icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U nedjelju u hrvatskoj župi sv. Augustina u West Allisu održan je oproštaj od hrvatskih franjevaca koji su na ovome mjestu služili 92 godine.

phpThumb cache ktabkbih.net srcdbf614fb686883302b0a6876d1b3f928 par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1656571679

Izvor: HKM / HRVATSKI FRANJEVCI/ FOTO: CRO FRANCISCANS

Prema odluci nadbiskupije Milwaukee, hrvatska župa sv. Augustina krajem ovoga mjeseca bit će spojena s dvije susjedne župe: sv. Rite i Uznesenja BDM. Ove će tri župe tako postati jedna župa, sve tri crkve ostat će otvorene, a služit će ih isto pastoralno osoblje. Mali broj hrvatsko govorećih župljana iz župe sv. Augustina i svi drugi koji su hrvatskog podrijetla imaju pak mogućnost svoj jezični i narodni izričaj nastaviti njegovati u hrvatskoj župi Presvetog Srca Isusova u Milwaukeeju.

U nedjelju u hrvatskoj župi sv. Augustina u West Allisu održan je oproštaj od hrvatskih franjevaca koji su na ovome mjestu služili 92 godine. Župa, smještena u predgrađu grada Milwaukee, najvećeg grada u saveznoj državi Wisconsin, osnovana je 1928. godine. Osim nje u nadbiskupiji Milwaukee od 1917. djeluje i hrvatska župa Presvetog Srca Isusova, prenosi Hrvatska katolička mreža pozivajući se na portal Dijaspora.hr.

Za ondašnje prilike bilo je dovoljno hrvatskih useljenika da se za njih osnuju dvije župe, a i udaljenost između ovih dviju kolonija u to je vrijeme bila značajna.

IMG 4323 1024x768

Župu sv. Augustina s ovećom je hrvatskom kolonijom, koja je naselila taj predio, osnovao dijecezanski svećenik vlč. Franjo Bahorić, a već 1930. godine župu su preuzeli hrvatski franjevci. Prvi župnik franjevac fra Zvonko Mandurić izgradio je župnu kuću, a dugogodišnji župnik fra Blaž Jerković izgradio je crkvu i školu te uredio kuću za časne sestre Kćeri Božje ljubavi koje su učile u župnoj školi.

Fra Vjekoslav Bambir izgradio je prostranu dvoranu i kuhinju, a obnovio je i crkvu. Župnici koji su služili na ovome mjestu nakon njih vrijedno su radili i održavali postojeće prostorije, uvijek nadodajući ono što je potrebno. Kroz duga desetljeća upravo je župa sv. Augustina bila jedna od najvećih i najbolje organiziranih hrvatskih župa u SAD-u. Kroz proteklih 30 godina, budući da nije bilo novih useljavanja u ovaj dio Amerike, korak po korak postajala je isključivo englesko govoreća te je to i bio razlog da su se fratri iz Kustodije Svete Obitelji odlučili povući iz nje.

Kroz proteklih 30 godina, budući da nije bilo novih useljavanja u ovaj dio Amerike, korak po korak postajala je isključivo englesko govoreća te je to i bio razlog da su se fratri iz Kustodije Svete Obitelji odlučili povući iz nje.

Župljani su pak željeli izraziti svoju zahvalnost svim fratrima koji su služili na ovome mjestu. Tako su u nedjelju 26. lipnja 2022. organizirali svečani oproštaj. Svetu misu predvodio je dosadašnji župnik fra Lawrence Frankovich koji je ovdje služio tijekom proteklih 28 godina. U koncelebraciji su bili i fra Nenad Galić, bivši župnik i gvardijan iz Chicaga, fra Ivica Majstorović, župnik iz župe sv. Jeronima u Chicagu, izaslanik kustodijske uprave fra Nikola Pašalić iz New Yorka te drugi lokalni svećenici.

Nakon svete mise druženje je nastavljeno u dvorani uz prigodni domjenak na kojem su se izmjenjivale riječi zahvale i poštovanja spram onoga što su naša braća na ovome mjestu činila kroz gotovo cijelo stoljeće. Napustiti bilo koje mjesto služenja nije lako. Osobito je to teško u iseljeništvu gdje se naši kršćanski, redovnički i narodni korijeni vežu uz mjesta koja su kroz duge godine bila središta vjerske i domoljubne obnove našeg iseljenog naroda, a time i središta na kojima smo i mi fratri otkrivali svoj identitet ovdje u Sjevernoj Americi.

IMG 3041 768x1024

Hrvatska župa sv. Augustina ovoga se tjedna tako pridružila dugoj listi hrvatskih župa s kojih smo mi fratri bili prisiljeni otići slijedeći svoju misiju koja je od prvog dana ista – služiti naš narod ondje gdje je on najpotrebniji.

Hrvatska župa sv. Augustina ovoga se tjedna tako pridružila dugoj listi hrvatskih župa s kojih smo mi fratri bili prisiljeni otići slijedeći svoju misiju koja je od prvog dana ista – služiti naš narod ondje gdje je on najpotrebniji. I dok nam razum govori da je vrijeme bilo ovo učiniti, srce nam nije uvijek na istome mjestu. Osobito je to tako kod naše braće koja su na ovoj župi služila dugi niz godina.

Prema odluci nadbiskupije Milwaukee, hrvatska župa sv. Augustina krajem ovoga mjeseca bit će spojena s dvije susjedne župe: sv. Rite i Uznesenja BDM. Ove će tri župe tako postati jedna župa, sve tri crkve ostat će otvorene, a služit će ih isto pastoralno osoblje. Mali broj hrvatsko govorećih župljana iz župe sv. Augustina i svi drugi koji su hrvatskog podrijetla imaju pak mogućnost svoj jezični i narodni izričaj nastaviti njegovati u hrvatskoj župi Presvetog Srca Isusova u Milwaukeeju.

Prigoda je ovo da se dadne hvala Bogu za sve njegove darove našoj redovničkoj zajednici koje smo primili kroz služenje u župi sv. Augustina.

Prigoda je ovo da se dadne hvala Bogu za sve njegove darove našoj redovničkoj zajednici koje smo primili kroz služenje u župi sv. Augustina. Prigoda je ovo i da zahvalimo našim fratrima koji su na ovome mjestu slavili Boga, ljubili Crkvu i čuvali naš narod. Donosimo ovdje njihova imena. Pokojnima pokoj vječni, a živima neka Bog udijeli stostruko blagoslova.

fra Zvonko Mandurić, fra Hugolin Feysz, fra Leon Medić, fra Bono Bilandžić, fra Blaž Jerković, fra Boško Benković, fra Ambroz Budimir, fra Vjeko Bambir, fra Karlo Pleše, fra Trpimir Musa, fra Ante Dukić, fra Vendelin Vasilj, fra Nenad Galić, fra Slavko Soldo, fra Stjepan Bedeniković, fra Jerko Kućan, fra Veselko Kvesić, fra Robert Galinac, fra Lawrence Franković.

Izvor: KTA

Objavljeno: 30.lipnja 2022.

 

 

Program

18:30 Božanski časoslov - Večernja molitva
18:55 Himan Duhu Svetom
19:00 Misa - Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Široki Brijeg
20:00 Klanjanje križu/ fra Velimir Bavrka
21:00 Obiteljska krunica
21:45 Božanski časoslov - Povečerje
22:00 Vijesti Radio Vatikan / R/
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko/R
23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emisija: Na proputovanju života/ Ivana Knezović/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Živjeti je radost/ Phil Bosmans
world family
Vlč. Miroslav Agostini s kolegama u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije proslavio 60. obljetnicu svoje mlade mise

Vlč. Agostini, jedan od 16 umirovljenih svećenika smještenih u Svećeničkom domu u Sarajevu, proslavio je dijamantni jubilej mlade mise koja je bila 12. kolovoza 1962. u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bosanskom Brodu Vlč.Miroslav Agostini, jedan od 16 umirovljenih svećenika smještenih u Svećeničkom domu u Sarajevu, proslavio je s kolegama 12. kolovoza 2022. 60. obljetnicu mlade mise. Predsjedao je...

Proslava sv. Klare u Novom Gradu

Blagdan sv. Klare, zaštitnice Novog Grada, maloga mjesta u Bosanskoj Posavini, koje pripada župi Imena Marijina u Svilaju kod Odžaka, proslavljen je u četvrtak 11. Kolovoza Blagdan sv. Klare, zaštitnice Novog Grada, maloga mjesta u Bosanskoj Posavini, koje pripada župi Imena Marijina u Svilaju kod Odžaka, proslavljen je u četvrtak 11. kolovoza 2022. Euharistijsko slavlje ispred kapelice sv....

Poziv na III. Međunarodni seminar za voditelje crkvenih zborova

Na seminar, koji će biti organiziran 16. do 18. rujna 2022. na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, pozvani su svi koji se bave vođenjem crkvenih zborova ili koji na bilo koji drugi način sudjeluju u kreiranju liturgijskih slavlja Od 16. do 18. rujna 2022. na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu bit će organiziran III. Međunarodni seminar za voditelje crkvenih zborova na koji su pozvani svi koji se bave...

Mons. Cavalli za Glas Koncila: Međugorje nije svetište u crkvenopravnom smislu, ali je 'de facto' sveto mjesto

Apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli u povodu Velike Gospe razgovarao je za novi svečani velikogospojinski dvobroj Glasa Koncila Razgovor Glasa Koncila s nadbiskupom Aldom Cavallijem Apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli u povodu Velike Gospe razgovarao je za novi svečani velikogospojinski dvobroj Glasa Koncila. Po svom uznesenju na nebo Marijino...

Biskup Komarica primio mlade iz nekoliko europskih zemalja

Banjolučki biskup Franjo Komarica primio je u utorak 9. kolovoza 20-ak mladih sudionika Erasmus programa u Kući susreta „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci. Foto: IKA Njemačka nevladina organizacija Gesamteuropäisches Studienwerk (Paneuropska studija) u sklopu Erasmus programa od strane njemačke nacionalne agencije za programe s mladima organizirala je s 20-ak mladih iz Njemačke, Rumunjske,...

Otvorene prijave za akciju "72 sata bez kompromisa"

Od 29. rujna do 2. listopada, po sedmi put, održat će se velika volonterska akcija "72 sata bez kompromisa" koju na području Vrhbosanske nadbiskupije realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ Od 29. rujna do 2. listopada 2022., po sedmi put, održat će se velika volonterska akcija "72 sata bez kompromisa" koju na području Vrhbosanske nadbiskupije realizira Nadbiskupijski...

JERIHONSKO BDIJENJE i MEĐUNARODNA IZLOŽBA „EUHARSTIJSKA ČUDA DILJEM SVIJETA“

Župa Presveto Trojstvo u Novom Travniku poziva vjernike na klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom od 16. do 22. kolovoza koje počinje u 18:00 sati i trajati će sedam dana i sedam noći; poznato kao JERIHONSKO BDIJENJE. Ovo bdijenje je katolička pobožnost kroz molitvu i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, uz čitanja Svetog pisma koja traje sedam dana i sedam noći. Jerihon je ime...

U nesreći poljskog autobusa poginuli i svećenik i redovnica

Među poljskim hodočasnicima smrtno stradalima u prometnoj nesreći u subotu 6. kolovoza na autocesti A4 kod Brezničkog Huma su svećenik Grzegorz Radziszewski i redovnica Janina Mateusiak, prenosi Glas Koncila Foto: Facebook // don Grzegorz Radziszewski i s. Janina Mateusiak Među poljskim hodočasnicima smrtno stradalima u prometnoj nesreći u subotu 6. kolovoza na autocesti A4 kod Brezničkog Huma...

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu