icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jajca upriličenoj na Dan Općine Jajce, 22. veljače, fra Stipi Marčinkoviću, višegodišnjem jajačkom župniku i gvardijanu priznanje Počasni građanin Općine Jajce za njegov ratni i poratni angažman u Jajcu i izbjeglištvu

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src6084aa080d91e9bc520413a778119a2c_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1708790699.jpeg

Foto: KTA

 

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jajca upriličenoj na Dan Općine Jajce, u četvrtak 22. veljače 2024. godine, fra Stipi Marčinkoviću, višegodišnjem jajačkom župniku i gvardijanu priznanje Počasni građanin Općine Jajce za njegov ratni i poratni angažman u Jajcu i izbjeglištvu uručili su predsjednik Općinskog vijeća Jajce Josip Topić i načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Voditeljica programa gospođa Dijana Duzić pročitala je neke pojedinosti iz fra Stipina životopisa i o njegovim zaslugama za zvanje Počasni građanin Općine Jajce:

„Fra Stipo Marčinković rođen je 1946. godine u Bilicama, općina Kotor Varoš. Osnovnu školu završio je u Kotor Varošu, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, novicijat u Kraljevoj Sutjesci, a filozofsko-teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu završava 1974. godine. Za svećenika je zaređen 3. veljače 1974. godine. Bio je župni vikar u više župa u BiH. S mjesta župnika u Dobretićima, u ljeto 1991. godine, dolazi u Jajce i postaje predratni, ratni i poratni jajački župnik i gvardijan. Iste godine, u mjesecu studenom, u Jajce stižu izbjeglice iz tada okupiranog Slunja, iz Republike Hrvatske. Fra Stipo priskače u pomoć prognanicima, ali već tada sluti da bi rat mogao stići i u BiH te počinje s opskrbom Caritasa i Kruha sv. Ante. Dopremljenu pomoć dijelio je svima, ne gledajući na vjeru i naciju. Tijekom rata bio je i dopisnik Prvog programa Hrvatskog radija. Padom Jajca 1992. godine, kao jajački župnik i gvardijan, kreće sa svojim sugrađanima u izbjeglištvo. Zaustavlja se u Trogiru gdje je vodio brigu za oko 5000 prognanika: Hrvata, Bošnjaka i Srba. U izbjeglištvu, u župi u Trogiru, vodi i Župni ured Jajce u progonstvu i osniva karitativnu Udrugu „Kraljica Katarina – zajednica izbjeglih i prognanih Jajčana“. Šalje pomoć u sva područja gdje su bile veće zajednice Jajčana. U Trogiru je otvorio i ljekarnu za sve prognane, a novčano je pomagao obitelji poginulih i ranjenike. Kao prvi civil i novinar, s hrvatskom vojskom ulazi u oslobođeno Jajce 1995. godine, a već nekoliko mjeseci po oslobođenju Jajca pomaže uspostavu rada Crvenog križa Jajca. Zahvaljujući angažmanu fra Stipe, 1997. godine u Jajce dolazi Njemački Caritas koji je u dvije godine obnovio gotovo 500 kuća na području Jajca. Fra Stipo je pomogao i obnovu Srednje strukovne škole u Jajcu. U Hvarsku biskupiju odlazi 2000. godine, gdje je i danas župnik župe Sućuraj na otoku Hvaru. Za humanitarno djelovanje u ratu, izbjeglištvu i poslijeratnom periodu odlikovan je Spomenicom IV. gardijske brigade Hrvatske vojske te posebnom Zahvalnicom Crvenog križa Federacije BiH“, rekla je gospođa Duzić.

 

0007ewgrhf.jpg

 

U ime svih nagrađenih u svom govoru zahvalnosti fra Stipo Marčinković je srdačno pozdravio sve nazočne te im čestitao Dan Općine te u nastavku obraćanja kazao:

„Htio bih istaknuti da sve, s čime ili s kime čovjek u životu živi, postaje dio njega. Koliki će dio nas biti netko ili nešto ovisi o tome koliko blisko i u ljubavi živimo s nečim ili s nekim. Ja sam u Hvatskoj već puno godina. Ali, veliki dio mene još uvijek živi i živjet će u Jajcu, za Jajce, s vama Jajčanima. Osjećam da i svi dobitnici ostalih današnjih priznanja doživljavaju Jajce kao veliki dio sebe i da ih je i to poticalo, kao i mene, da čine velika i dobra djela za koja su danas dobili ova priznanja.

Hvala svima koji su prepoznali sve dobro koje sam ja činio za Jajce i Jajčane, kako u ratu i izbjeglištvu, tako i poslije rata, i što su me predložili za ovo časno priznanje. Isto tako hvala svima koji su u ostalim današnjim dobitnicima priznanja prepoznali sve dobro koje su oni učinili za Jajce i Jajčane, pa su ih predložili za primljena priznanja.

Hvala vama, poštovani vijećnici Općinskog vijeća Jajca, koji ste potvrdili prijedloge i usvojili Odluku o dodjeli javnih priznanja i nagrada, a vama, poštovani gospodine Hozan i poštovani gospodine Topiću, hvala što ste nam ih danas uručili.

Hvala i dragom Bogu što je meni omogućio da živim s Jajčanima u Jajcu i Trogiru u vremenima kada sam činio dobra djela za koja sam dobio ovo priznanje Počasni građanin Općine Jajce. Hvala Bogu i za sve ove dobre ljude kojima je dodijeljena Plaketa Općine Jajce, Nagrada 22. februar/veljača i Zahvalnica Općine Jajce.

Svoje priznanje dijelim i sa svima onima koji su sa mnom radili za dobrobit naše općine i župe Jajce, među kojima su moji jajački fratri i mnogi požrtvovni župljani i sugrađani Jajca.

Čestitam svima vama koji ste danas primili priznanje ili nagradu Općine Jajce.

Našoj Općini Jajce želim puno takvih zaslužnih i čestitih ljudi, osobito među mladima, koji će svojim znanjem i sposobnostima, svojim zalaganjem i doprinosom razvijati svoju Općinu Jajce i činiti dobra djela koja zaslužuju divljenje, priznanja i nagrade.

Gospodine Hozan i gospodine Topiću, dragi Jajčani, sretan vam Dan općine Jajce. I živjeli svi vi ovdje u dvorani, živjeli svi stanovnici Općine Jajce i neka živi naša Općina Jajce“.

Svečanost su uveličale članice zbora „Nikola Šop“ HKD-a „Napredak“ - podružnica Jajce pod ravnanjem profesorice Katarine Ladan.

Dan prvog pisanog spominjanja imena grada Jajca u povelji iz Dubrovačkog arhiva 1396. godine obilježava se kao Dan Općine Jajce koji je započeo dostojanstvenim polaganjem vijenaca i cvijeća na jajačkim spomen-obilježjima poginulih branitelja HVO-a i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Vijence i cvijeće položili su načelnik Hozan i predsjedavajući Topić i po prvi put zajedno hrvatske i bošnjačke udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Izvor: KTA
Objavljeno: 25.02. 2024.

Program

15:30 Molitvene nakane
16:00 Vijesti iz života Crkve/HKR
16:15 Sveta Krunica (žalosna otajstva)
17:00 Najave i obavijesti (do 23:00)
17:10 Rubrika: Marijanska svetišta u svijetu/Marija Garić
17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva
17:55 Himan Duhu Svetom
18:00 Misa - župa Presveto Trojstvo - Novi Travnik
18:50 Vijesti Radio Vatikan
19:15 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
19:45 Rubrika: Priče iz dječje Biblije/Martina Zovko
20:00 Emisija: Poruka nade/p.Mato Anić

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu