icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu, u subotu 24. veljače 2024., bilo je i ove godine domaćin redovitog godišnjeg susreta animatora liturgijskog pjevanja Vrhbosanske nadbiskupije koji su se okupili u dvorani pape Pavla VI.

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src1f57d240e8eeca96b989f2312b348712_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1708854768.jpeg

Foto: KTA

 

Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu, u subotu 24. veljače 2024., bilo je i ove godine domaćin redovitog godišnjeg susreta animatora liturgijskog pjevanja Vrhbosanske nadbiskupije koji su se okupili u dvorani pape Pavla VI.

Nakon uvodne molitve dobrodošlicu svim sudionicima uputio je koordinator crkveno-liturgijske glazbe Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Marko Stanušić, regens chori sarajevske prvostolnice. Posebnu zahvalu za dolazak uputio je nadbiskupu metropolitu vrhbosanskom mons. Tomi Vukšiću koji je, unatoč brojnih drugih obveza, svojim sudjelovanjem pokazao blizinu i potporu animatorima liturgijskog pjevanje. Pozdrav i zahvalu uputio je također biskupu banjolučkom u miru i apostolskom upravitelju mons. Franji Komarici koji je, unatoč poslova oko priprave za skoro biskupsko ređenje svoga nasljednika mons. Željka Majića, našao vremena i došao u Sarajevu održati predavanje na temu liturgijske glazbe. Vlč. Stanušić se prisjetio i svojih bogoslovskih dana u ovom Stadlerovom zdanju gdje mu je, tijekom godina priprave za svećeništvo, upravo biskup Komarica bio profesor liturgike i liturgijske glazbe, javlja KTA.

Potom je nadbiskup Vukšić svim sudionicima uputio riječi pozdrava i ohrabrenja potaknuvši animatore na ispravno provođenje crkvenih propisa u vezi s liturgijskim pjevanjem i sviranjem. Zahvalio je na dolasku svima nazočnima, a posebno biskupu Komarici na odazivu kao i na dugogodišnjem neumornom vođenju Vijeća za liturgiju BK BiH. „Plodovi rada Liturgijskog vijeća su itekako vidljivi: najprije su izdane smjernice Za bolje pjevanje u liturgijskim zajednicama (Smjernice o glazbi u liturgijskim slavljima i njihova primjena) 1998., zatim liturgijska pjesmarica Pjevajte Gospodu pjesmu novu (Vlastitosti BK BiH) u 3 izdanja: 2003., 2008. i 2020. Dvije godine kasnije izdan je Kantual Pjevajte Gospodu pjesmu novu. Početkom siječnja ove godine izdano je i drugo dopunjeno izdanje smjernica Za bolje pjevanje u liturgijskim zajednicama te monografija Orgulje u Bosni i Hercegovini autora vlč. Marka Stanušića. Sve su to konkretne i praktične notne zbirke, publikacije i uredbe bez kojih naša liturgijska slavlja ne bi bila bogatija i svečanija, a isto tako naše znanje o crkvenim propisima bilo bi manjkavo“, kazao je, između ostalog, nadbiskup Vukšić, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

 

0trrtrtrt67676767001.jpg

 

Biskup Komarica održao je izlaganje na temu: Za bolje pjevanje u liturgijskim zajednicama (Smjernice o glazbi u liturgijskim slavljima i njihova primjena). Predavač, koji se uz profesorsku i biskupsku službu izravno i neizravno cijeloga života bavi liturgijskom glazbom, uputio je nazočnima svoje riječi koje su dolazile iz srca i utemeljene na vlastitom iskustvu na planu crkvene glazbe. Kazao je da je „praksa susreta glazbenika hvale vrijedna i mnogostruko korisna. Susreti glazbenika bili su i prije posljednjega rata tj. ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća. Raduje me da je praksa nastavljena i da se i danas održava“, rekao je biskup Komarica. Zahvalio je vlč. Stanušiću za pripremu novog dopunjenog izdanja Smjernica. Konstatirao je „da rad zborovođa i orguljaša često nije prepoznat i priznat sa strane glavnih voditelja župne zajednice iako je riječ o značajnom doprinosu dušobrižništvu u životu svake župe. „Nije pretjerano ustvrditi da se liturgijsko značenje crkvene glazbe nerijetko premalo cijeni“, kazao je biskup Komarica. „Liturgija je izvor cjelokupnoga života i djelovanja Crkve. Ona je vrhunac prema kojemu trebamo stremiti. Sve što radimo kao članovi Crkve u katehizaciji, caritasu, organizaciji… izvire iz liturgije. Ona nam neprestano daje snagu i ujedno nas nadahnjuje“, istaknuo je biskup Komarica. Predavač je iznio i nekoliko citata iz Svetog pisma koji govore o pjevanju. „Liturgijsko zajedničko pjevanje učvršćuje jedinstvo i zajedništvo vjernika“, kazao je biskup Komarica te citirao svetog papu Pavla VI. koji je, kao milanski nadbiskup, jednom zgodom rekao: 'Misa bez pjevanja je kao dan bez sunca'. Stoga je knjižica smjernice Za bolje pjevanje u liturgijskim zajednicama, ukoliko se želimo držati propisa majke Crkve, smjer i putokaz kojim treba ići i ne sustati“, naglasio je biskup Komarica. Nakon predavanja uslijedila je diskusija.

Pošto su sudionici imali prigodu za nevezane međusobne razgovore uz kavu i čaj, susret je nastavljen predstavljanjem nedavno otisnute monografije pod nazivom Orgulje u Bosni i Hercegovini.

Kao recenzent monografije, biskup Komarica je u kratkim crtama predstavio ovu knjigu nazvavši je „jedinstvenim djelom našeg podneblja“. To je prvi (u riječi i slici) cjeloviti prikaz svih orgulja koje se nalaze u sve četiri (nad)biskupije. Zahvalio je autoru monografije vlč. Marku Stanušiću na velikom trudu oko njene pripreme. „Uz bok može stati i drugim izdanjima u Hrvatskoj pa i u cijeloj Europi“, rekao je biskup Komarica.

 

0ewewewewewew003.jpg

 

Na kraju je autor monografije vlč. Stanušić ukratko je progovorio o njezinom nastanku. Rekao je da je građu počeo skupljati još u svojim sjemenišnim i bogoslovskim danima tj. krajem 70-tih godina prošlog stoljeća i to je nastavio činiti tijekom cijelog svog svećeničkog života. Pojasnio je da je monografija plod dugogodišnjeg rada i da se u njoj se mogu pronaći brojni podaci i više od 300 fotografija u boji: katedrala (crkava) izvana, ponutrice s pogledom na kor, pročelja orgulja te sviraonika. „Želja mi je bila da monografija bude ne samo zbroj i opis svih postojećih orgulja u BiH (63), već i uništenih orgulja u prirodnim katastrofama i ratovima (14). Monografija je namijenjena ponajprije orguljašima i orguljašicama, ali i svima onima koji orgulje znaju cijeniti i vrednovati ne samo kao liturgijsko, već i kulturno blago. U neku ruku, monografija je ujedno i mali priručnik orgulja. U njoj se čitatelj može pobliže upoznati o samom ustrojstvu orgulja, jer su u njoj uvršteni tekstovi o povijesti ovog instrumenta, registrima i registriranju, dijelovima, održavanju, ugađanju, proširenju, nabavci novih i rabljenih orgulja, kolaudaciji i kazalu orguljskih pojmova“, rekao je autor monografije vlč. Marko Stanušić.

Tijekom susreta bilo je također riječi o predstojećem susretu liturgijskih zborova Vrhbosanske nadbiskupije koji je biti održan subotu, 11. svibnja 2024.

Susret je završen zajedničkim ručkom u bogoslovskoj blagovaonici.

Izvor: KTA
Objavljeno: 26.02. 2024.

Program

10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Emisija: Katolička crkva u BiH za vrijeme Jugoslavije/Dražen Janko
11:20 Rubrika: Katoličke crkve kroz povijest/Ivana Knezović
11:50 Podnevne molitve: Litanije Duhu Svetomu, molitva sv.Josipu
12:00 Kraljice neba, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:30 Najave i obavijesti (do 17:00 sati)
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Crtice iz povijesti(1992.1995.)/mons.Ivo Tomašević
14:30 Informativne minute RM
14:50 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu