icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Svećenici, redovnici i redovnice grada Sarajeva okupili su se na Veliku subotu, 30. ožujka 2023. u dvorani Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije na uskrsnom čestitanju kod nadbiskupa Vukšića

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src76e4705281fa2277be2b6614d901a171_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1711803305.jpeg

Izvor: KTA

Svećenici, redovnici i redovnice grada Sarajeva, koji su najvećim dijelom na sam Uskrs zauzeti pastoralnim i drugim obvezama, okupili su se na Veliku subotu, 30. ožujka 2023. u dvorani Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije na uskrsnom čestitanju kod nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića. Misnici i čase sestre imali su i prigodu čestitati također apostolskom nunciju u Bosni i Hercegovini nadbiskupu Francisu Assisiju Chullikattu i nadbiskupu vrhbosanskom u miru kardinalu Vinku Puljiću, javlja KTA.

 

imagghghghghghghghggge003.jpg

 

U ime svih okupljenih uskrsnu čestitku izrekao je profesor je dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ljubo Zagrić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije. U svojoj čestitci naslovljenoj „Kultura Uskrsnuća“, svećenik Ljubo je podsjetio na riječi iz prve poslanice sv. Pavla apostola upućene kršćanskoj zajednici u gradu Korintu (15, 3-8) kojima apostol naroda ističe da im je predao ponajprije ono što je i primio, a to je da je Krist umro, bio pokopan i uskrsnuo treći dan te da se ukazao apostolima i drugoj braći, a na koncu i njemu.

 

image0wwww01.jpg

 

„Naš današnji susret odraz je kulture koju smo pozvani živjeti: kultura uskrsnuća. Usuđujem se temelj kršćanskog života i vjerovanja nazvati kulturom, osobito preko redaka poslanice apostola Pavla Korinćanima koji svojim pisanjem 'kulturu uskrsnuća' predstavlja svijetu, te ujedno i nas potiče na prenošenja onoga što smo primili. Ukoliko nema kulture, ponajprije kulture govora, koju potom slijede i nadopunjavaju kultura pisanja i svjedočenja, onda nema niti života. Svojom čestitkom želio bih u nama probuditi kulturu koja je možda zaspala u eklezijalnim teorijama, ili je ostala zatrpana u pastoralnim projektima i tako 'guši' kulturu uskrsnuća u srcima vjernika“, kazao je profesor Zadrić te podsjetio na otkriće „Novoga svijeta“ u 15. stoljeću kada su istražitelji i osvajači „u Novi svijet donijeli vlastitu kulturu i novi sustav vrijednosti, a trgovačkim putevima u Stari svijet su ušle nove biljne i životinjske vrste“.

 

imagwwwwwwwe016.jpg

 

„Ovaj susret i razmjena uključivali su i različite sumnje, te pogrešna shvaćanja, tako je primjerice vladalo mišljenje kako je nova biljna kultura – krumpir, svojim nepravilnim oblikom i grbavošću – uzročnik gube. Međutim, redovnici su u samostanskim dobrima počeli sa uzgojem ove biljne vrste, promatrali su njezin razvoj, te proučavali ljekovita svojstva i tako je krumpir postao hrana za mase.

Oslanjajući se na ovaj primjer, smijemo li 'kulturu uskrsnuća' nazvati 'vrućim krumpirem' u rukama Crkve? Kultura je to koja nudi više sumnje, nego li istine i koristi; koncept koji je teško svesti na razinu ljudskog shvaćanja! Već pri prvom susretu sa ondašnjim svijetom, a tako i danas, događaj Kristova uskrsnuća budi sumnju, a istovremeno smo svjedoci kako je Uskrsnuće i dalje osnova koja podržava smisao života mnogih ljudi“, kazao je svećenik Ljubo te podsjetio da su učenici ponovno pronašli Isusa pronašli tamo gdje su ga napustili.

 

imawwwwge009.jpg

 

„Iz ovoga iskustva proizlazi i Pavlov zaključak koji postaje osnovno pravilo eklezijalnog djelovanja: Doista, predadoh vam ponajprije što i primih (usp., 1 Kor 15,3). Na ovaj način se živi i prenosi kultura života i osnovni događaj naše vjere: Uskrsnuće. I sukladno iskustvu apostola usudim se dodati i sljedeće, baš kao što je svaki od njih bio pozvan prijeći određenu dužinu puta za Krista s jasnim ciljem prenošenja onoga što mu je dano, to je i naša uloga danas. Svaki od nas prelazi daljinu za koju je sposoban (pripremljen), a za ostatak puta tu su i drugi koji su sposobniji i spremni su poći još dalje. Ti strpljivo ide do točke svojih mogućnosti i pazi kako se ne bi preračunao, pa zauzeo mjesto za koje nisi niti spreman, niti imaš za njega potrebnu snagu. Moli Boga da ti udjeli ovu mudrost i da svojim skromnim znanjem i iskustvom preneseš ono što si primio jer svaki od nas je pozvan biti dijelom kulture uskrsnuća koja jednostavno svjedoči: Bog uskrisi Isusa od mrtvih i mi smo tomu svjedoci (usp., Dj 2, 32). To Božje djelo okupilo nas je i danas, kao što kroz povijest okuplja ljude koji smisao života vide unutar 'kulture Uskrsnuća'. Budimo im i dalje svjedoci, sretan i blagoslovljen Uskrs!“, poželio je profesor Zadrić te poželio nadbiskupu Vukšiću sretan Uskrs.

 

imqqqqqqage027.jpg

 

Nadbiskup Vukšić je u svom obraćanju kazao da ga beskrajno raduje što su tu kardinal Puljić, apostolski nuncij Chullikatt, provincijal fra Zdravko i provincijalne poglavarice s. Željka, s. Ana Marija i s. Vinka te svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi i svi nazočni. Rekao je da na taj način nastavljaju „lijepu tradiciju uzajamnog čestitanja uoči dvaju velikih blagdana“.

 

imawwwwwwwwwge031.jpg

 

„Neka dragi Bog blagoslovi naše druženje jer će iz našeg druženja i naše suradnje proizići sigurno i druženje s Gospodinom i svi njegovi blagoslovi. Zahvaljujem Vam za Vaše služenje Crkvi Božjoj u Vrhbosanskoj nadbiskupiji kamo nas je poslala Božja providnost da ovdje budemo njegovi navjestitelji i svjedoci evanđelja. Hvala svima na doprinosu da kraljevstvo Božje raste u srcima ljudi i u ovoj zemlji“, kazao je nadbiskup Tomo koji je zahvalio svećeniku Ljubi za lijepo razmatranje i za lijepu čestitku dodajući da zajedno s nazočnima potpisuje sve što je on kazao.

 

izrtzzrrzmage038.jpg

Osim otpravnika poslova Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini mons. mons. Javiera Camañes-Forésa i najbližih suradnika nadbiskupa Vukšića u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom predvođenih generalnim vikarom mons. Slađanom Ćosićem, na čestitanje su, između ostalih, došli: provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina i predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH s. M. Željka Dramac, provincijalna glavarica Služavki malog Isusa Provincije Bezgrješnog začeća BDM s. Ana Marija Kesten, provincijalna glavarica sestra milosrdnica sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne – Sarajevo s. M. Vinka Bilješko te predstavnice sestara Kćeri Božje ljubavi, Klanjateljica Krvi Kristove i Školskih sestara franjevki Provincije Svete Obitelji te predstavnici raznih crkvenih ustanova i drugi svećenici kao i bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater sa svojim rektorima preč. Zdenkom Spajićem i Micheleom Capassom.

Čestitanje je moderirao glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura

Izvor: KTA
Objavljeno: 30.3. 2024.

Program

11:50 Podnevne molitve: Lauretanske litanije, molitva sv.Josipu
12:00 Kraljice neba, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:30 Najave i obavijesti dnevnog programa
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Život na dlanu/ s Marina Jurišić
14:30 Informativne minute RM
14:50 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Otvoreni program: Molitvene preporuke
16:00 Vijesti iz života Crkve/HKR

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu