroz stoljeća”, prva monografija o tom bosanskohercegovačkom gradu, predstavljena je u srijedu, 17. studenoga 2021. godine, u Galeriji Gabrijel Kamernog teatra 55., u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Monografiju posvećenu Varešu potpisuju Željko Ivanković, autor teksta i glavni urednik; Mladenko Marijanović, urednik fotografije i Mladen Divković, likovno-tehnički i grafički urednik publikacije. Leksikon na kraju knjige priredio je Vladimir Ruf.

Na promociji su govorili Tomislav IšekLeo Valenta, kao i sam autor monografije Željko Ivanković. Predstavljanje je moderirao Dražen Janko.

9424711f 42fc 43fd bc69 8e26f70e749e

Povjesničar Tomislav Išek govoreći o značaju ovog djela kaže kako je dosta toga znao o Varešu, međutim kad je pročitao monografiju “Vareš i vareški kraj kroz stoljeća” bio je iznenađen i fasciniran da je jedno tako malo mjesto dalo toliko mnogo užoj i široj sredini na svaki način.

– Ono što je mene kao čovjeka od kulture fasciniralo je da prosto nisam vjerovao kada sam pročitao tko se rodio, tko je djelovao, tko je pisao, tko je stvarao i tko je sve ostavio traga. I samo da se fokusiram na dio koji se odnosi na ljude od umjetnosti, pisane riječi, glazbe, filmski redatelji, kazališni redatelji…Vareš je u tom samo jednom aspektu ostavio enorman trag – kazao je Išek.

Autor Željko Ivanković kazao je da je Monografija nastala nakon cjeloživotnog intelektualnog rada, istraživanja mjesta u kojem je rođen, i iz kojeg nosi sva svoja intelektualna, emotivna znanja.

– Osjetio sam se zrelim da sve ono što sam godinama istraživao vezano za Vareš napravim kao jednu cjelinu, koja će biti monografska slika Vareša i njegove okolice kroz povijest, od početka novih milenija do praktički današnjih dana. To je dvadeset stoljeća ovog kraja – kaže Ivanković i ističe značaj kulturne povijesti ovog kraja.

Kulturnu povijest Vareša navodi Ivanković čine ljudi koje je vareški kraj dao kroz povijest.

-Spomenut ću Matiju Divkovića, zvanog ocem bosanske književnosti, Filipa Lastrić, kojeg su zvali ocem bosanske historiografije. Treba spomenuti i glumca Boru Stjepanovića, reditelja Ivicu Matića, književnika Novaka Simića, fra Ignjacija Gavrana koji je bio jedan univerzalni barokni ili renesansni intelektualac. Do naših današnjih vremena gdje imamo niz sjajnih slikara, glazbenika, kaže Ivanković dodajući da su npr. Ipe Ivandić iz Bijelog dugmeta, kao i pravoslavni biskup Grigorije također Varešani.

– Cijela povijest vareškog kraja stoji nimalo slučajno na ekspolataciji ruda i rudnih bogatstva, kad srednjovjekovni kraljevi Vareš zovu riznicom kraljevstva – ističe Ivanković.

I u Osmanskom periodu kako navodi autor Monografije, Vareš je bio pošteđen tzv. Danka u krvi da bi zanat i struka mogli da se prenose na oca sa sina, te su imali privilegije koje nisu imali drugi krajevi.

– Tako da je to jedna ogromna, bogata povijest. Na kraju treba li reći da vareškom kraju pripada Bobovac. Treba li reći da je u Dabrovinama pronađena starokršćanska bazilika iz V stoljeća…- kazao je autor monografije o Verešu Željko Ivanković.

c9bd050c 021e 4346 914f 78c382ae023d

Fotomonografija obuhvaća ukupnu povijest vareških prostora (političku, gospodarsku i kulturnu povijest), ne samo od vremena postanka imena Vareš i ne samo u današnjim granicama općine Vareš. U knjizi su obrađene povijesne mijene i sve povijesno relevantne ličnosti, odnosno svako vareško ime širega društvenog značaja u svim oblastima života i rada.

Knjiga „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ na jednom mjestu okuplja i kondenzira tu dugotrajnu i brojnim diskontinuitetima obilježenu čudesnu povijest.

Knjiga „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ ima oko 400 stranica foto-monografskog formata s preko 600 fotografija i Leksikonom uglednih Varešana u dodatku.

Donosi: HKD Napredak

Objavljeno: 18. studenog 2021

 

Program

08:00 Rubrika: Svetac dana i imendan
08:20 Rubrika: Zanimljivosti
08:40 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
09:00 Krunica
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Ne dam te od sebe/ Marijan Krajinović
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Emisija: Svjedočanstvo vjere/Dražen Janko/R
11:20 Kontakt emisija: Kava s Radio Marijom/ Dražen Janko
11:45 Rođendani, donacije
11:50 Podnevne molitve: Molimo litanije
12:00 Anđeo Gospodnji/Kraljice neba, srednji čas , posvetna molitva RM
world family
Nadbiskup Aldo Cavalli imenovan apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje

Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini, 27. studenog 2021. priopćila je da je Sveti Otac Franjo imenovao nadbiskupa mons. Aldu Cavallia, dosadašnjeg apostolskog nuncija u Nizozemskoj, novim apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis, a to je istog dana u podne objavio i Tiskovni ured Svete Stolice. Foto: KTA Mons. Aldo...

Otvoreni prihvatni centar za migrante Lipa kod Bihaća

Svoj doprinos u izgradnji i uspostavljanju privremenog prihvatnog centra dao je i Caritas! Otvaranje privremenog novoizgrađenoj prihvatnog centra Lipa kod Bihaća rezultat je višemjesečnog rada UN agencija, IOM-a, Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima, Crvenog križa, IPSIA-je, Caritasa ali i drugih organizacija koje rade kako bi migranti, izbjeglice i tražioci azila imali...

Razgovor za "Hrvatski tjednik" predsjednika HBK nadbiskupa Želimira Puljića u kontekstu cijepljenja i epidemioloških mjera

Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Želimir Puljić u razgovoru za "Hrvatski tjednik" od 18. studenoga govorio je o aktualnom trenutku u društvu i Crkvi u kontekstu cijepljenja i provođenja epidemioloških mjera. Foto: HRVATSKI TJEDNIK/IKA  S nadbiskupom Puljićem razgovarala je novinarka Andrea Černivec. Razgovor s nadbiskupom Puljićem prenosimo u cijelosti....

Poruka kardinala Puljića i nadbiskupa Vukšića za početak došašća i nove liturgijske godine

Povodom nadolazećeg vremena došašća i početka nove liturgijske godine nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić poslali su svoju poruku svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima koju su naslovili: „Došašće - Božji hod k nama i naš hod ususret k njemu“.  Foto: KTA   Božja se...

Sarajevo: Održan Susret studenata i mladih

Susret studenata i mladih, sedmi po redu održan je u ponedjeljak 22. studenoga 2021. godine u samostanu „Egipat“ (Bjelave 54) u Sarajevu u organizaciji Povjerenstva za pastoral zvanja pri Konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH, izvijestila je mrežna stranica Redovnistvo. Foto: KTA Na početku susreta slavljena je u večernim satima sv. Misa koju je u samostanskoj kapelici...

Tonči Matulić: Glavni problem u uvjetima pandemije nije sukob prava nego moralnih dužnosti

"Posljednju izjavu Stalnoga vijeća HBK-a u svom bitnom aspektu trebalo se čuti već u siječnju ili veljači ove godine kad je počelo cijepljenje, a rasprava je krenula u krivom smjeru jer se glavni i gorući moralni problem u uvjetima pandemije ne sastoji u sukobu prava, nego u sukobu moralnih dužnosti. Budući da prava i dužnosti zajedno čine realno jedinstvo, poput lica i naličja, važno je reći...

Osvjetljavanje sarajevske katedrale u znak solidarnosti s progonjenim kršćanima

Vrhbosanska nadbiskupija priključit će se u srijedu, 24. studenoga inicijativi Katoličke humanitarne organizacije „Kirche in Not“ te će osvjetljavanjem katedrale Srca Isusova u crveno izraziti solidarnost s progonjenim kršćanima diljem svijeta. Foto: KTA   Vrhbosanska nadbiskupija priključit će se u srijedu, 24. studenoga inicijativi Katoličke humanitarne organizacije „Kirche in Not“ te će...

Novi ravnatelj Caritasa Srbije posjetio Caritas BiH

U četvrtak, 18. studenoga 2021., novi ravnatelj Caritasa Srbije posjetio Caritas Bosne i Hercegovine! Izvor: KTA   Novi ravnatelj Caritasa Srbije o. Mihaia Gherghela u četvrtak, 18. studenog 2021. posjetio je u Sarajevu Središnjicu Caritas Bosne i Hercegovine. Dobrodošlicu uz čestitke i dobre želje u novoj službi koju mu je Crkva povjerila, poželio mu je aktualni ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo...

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu