icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U nedjelju u hrvatskoj župi sv. Augustina u West Allisu održan je oproštaj od hrvatskih franjevaca koji su na ovome mjestu služili 92 godine.

phpThumb cache ktabkbih.net srcdbf614fb686883302b0a6876d1b3f928 par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1656571679

Izvor: HKM / HRVATSKI FRANJEVCI/ FOTO: CRO FRANCISCANS

Prema odluci nadbiskupije Milwaukee, hrvatska župa sv. Augustina krajem ovoga mjeseca bit će spojena s dvije susjedne župe: sv. Rite i Uznesenja BDM. Ove će tri župe tako postati jedna župa, sve tri crkve ostat će otvorene, a služit će ih isto pastoralno osoblje. Mali broj hrvatsko govorećih župljana iz župe sv. Augustina i svi drugi koji su hrvatskog podrijetla imaju pak mogućnost svoj jezični i narodni izričaj nastaviti njegovati u hrvatskoj župi Presvetog Srca Isusova u Milwaukeeju.

U nedjelju u hrvatskoj župi sv. Augustina u West Allisu održan je oproštaj od hrvatskih franjevaca koji su na ovome mjestu služili 92 godine. Župa, smještena u predgrađu grada Milwaukee, najvećeg grada u saveznoj državi Wisconsin, osnovana je 1928. godine. Osim nje u nadbiskupiji Milwaukee od 1917. djeluje i hrvatska župa Presvetog Srca Isusova, prenosi Hrvatska katolička mreža pozivajući se na portal Dijaspora.hr.

Za ondašnje prilike bilo je dovoljno hrvatskih useljenika da se za njih osnuju dvije župe, a i udaljenost između ovih dviju kolonija u to je vrijeme bila značajna.

IMG 4323 1024x768

Župu sv. Augustina s ovećom je hrvatskom kolonijom, koja je naselila taj predio, osnovao dijecezanski svećenik vlč. Franjo Bahorić, a već 1930. godine župu su preuzeli hrvatski franjevci. Prvi župnik franjevac fra Zvonko Mandurić izgradio je župnu kuću, a dugogodišnji župnik fra Blaž Jerković izgradio je crkvu i školu te uredio kuću za časne sestre Kćeri Božje ljubavi koje su učile u župnoj školi.

Fra Vjekoslav Bambir izgradio je prostranu dvoranu i kuhinju, a obnovio je i crkvu. Župnici koji su služili na ovome mjestu nakon njih vrijedno su radili i održavali postojeće prostorije, uvijek nadodajući ono što je potrebno. Kroz duga desetljeća upravo je župa sv. Augustina bila jedna od najvećih i najbolje organiziranih hrvatskih župa u SAD-u. Kroz proteklih 30 godina, budući da nije bilo novih useljavanja u ovaj dio Amerike, korak po korak postajala je isključivo englesko govoreća te je to i bio razlog da su se fratri iz Kustodije Svete Obitelji odlučili povući iz nje.

Kroz proteklih 30 godina, budući da nije bilo novih useljavanja u ovaj dio Amerike, korak po korak postajala je isključivo englesko govoreća te je to i bio razlog da su se fratri iz Kustodije Svete Obitelji odlučili povući iz nje.

Župljani su pak željeli izraziti svoju zahvalnost svim fratrima koji su služili na ovome mjestu. Tako su u nedjelju 26. lipnja 2022. organizirali svečani oproštaj. Svetu misu predvodio je dosadašnji župnik fra Lawrence Frankovich koji je ovdje služio tijekom proteklih 28 godina. U koncelebraciji su bili i fra Nenad Galić, bivši župnik i gvardijan iz Chicaga, fra Ivica Majstorović, župnik iz župe sv. Jeronima u Chicagu, izaslanik kustodijske uprave fra Nikola Pašalić iz New Yorka te drugi lokalni svećenici.

Nakon svete mise druženje je nastavljeno u dvorani uz prigodni domjenak na kojem su se izmjenjivale riječi zahvale i poštovanja spram onoga što su naša braća na ovome mjestu činila kroz gotovo cijelo stoljeće. Napustiti bilo koje mjesto služenja nije lako. Osobito je to teško u iseljeništvu gdje se naši kršćanski, redovnički i narodni korijeni vežu uz mjesta koja su kroz duge godine bila središta vjerske i domoljubne obnove našeg iseljenog naroda, a time i središta na kojima smo i mi fratri otkrivali svoj identitet ovdje u Sjevernoj Americi.

IMG 3041 768x1024

Hrvatska župa sv. Augustina ovoga se tjedna tako pridružila dugoj listi hrvatskih župa s kojih smo mi fratri bili prisiljeni otići slijedeći svoju misiju koja je od prvog dana ista – služiti naš narod ondje gdje je on najpotrebniji.

Hrvatska župa sv. Augustina ovoga se tjedna tako pridružila dugoj listi hrvatskih župa s kojih smo mi fratri bili prisiljeni otići slijedeći svoju misiju koja je od prvog dana ista – služiti naš narod ondje gdje je on najpotrebniji. I dok nam razum govori da je vrijeme bilo ovo učiniti, srce nam nije uvijek na istome mjestu. Osobito je to tako kod naše braće koja su na ovoj župi služila dugi niz godina.

Prema odluci nadbiskupije Milwaukee, hrvatska župa sv. Augustina krajem ovoga mjeseca bit će spojena s dvije susjedne župe: sv. Rite i Uznesenja BDM. Ove će tri župe tako postati jedna župa, sve tri crkve ostat će otvorene, a služit će ih isto pastoralno osoblje. Mali broj hrvatsko govorećih župljana iz župe sv. Augustina i svi drugi koji su hrvatskog podrijetla imaju pak mogućnost svoj jezični i narodni izričaj nastaviti njegovati u hrvatskoj župi Presvetog Srca Isusova u Milwaukeeju.

Prigoda je ovo da se dadne hvala Bogu za sve njegove darove našoj redovničkoj zajednici koje smo primili kroz služenje u župi sv. Augustina.

Prigoda je ovo da se dadne hvala Bogu za sve njegove darove našoj redovničkoj zajednici koje smo primili kroz služenje u župi sv. Augustina. Prigoda je ovo i da zahvalimo našim fratrima koji su na ovome mjestu slavili Boga, ljubili Crkvu i čuvali naš narod. Donosimo ovdje njihova imena. Pokojnima pokoj vječni, a živima neka Bog udijeli stostruko blagoslova.

fra Zvonko Mandurić, fra Hugolin Feysz, fra Leon Medić, fra Bono Bilandžić, fra Blaž Jerković, fra Boško Benković, fra Ambroz Budimir, fra Vjeko Bambir, fra Karlo Pleše, fra Trpimir Musa, fra Ante Dukić, fra Vendelin Vasilj, fra Nenad Galić, fra Slavko Soldo, fra Stjepan Bedeniković, fra Jerko Kućan, fra Veselko Kvesić, fra Robert Galinac, fra Lawrence Franković.

Izvor: KTA

Objavljeno: 30.lipnja 2022.

 

 

Program

02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
04:00 Venite Adoremus/p.Mato Anić/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Žrtva ispovijedne tajne/Joseph Spillmann/narator Ivan Prskalo/R
05:30 Rubrika: Svetac dana + imendana
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/slavna otajstva
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Božanski časoslov/jutarnja molitva
07:30 Najave i obavijesti (do 12:30), vremenska prognoza, stanje na cestama

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu