icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Vatikanski izaslanik imenovan za rješavanje desetljećima starog liturgijskog spora u Siro-Malabarskoj Crkvi u Indiji vratio se u Rim usred disciplinskih mjera koje su pogoršale situaciju.

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src7b0f0e1f2458150914dd423b4927f970_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1692877785.jpeg

Izvor: UCANews / Svećenici Nadbiskupije Ernakulam-Angalamy idu u procesiji do svoje katedrale Sv. Marije 15. kolovoza

 

Vatikanski izaslanik imenovan za rješavanje desetljećima starog liturgijskog spora u Siro-Malabarskoj Crkvi u Indiji vratio se u Rim usred disciplinskih mjera koje su pogoršale situaciju.

„Nadbiskup Cyril Vasil, papinski izaslanik za Nadbiskupiju Ernakulam-Angamaly, vratio se u Rim nakon završetka svoje prve misije“, stoji u službenom priopćenju Siro-Malabarske Crkve odaslanom 23. kolovoza, prenosi portal Nedjelja.

Slovački isusovac „upoznat će Papu i prefekta Dikasterija za istočne Crkve [mons. Claudia Gugerottia, koji će 30. rujna postati kardinalom, op.prev.] sa svojim procjenama o poteškoćama u provedbi jedinstvenog načina mise u nadbiskupiji koji je odobrio Siro-Malabarski sinod“, rečeno je u izjavi.

Mons. Vasil će nastaviti „kao papinski delegat nadbiskupije i ponovno će doći u sklopu svoje misije… U nadbiskupiji su uspostavljeni odgovarajući mehanizmi za provođenje daljnjih radnji“, dodaje se.

U čemu je spor?

Svećenici i laici u nadbiskupiji žele da onaj koji predvodi liturgiju tijekom cijele mise bude okrenut licem prema zajednici, kao što je to njihova tradicija od 1970.

Odbijaju prihvatiti liturgiju koju je odobrio Biskupski sinod, vrhovno tijelo Crkve istočnog obreda koje donosi odluke. Misa koju je odobrio Sinod predviđa da svećenici budu okrenuti prema oltaru tijekom euharistijske molitve – kao u rimokatoličkom obredu.

Osim Nadbiskupije Ernakulam-Angamaly, sve 34 biskupije ove Crkve u Indiji provele su odredbu da se slavi misa kako je naložio Sinod.

U povijesti ukorijenjeni problem

Valja u tom kontekstu istaknuti da je od Sinode u Diamperu 1599. sirsko-malabarska liturgija bila u velikoj mjeri latinizirana. Iako je sirijski ostao službeni jezik, liturgijske su knjige preoblikovane da budu vrlo slične rimskom obredu. Tako je trajalo sve do 1934. od kada su pape počele poticati proces „de-latinizacije“. To je pak dovelo do razmimoilaženja među samim siro-malabarskim katolicima.

Godine 1999. Sinod Siro-Malabarske Crkve, pod vodstvom tadašnjega glavnog nadbiskupa Varkeya Vithayathila, sastavio je formulu ponovnog ujedinjenja uključivši ideale različitih frakcija. No, neke biskupije nisu to primjenjivale, pa je mons. Vithayathila bio prisiljen dati im dispenzu (oprost) od toga.

Mons. George Alencherry (od 2012. kardinal) koji je izabran za glavnog nadbiskupa 2011. inzistirao je na jedinstvom u liturgiji te je uspio uvjeriti Sinod, koji je 2020. odobrio revidirani oblik liturgije, a to su 2021., potvrdili i Papa i ponovno Sinod. Međutim, tada su izbili prosvjedi koji su doveli do zaoštravanja sukoba i na rub raskola.

Papin delegat ima cilj

Nadbiskupija, u kojoj stoluje kardinal Alancherry, poglavar Siro-Malabarske Crkve, ima oko pola milijuna članova od ukupno oko 5 milijuna katolika ovog obreda diljem svijeta.

Nadbiskup Vasil, koji je 4. kolovoza stigao u ovu Crkvu čije je sjedište u Kerali, rekao je da je njegov mandat bio provesti uspostavljanje slavljenja misa kako je odobrio Sinod.

No, svećenici „disidenti“ ističu da je odbio bilo kakav dijalog.

Prelat je 17. kolovoza naredio svim svećenicima u nadbiskupiji da od 20. kolovoza slave misu koju je odobrio Sinod.

Također je naredio zatvaranje svih onih crkava u kojima se zbog protivljenja nije mogla slaviti misa na taj način. Uz to je zaprijetio izopćenjem svećenicima koji se ogluše o njegovu naredbu.

To je dodatno zaoštrilo krizu u nadbiskupiji, a samo šest od 328 nadbiskupijskih župa poslušalo je njegovu naredbu.

To je prisililo papinog izaslanika da pozove desetak starijih svećenika te im naredi da se obvežu kako će služiti samo misu koju je odobrio Sinod, što su oni odbili.

Mons. Andrews Thazhath, koji je 30. srpnja 2022. imenovan apostolskim upraviteljem sede plena Nadbiskupije Ernakulam-Angamaly [približno rečeno: supervizor, op.prev.], smijenio je 22. kolovoza, četiri mlađa svećenika u nadbiskupijskom sjemeništu jer nisu služili misu na taj način.

Nisu dobili nikakva nova imenovanja, nego su zamoljeni preseliti se u ustanovu za umirovljene svećenike.

To je zapravo bilo kontraproduktivno s obzirom da su onda vjernici dotad neviđenim potezom podržali svećenike tražeći od rektora sjemeništa, koji je podržao slavljenje mise kako je Sinod odobrio, da napusti sjemenište. Bio je prisiljen napustiti prostor, a gomila mu je zaključala njegovu sobu.

Zasjeda Biskupijski sinod

Dana 21. kolovoza, Siro-Malabarska Crkva započela je zasjedanje svoga Biskupskog sinoda s 54 biskupa koji su se okupili u Mount St. Thomasu, sjedištu Crkve u Ernakulamu u državi Kerala.

Otac Kuriakose Mundadan, tajnik Nadbiskupijskog svećeničkog vijeća, i još jedan stariji svećenik došli su 22. kolovoza.

Najavili su planove za početak štrajka glađu na neodređeno vrijeme u sjedištu Crkve, optužujući biskupe Vasila i Thazhatha da ciljaju na svećenike koji ih ne podržavaju.

Kasnije je policija privela svećenike pa ih potom pustila na slobodu.

Sveta Stolica može dati mogućnost izbora

„Nećemo odustati od našeg stajališta. Možda je to posljednja prilika za Siro-Malabarski sinod da ispravi svoju pogrešku“, rekao je Riju Kanjookaran, glasnogovornik Nadbiskupijskog pokreta za transparentnost, tijela svećenika, redovnika i vjernika koji predvode prosvjed.

„Nećemo napraviti nikakav kompromis u vezi s našim stavom i ako ne uspiju prepoznati naš zahtjev, odvojit ćemo se od Siro-Malabarske Crkve i funkcionirat ćemo kao neovisni obred ili biskupija pod papom“, rekao je Kanjoojkaran za UCA News 23. kolovoza.

U međuvremenu, nadbiskup u miru Jacob Thoomkuzhy iz Trichura, bivši apostolski upravitelj nadbiskupije, apelirao je na svoje kolege biskupe da „nadbiskupiji daju mogućnost prihvatititi ili ne prihvatiti predmetnu rubriku“.

„Iznimku bi trebala dati Sveta Stolica na zahtjev Sinoda“, rekao je nadbiskup Thoomkuzhy, koji je bio jedan od potpisnika jedinstvenog načina mise kada je službeno objavljen 1999.

Nadbiskup ne sudjeluje na trenutnom zasjedanju Sinoda koje završava 26. kolovoza.

Izvor: nedjelja.ba
Objavljeno: 24.kolovoza 2023.

 

Program

11:50 Litanije Milosrdnom Isusu
12:00 Kraljice neba, Srednji čas, Posvetna RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:45 Emisija: Put uzbrdo/ Zrinka Milanović
14:00 Emisija: Blagoslov putnika/Isusovačka služba BiH
14:45 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa/pjevana
15:30 Rubrika: Primjeri potiču, privlače, hrabre i opominju/fra Petar Ljubičić/Anita Lovrić
16:00 Vijesti iz života Crkve/HKR
16:15 Sveta Krunica (slavna) Krunica koju je na hrvatskom jeziku izmolio Sv. Ivan Pavao II.
17:00 Rubrika: Jezikoslovlje/Sanella Kozina/R
17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu