icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Svečano misno slavlje u kapelici crkvenoga dvorišta predvodio je mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić a u koncelebraciji uza župnika i generalnoga vikara don Nikolu Menala bili su bivši župnici i upravitelji, te svećenici rodom iz ove župe.

IMG 7293 scaled 1

Izvor: Crkva na kamenu

Malo planinsko selo Vrdi nalazi se na obroncima planine Čabulje, dvadesetak kilometara od Mostara, na putu između Drežnice i Goranaca. Netaknuta priroda i veličanstven pogled na kanjon rijeke Neretve pružaju poseban osjećaj. Bilo je posebno i posljednjih dana na Vrdima. Mir i tišinu, osim zvuka cvrčaka i šȗma Neretve i drveća, prekidali su glasovi mještana Vrdi koji su se užurbano pripremali za svečanu proslavu. Naime, ove godine slavi se 50. obljetnica od izgradnje crkve na Vrdima, a svečani blagoslov bio je 1. srpnja 1972. Za zaštitnike crkve izabrani su apostolski prvaci sv. Petar i sv. Pavao. Tada je svečanu svetu Misu predvodio biskup Pavao Žanić, a radost mještana i njihovih gostiju bila je neizmjerna, piše portal Crkva na kamenu.

Župnik župe Jablanica, don Drago Ćurković, koji sada upravlja župom Drežnica, a njoj pripadaju i Vrdi, zajedno s mještanima organizirao je proslavu ove 50. obljetnice i svetkovinu zaštitnika crkve sv. Petra i Pavla. Svečano misno slavlje u kapelici crkvenoga dvorišta predvodio je mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić a u koncelebraciji uza župnika i generalnoga vikara don Nikolu Menala bili su bivši župnici i upravitelji, te svećenici rodom iz ove župe. Župnik je na početku svete Mise pozdravio biskupa Petra, sve nazočne svećenike, časne sestre i vjernike te izrazio radost ovoga dana što ga učini Gospodin. Vrlo dobro znamo koliko je ovaj narod u Vrdima teškoća proživio, ne samo u 50 posljednjih godina nego i više, a vjera i crkva sačuvani su u ovome mjestu. Okupljenima se obratio Željko Marić, predsjednik Organizacijskoga odbora za gradnju crkve, koji je pozdravivši sve okupljene istaknuo što se sve uradilo posljednjih godina na crkvi i u crkvenome dvorištu. Povodom 50. obljetnice izgradnje crkve u Vrdima, a sve kako bi nas dočekala u punom sjaju na svoj rođendan, urađeni su određeni zahvati i to kompletna fasada, zamjena svih otvora kako na crkvi tako i na sakristiji, kompletan namještaj u sakristiji, unutarnje bojenje zidova, pranje i bojenje crijepa, postavljanje novih pločica u crkvi i u dvorani, uređenje okoliša i ostalo.

IMG 7337 scaled 1

Biskup Petar u homiliji izrazio je najprije radost zbog okupljanja vjernika koji čine Crkvu, Stijenu, jer je i Isus stvorio Crkvu na Petru, ali ne na Petru kao običnu čovjeku, nego na Petru koji je bio otvoren djelovanju Duha Božjega i znao u svakom trenutku svoga života za kim treba ići i s kime treba graditi svoju budućnost. Kršćanska je tradicija od početaka smatrala sv. Petra i Pavla nerazdvojnima, te ih i u liturgiji slavimo zajedno. Obojica su imala različito poslanje koje je trebalo ispuniti. Petar je prvi ispovjedio vjeru u Isusa Krista, a Pavao je dobio dar da može produbiti otajstvo Isusa Krista kao pomazanika, kao Sina Božjega i tu nam je baštinu ostavio u svojim spisima. Petar će od izabrana naroda osnovati prvu zajednicu kršćana, a Pavao će poći propovijedati Krista Raspetoga među poganima. Tako su i jedan i drugi, s različitim karizmama, radili za jedan te isti cilj, a to je izgradnja Crkve Kristove, istaknuo je biskup Palić. Nadalje, oslanjajući se na čitanja pojasnio je kako je Petar znao odgovoriti na Isusovo pitanje: Ti, što ti kažeš tko sam ja? Petar odgovara: ti si Sin Boga živoga, ti dovodiš Boga među nas, ti činiš da Bog vidi i dotakne naša srca, ti si njegovo lice, ti si njegov plan, ti si njegova usta, ti si njegovo srce… Pokušajmo i mi odgovoriti danas tko je Isus za nas: Ti si raspeta Ljubav za mene, Ti si jedina Ljubav koja ne vara, Ti si Ljubav koja se ne nameće, koja nikada nije ušla u palače moćnih i Ti si onaj koji osvajaš ljude.

IMG 7341 scaled 1

Dva su simbola u Petru, istaknuo je biskup: dat ću ti ključeve i ti od danas Petrus-Stijena, ne više Šimun, ali ne samo ti nego po predaji i tvoji nasljednici. Stijena za Crkvu jedino i samo u onoj mjeri u kojoj naviještaju Krista, Sina Boga živoga. Svi vjernici mogu i moraju postati i stijena i ključ. Stijena koja daje potporu i sigurnost u životu drugih, i ključ koji otvara prekrasna vrata Boga, vrata jednog intenzivna i velikodušna života.

Pred nama je ova lijepa obnovljena crkva. Njezina bi gradnja bila uzaludna ako se mi kao vjernici ne bismo izgrađujemo u zrele i odgovorne vjernike svaki put kad sudjelujemo u Euharistiji, ako ne postajemo živa Crkva. Dao Bog da ova crkva kao zgrada ostane nerazrušena, ali dao Bog i još više da mi i naša srca kao živa Crkva ostanemo također postojani na stijeni vjere na kojoj je Krist sagradio svoju Crkvu, rekao je biskup Petar na kraju homilije.

IMG 7345 scaled 1

Nakon svete Mise nastavljeno je druženje i prijateljevanje u crkvenome dvorištu uz pjesmu kulturno-umjetničkih društava.

 Izvor: KTA

Objavljeno: 01.srpnja 2022.

 

Program

11:20 Prigodna reportaža-Tinker Labs/Ivana Knezović
11:45 Rođendani
11:50 Podnevne molitve: Litanije Presvetog Srca Isusova, molitva sv.Josipu
12:00 Kraljice neba, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:30 Najave i obavijesti do 17:00h
12:45 Komentar dnevnog evanđelja
13:00 Katolički tjednik - najava tiska
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Škola duhovnog života/Misionari Monfortanci
14:30 Informativne minute
14:50 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu