icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U srijedu, 29. lipnja, na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić za svećenike je zaredio devetoricu đakona.

phpThumb cache nedjelja.ba src3e0affbc456e87447d018e157cfe0057 par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1656504255

 

Budući da je istoga dana nadbiskup vrhbosanski mons. Tomo Vukšić bio u Rimu gdje je primio palij iz ruku pape Franje na svečanom misnom slavlju u sarajevskoj prvostolnici koncelebrirali su: provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić te više od 80 svećenika među kojima su bili i poglavari te profesori Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa (VBS), Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) i Franjevačke teologije (FT).

Pozdrav iz Rima

Pozdravivši nazočne kard. Vinko je istaknuo kako je "danas godišnjica ređenja mnogim svećenicima". "Čestitam im svima. Ako su ustrajali, dan je zahvale, a ako su posrnuli prilika je da obnove svoju ljubav", rekao je nadbiskup Vinko te čestitao svima imendan. Potom je prenio pozdrave i iskrene čestitke  koje je poslao mons. Tomo iz Rima. Kard. Vinko je, obraćajući se ređenicima, posvijestio da su 32. generacija bogoslova koje zaređuje za svećenike. "Prije vas sam zaredio 269 svećenika, izuzevši one koji su zaljubljeni u ovaj svijet napustili prezbiterat. Od toga je bilo 152 redovnika, najviše franjevaca te 117 dijecezanskih svećenika", kazao je kardinal te posebice pozdravio roditelje ređenika, a posebice one koji su došli čak iz Brazila.  

red 20

Poslije čitanja i naviještena evanđelja rektor VBS-a preč. Zdenko Spajić predstavio je kandidate za Vrhbosansku nadbiskupiju, kandidate za Nadbiskupsko misijsko međunarodno sjemenište Redemptoris Mater vlč. Michele Capasso, a za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu meštar bogoslova na FT-u fra Danijel Nikolić. Nakon njihova odziva i uz jamstvo poglavara, župnih zajednica iz kojih dolaze te mišljenja odgovornih o njihovoj prikladnosti za primanje svetoga reda, nadbiskup ih je izabrao za red prezbitera.

Sačuvati vjernički osjećaj prema euharistiji

Uslijedila je kardinalova propovijed u kojoj je najprije napomenuo kako "živimo u vremenu kada Katolička Crkva smeta u javnom, političkom i gospodarskom životu" te zato postoji "mnogo napada i progona". Obraćajući se ređenicima naglasio im je kako će u takvom vremenu "biti izvrgnuti i podvalama i ucjenama, a pogotovo kada otkriju vaše slabosti onda će ih koristiti da blate Crkvu".

"Zato vas danas posebice želim ohrabriti. Nakon toliko godina praćenja svećenika prvo što vam želim reći je, a to se odnosi i na svu dragu braću svećenike, danas i vi poput Petra ispovijedate svoju vjeru u Isusa. Tu leži vaša snaga i vaš izvor ustrajnosti. Isus Krist je na više načina ostao među nama, najprije u euharistiji. On je tu živ. Ne govorim to zato da vas prepadnem nego upozorim. Sačuvajte vjernički osjećaj prema euharistiji! Sačuvajte osjećaj prema svetome pa ćete se i posvećivati", potaknuo je te napomenuo kako sama riječ svećenik dolazi od riječi sveto.

"Koliko god budete imali poteškoća u životu, ako budete istinski imali vjernički stav prema euharistiji i Isusu pristunom u njoj imat ćete izvor života. Onog trenutka kada otupi vaša vjera, oguglate prema svetome, vi ćete početi propadati. Nije problem što ćete vi propasti, nego najgore je što svećenik kao pastir vodi stado", napomenuo je nadbiskup u miru potičući ih da čuvaju svoj odnos prema Isusu.

"Taj isti Isus je prisutan u riječi Božjoj. Vi ćete čitati i naviještati, treba i blagovati te od te riječi živjeti. Zato vas hrabrim, ne dajte se zavesti od javnog mnijenja i učmalosti života. Nemojte prema Svetom pismu pristupati kao prema običnom tekstu! To je Riječ Božja. Živite od nje. Isti odnos imajte prema Kristu koji je Sin Božji", kazao je kard. Vinko te posebno podcrtao potrebu da se "prilikom svakog buđenja ujutro sjetiš kako si Kristov svećenik".

red 22

"On ima u nas povjerenja, On s nama računa, On nam je dao vlast da kruh i vino pretvaramo u tijelo i krv njegovo te nam je dao vlast za odrešivanje grijeha", naglasio je te kao zareditelj izrazio nadu da bi htio imati utjehu "kako nije ovo izrekao u prazno, nego u vaša mladenačka srca".

Nadalje je progovorio o krizi autoriteta te kako svi znaju što Papa, biskup i svećenik trebaju raditi, ali se ne bave svojim poslom. Na tragu toga istaknuo je kako se autoritet dobiva ne dekretom nego poslanjem i vjerodostojnošću. "Vi ćete steći autoritet svojim vjerodostojnim življenjem, govorom i svjedočenjem", dodao je nadbiskup Vinko navodeći potom neke negativne primjere koje je vidio i čuo na terenu. Na tragu toga potaknuo je braću misnike da ne izgube svoj identitet. "Dragi ređenici želim da vas Duh Sveti, koji vas danas 'opečaćuje', svaki dan posvećuje kako biste bili hrabri suočiti se sa svim izazovima današnjice (...) Nema sreće ako čovjek nema smisla života. Krist je onaj koji osmišljava svojim uskrsnućem život i patnju svih nas. Zato svjedočite tog Uskrslog Krista. To je bila glavna zadaća apostola, to je i glavna zadaća nas danas", rekao je te posebice iskazao potrebu da se ne uklope u sekulariziran svijet. "Ne smijemo postati jednaki tom svijetu nego ga voditi", naglasio je te potom progovorio o kušnjama kojih će uvijek biti. Posvijestio je kako one hrabre i jačaju vjeru, posebice ljude koji slijede Isusa. Pred kraj homilije rekao je kako je potrebno moliti Gospodara Žetve da pošalje nove radnike. "Isus treba radnike, ne broj. Treba srca koja ljube", kazao je i posvijestio da želi "u nama u nama probuditi tu svijest kako bismo Isusu mogli da ga ljubimo".

Novi svećenici

Uslijedio je obred ređenja, a potom su novozaređeni svećenici prvi put koncelebrirali s nadbiskupom i subraćom svećenicima.

Za Vrhbosansku nadbiskupiju zaređeni su: vlč. Josip Markovićvlč. Josip Papak; Nadbiskupsko misijsko međunarodno sjemenište Redemptoris Mater vlč. Dino Mustafi i vlč. Paulo H. Coelho; a za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu: fra Ivan Stanićfra Marko Cvitkovićfra Mijo Ljubosfra Mislav Jozić i fra Zvonimir Batista.

red 14

Na kraju su mladomisnici podijelili svoj mladomisnički blagoslov nazočnima, a kardinal im je dao dozvole Ordinarijata za ispovijedanje koje važe godinu dana do jurisdikcijskih ispita i svjedočanstvo kao podsjetnik na ređenje te je uslijedilo zajedničko fotografiranje.

Na euharistiji je bilo nazočno mnoštvo bogoslova, redovnica, kao i rodbina te župnici i vjernici župa iz kojih dolaze ređenici. Svojom je pjesmom svečani događaj uljepšao združeni zbor bogoslova  VBS-a i FT-a Fra Nenad Dujić.

Misu je izravno prenosila Radio Marija BiH.

Izvor: KT

Objavljeno:29.lipnja 2022.

Program

18:55 Himan Duhu Svetom
19:00 Misa - Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Široki Brijeg
20:00 Klanjanje križu/ fra Velimir Bavrka
21:00 Obiteljska krunica
21:45 Božanski časoslov - Povečerje
22:00 Vijesti Radio Vatikan / R/
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko/R
23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emisija: Na proputovanju života/ Ivana Knezović/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Živjeti je radost/ Phil Bosmans
00:15 Sveta krunica/svjetlosna
world family
Vlč. Miroslav Agostini s kolegama u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije proslavio 60. obljetnicu svoje mlade mise

Vlč. Agostini, jedan od 16 umirovljenih svećenika smještenih u Svećeničkom domu u Sarajevu, proslavio je dijamantni jubilej mlade mise koja je bila 12. kolovoza 1962. u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bosanskom Brodu Vlč.Miroslav Agostini, jedan od 16 umirovljenih svećenika smještenih u Svećeničkom domu u Sarajevu, proslavio je s kolegama 12. kolovoza 2022. 60. obljetnicu mlade mise. Predsjedao je...

Proslava sv. Klare u Novom Gradu

Blagdan sv. Klare, zaštitnice Novog Grada, maloga mjesta u Bosanskoj Posavini, koje pripada župi Imena Marijina u Svilaju kod Odžaka, proslavljen je u četvrtak 11. Kolovoza Blagdan sv. Klare, zaštitnice Novog Grada, maloga mjesta u Bosanskoj Posavini, koje pripada župi Imena Marijina u Svilaju kod Odžaka, proslavljen je u četvrtak 11. kolovoza 2022. Euharistijsko slavlje ispred kapelice sv....

Poziv na III. Međunarodni seminar za voditelje crkvenih zborova

Na seminar, koji će biti organiziran 16. do 18. rujna 2022. na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, pozvani su svi koji se bave vođenjem crkvenih zborova ili koji na bilo koji drugi način sudjeluju u kreiranju liturgijskih slavlja Od 16. do 18. rujna 2022. na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu bit će organiziran III. Međunarodni seminar za voditelje crkvenih zborova na koji su pozvani svi koji se bave...

Mons. Cavalli za Glas Koncila: Međugorje nije svetište u crkvenopravnom smislu, ali je 'de facto' sveto mjesto

Apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli u povodu Velike Gospe razgovarao je za novi svečani velikogospojinski dvobroj Glasa Koncila Razgovor Glasa Koncila s nadbiskupom Aldom Cavallijem Apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli u povodu Velike Gospe razgovarao je za novi svečani velikogospojinski dvobroj Glasa Koncila. Po svom uznesenju na nebo Marijino...

Biskup Komarica primio mlade iz nekoliko europskih zemalja

Banjolučki biskup Franjo Komarica primio je u utorak 9. kolovoza 20-ak mladih sudionika Erasmus programa u Kući susreta „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci. Foto: IKA Njemačka nevladina organizacija Gesamteuropäisches Studienwerk (Paneuropska studija) u sklopu Erasmus programa od strane njemačke nacionalne agencije za programe s mladima organizirala je s 20-ak mladih iz Njemačke, Rumunjske,...

Otvorene prijave za akciju "72 sata bez kompromisa"

Od 29. rujna do 2. listopada, po sedmi put, održat će se velika volonterska akcija "72 sata bez kompromisa" koju na području Vrhbosanske nadbiskupije realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ Od 29. rujna do 2. listopada 2022., po sedmi put, održat će se velika volonterska akcija "72 sata bez kompromisa" koju na području Vrhbosanske nadbiskupije realizira Nadbiskupijski...

JERIHONSKO BDIJENJE i MEĐUNARODNA IZLOŽBA „EUHARSTIJSKA ČUDA DILJEM SVIJETA“

Župa Presveto Trojstvo u Novom Travniku poziva vjernike na klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom od 16. do 22. kolovoza koje počinje u 18:00 sati i trajati će sedam dana i sedam noći; poznato kao JERIHONSKO BDIJENJE. Ovo bdijenje je katolička pobožnost kroz molitvu i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, uz čitanja Svetog pisma koja traje sedam dana i sedam noći. Jerihon je ime...

U nesreći poljskog autobusa poginuli i svećenik i redovnica

Među poljskim hodočasnicima smrtno stradalima u prometnoj nesreći u subotu 6. kolovoza na autocesti A4 kod Brezničkog Huma su svećenik Grzegorz Radziszewski i redovnica Janina Mateusiak, prenosi Glas Koncila Foto: Facebook // don Grzegorz Radziszewski i s. Janina Mateusiak Među poljskim hodočasnicima smrtno stradalima u prometnoj nesreći u subotu 6. kolovoza na autocesti A4 kod Brezničkog Huma...

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu