icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

0329ca3e-8589-413e-8571-d5e1fe227236.jpg

 

6. DAN
UROĐENIČKA KUĆA

Nakon »kravlje bolnice« pohodio sam jednu urođeničku kućicu. Stvar je sama po sebi od male važnosti, no ipak će vas zanimati kako te kuće izgledaju iznutra.

S glavne ceste krenuli smo u »Blatnu ulicu«, i u njoj do broja 13. »To je jedna od bogatijih kuća«, upozorava nas pater, koji nas je pratio. Pred kućom je nešto što bi se skoro moglo zvati dvorište, da nije tako zamazano i da nema toliko rupa i blata. Nigdje ni žive duše. Zavirismo u kuću, ali se ništa ne vidi, tamno je kao u rogu. Imao sam u ruci štap, pa sam njime htio udariti po zidu, da probudim gazdu. No u dobar čas se sjetih da je to opasno, jer su zidovi pravljeni od blata. Do sada još nisam srušio ničije kuće, neću da time započnem u Indiji, premda to ovdje ne bi bilo nikakvo posebno junaštvo, takó je to sve slabo. Ne čudim se da u Bengaliji grade kuće od blata, jer su na stotine kilometara udaljena prava brda. Ali ovdje ima kamena, da bi mogli sazidati kulu babilonsku.

Naš vodič poče nešto mrmljati u hindu jeziku, i za nekoliko časaka izvuče se van jedan starac. Blago nam se nasmiješi i pozdravi. Bio je upravo ganut, kad je čuo da smo došli iz Europe, da vidimo njegovu lijepu kuću, i to ne samo izvana, kao što obično rade drugi »sahibi«, nego bismo je htjeli vidjeti i iznutra.

Kroz malu rupu, koju ovdje zovu vratima, provuče se najprije on, a onda nas četvorica iza njega. Upravo smo nekako mogli stati. Belgijanci se odmah počeli diviti, kako je to lijepo, a ja ne vidim ništa do svoga nosa. Ma ni s durbinom ne bi se moglo razabrati gdje se nalazimo i što je oko nas.

Stari nam, međutim, poče tumačiti unutrašnjost. Pod nije drven kao kod nas. To je već zastarjeli način, asfalt je kudikamo praktičniji, osobito indijski asfalt. To je obično smjesa od blata i onog, što krava putem ostavlja. Od vremena do vremena to se premazuje, da bude »urednije i čišće«. A da bude i umjetnički dotjerano, običavaju praviti otiske ruku i prstiju, jer se sve radi rukama. Zidovi su na isti način obojani. Nešto sam i ja počeo razabirati, budući da su mi se oči priučile na tamu.

Na desnoj strani, odmah pri ulazu, bila je nekakva »mašina«, kojom se tuče riža: podulje drvo s potporom u sredini i s komadom željeza na kraju. Riža se stavi u jednu udubinu ispod željeza. Nogom se drvo pritisne na protivnoj strani, podigne i naglo spusti tako da željezo udara po riži. Kasnije se ta riža stavlja u mali ručni mlin, da se odstrane lupine.

U uglu je bilo nešto slično krevetu. To je drveni ležaj podignut koji pedalj od zemlje. Kako je starac danas malo podulje spavao, sve je još bilo neuredno i razbacano. Oko kreveta, na stropu, po zidovima sve puno paučine. I tigar bi se u nju mogao uhvatiti…

U dvorištu nam je pokazao svoju kuhinju. Sada je suho doba, pa je na otvorenom. Nije previše komplicirana. Jedna rupa, dolje dosta široka, gore uska, na vrhu je lonac, i u njemu svaki dan ista hrana — riža. Kako je to »bogatija« kuća, gazda je imao nekoliko zemljanih lonaca, a i dva-tri od mjedi.

Pogledali smo i »gospodarsku zgradu«. Na sredini je ležala velika hrpa riže. Sad je baš završila žetva, pa je svaki opskrbljen izuzevši najbjednije siromahe, koji su morali svu svoju rižu prodati zbog isplate dugova.

Bilo je tu inače svega i svačega. Posebno nas je zanimao drveni plug. Već ga 2000 godina upotrebljava indijski seljak, i teško da će ga ikada zamijeniti dobrim željeznim. Neki su ipak toliko napredovali, pa su stavili željezni šiljak na dno. Stari nam je sve lijepo tumačio.

U šupi je bilo prilično drva. Ovdje je s time lako. Džungla je blizu, nitko te ne pita koliko siječeš. A za zimu valja misliti, jer je noću prilično hladno. Mnogi siromašniji prospavaju uz vatru i po čitave noći, jer se nemaju čime pokriti.

Izašli smo u dvorište. Tu su nas dočekale dvije mršave kozice, jedan belgijski pater imao je toliko toga pitati.

Zahvalili smo se seljaku na dobroti i preko suhih rižinih polja uputili smo se našoj kući. Bilo je podne. Dakako, zvona se niotkud ne čuju, no mi smo ipak pozdravili našu Nebesku Majku. I molili smo je da bi se naskoro mogao razlijegati blagi zvuk »Angelusa« i nad ovim nepreglednim poljanama i džunglama…

Ante Gabrić, DI

MOLITVA za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo. Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama. Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo… po Kristu Gospodinu našemu. Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 

Izvor: hkm.hr
Objavljeno: 25.02. 2024.

 

Program

15:30 Molitvene nakane
16:00 Vijesti iz života Crkve/HKR
16:15 Sveta Krunica (žalosna otajstva)
17:00 Najave i obavijesti (do 23:00)
17:10 Rubrika: Marijanska svetišta u svijetu/Marija Garić
17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva
17:55 Himan Duhu Svetom
18:00 Misa - župa Presveto Trojstvo - Novi Travnik
18:50 Vijesti Radio Vatikan
19:15 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
19:45 Rubrika: Priče iz dječje Biblije/Martina Zovko
20:00 Emisija: Poruka nade/p.Mato Anić

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu