icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla u mostarskoj je katedrali Marije Majke Crkve mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić petorici đakona podijelio sveti red prezbiterata, izvijestila je mrežna stranica Mostarsko-duvanjske biskupije.

mob

Na svečanoj misi, kojoj su uz biskupa Petra koncelebrirali apostolski vizitator za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli, generalni vikar hercegovačkih biskupija mons. Nikola Menalo, provincijal hercegovačkih franjevaca fra Jozo Grbeš te velik broj svećenika, za prezbitere su zaređeni fra Ivan Slišković iz župe Uznesenja BDM u Širokom Brijegu, fra Franjo Ćorić iz župe Krista Kralja u Čitluku, potom fra Franjo Markić iz župe sv. Petra i Pavla u Kočerinu i fra Ivan Hrkać iz župe Uznesenja BDM u Širokom Brijegu za Hercegovačku franjevačku provinciju te don Nikša Pavlović za Trebinjsko-mrkansku biskupiju.

svecenicko redenje 2 scaled

U svojoj propovijedi biskup Petar je naglasio da se svećeničko ređenje petorice kandidata događa na svetkovinu sv. Petra i Pavla, koja nas podsjeća na dva najveća čovjeka u kršćanskoj povijesti. “Obojica su postali Kristovi – kršćani na različite načine. Obojica su misionari i stupovi, apostoli kršćanskih zajednica. Petar je od početka bio apostol, jedan od prvih Kristovih svjedoka”, kazao je biskup dodavši pritom da je Pavao najprije bio poznat kao progonitelj, a potom vidi Isusa samo u viđenju – to jest, duhovno, u novom stanju svijesti te postaje apostol naroda.

Nakon biskupove propovijedi, na riječi kojima je svaki dotadašnji đakon okupljenom mnoštvu predstavljen imenom i prezimenom, dolazili su kandidati pred biskupa Petra te izricali svoju spremnost na svećeničku službu riječima Evo me!, čime su ređenici izrazili svoje opredjeljenje za služenje Božjem narodu. Na biskupovo pitanje svakom kandidatu obećavaju li svom dijecezanskom biskupu i zakonitom poglavaru poštovanje i poslušnost, spremno su odgovarali potvrdno.

svecenicko redenje 7 scaled

Nakon litanija Svih svetih i mazanjem ruku, uslijedila je molitva biskupa Petra nad petoricom kandidata. “Svemogući Oče, poslao si u svijet svoga Sina Isusa, za glasnika i Svećenika naše vjere, a on je učinio svoje apostole posvećene u istini dionicima svoga poslanja. Njima si pridružio pomoćnike da njegovo djelo spasenja navještaju po svemu svijetu. Zato te molimo, Gospodine, udijeli ove pomoćnike sada našoj slabosti jer su nam potrebni za vršenje apostolskoga svećeništva. Udijeli ovim svojim slugama dostojanstvo prezbiterata. Obnovi u njihovim srcima duha svetosti. Neka vjerno vrše službu drugoga stupnja koju od tebe, Bože, primaju i primjerom svoga života budu poticaj ćudoredna ponašanja. Bili valjani suradnici našeg reda! Bili vjerni djelitelji Tvojih otajstava, da se Tvoj narod obnovi”, kazao je biskup Petar.

svecenicko redenje 3 scaled

Odijevanjem misnoga ruha te polaganjem ruku biskupa Petra i potom svih nazočnih svećenika nad novozaređenim svećenicima, završen je sam obred ređenja, nakon čega su novi svećenici pristupili oltaru i – prvi put kao svećenici – koncelebrirali u misi.

Nakon misnoga slavlja okupljenima se obratio provincijal fra Jozo Grbeš zahvalivši biskupu Petru za ređenje četvorice franjevaca za svećenike Hercegovačke franjevačke provincije, naglasivši da je ovo uistinu velik dan za našu Crkvu. “Ako svoje ja uvijek zamijenite s riječju On, imat ćete život milosti. Sve nepoznato postat će poznato i sve teško postat će lako”, poručio je provincijal Grbeš novozaređenim svećenicima poželjevši da ih Gospodin čuva na njihovu putu.

svecenicko redenje 6

Nakon provincijala, riječima zahvale ponajprije Trojedinom Bogu za novi dar Crkvi u Hercegovini kroz petoricu novih svećenika, potom njihovim roditeljima i rodbini, kao i biskupu Petru, kojemu je ujedno čestitao imendan, na ređenju novih prezbitera, obratio se generalni vikar mons. Nikola Menalo. On je istodobno čestitao obljetnice svećeničkoga ređenja svim svećenicima – od najstarijega fra Rade do prošlogodišnjih mladomisnika.

Pod misom je pjevao Katedralni zbor Marija pod ravnanjem mo. don Dragana Filipovića i uz orguljsku pratnju s. Matee Krešić. 

Izvor: KTA

Objavljeno: 29. Lipnja 2022.

Program

19:15 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
19:45 Rubrika: Priča iz dječje Biblije/Martina Zovko
20:00 Emisija: U Božjoj prisutnosti nema straha/Davorin Jerkić
21:00 Obiteljska krunica
21:45 Božanski časosolov - Povečerje
22:00 Vijesti Radio Vatikan/R
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko/R
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš/R
23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emisija: Savršeno veselje/Frama Mostar/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu