icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Uoči Nedjelje Dobrog Pastira – Svjetskog molitvenog dana za svećenička i redovnička zvanja, u subotu 20. travnja u KŠC-u „Petar Barbarić“ u Travniku upriličen je 24. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije.

phpThumb_cache_nedjelja.ba__src4d5b185efba6656401648aface484aa3_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1713609808.jpeg

Foto: Milan Miletić/ Katolički tjednik

Ovaj godišnji skup ministranata pod geslom Ispred svih: ministranTi (usp. Mt 20,26-27), zajednički su organizirali Vrhbosansko bogoslovno sjemenište (VBS), Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. (NCM), Katolički školski centar (KŠC) Petar Barbarić, Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije i povjerenik za pastoral duhovnih zvanja, nedavno imenovani dr. vlč. Ljubo Zadrić, koji je bio zadužen za koordinaciju cjelokupnog događaja, izvijestio je portal Nedjelja.

Služenje
Program se, kao i ranijih godina, sastojao iz dva dijela: liturgijskog slavlja u sjemenišnoj crkvi Sv. Alojzija Gonzage te zabavno-sportsko-rekreativnog dijela u prostorijama i na terenima KŠC-a.

Dolazak, okupljanje i kratki odmor upriličen je u školi odakle su se ministranti, njih oko 350 iz: Novog Travnika, Viteza, Gromiljaka, Busovače, Novog Šehera, Sarajeva, Uzdola, Odžaka, Skopaljske Gračanice, Kupresa, Rankovića, Bistrice (kod Uskoplja i kod Žepča), Podmilačja, Travnika i Prozora, uputili prema sjemenišnoj crkvi.

 

susretministranata_t1.jpg

 

Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju 16 svećenika koji su došli u pratnji ministranata, među kojima je bio i dekan Travničkog dekanata preč. Josip Lebo, kao i koordinator događaja vlč. Zadrić.

Također, kod oltara su posluživala dvojica đakona, uz asistenciju bogoslova VBS-a.

Na početku mise nadbiskup je potaknuo da se zahvali Gospodinu što „nas je počastio da možemo svi zajedno biti sluge i službenice oltara njegova. Hvala vama dragi ministranti koji služite kod oltara. Hvala vama draga braćo svećenici, koji ste pozvani biti sluge oltara i sluge slugu svih oltara. Neka nas dragi Bog blagoslovi u našemu služenju njegovu oltaru i svoj braći i sestrama“.

 

susretministranata_t2.jpg

 

Isusovo kraljevstvo i zemaljsko kraljevstvo
Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga evanđelja, nadbiskup Tomo je svoju propovijed započeo mišlju kako je Isus u svojim govorima i navještajima često govorio o kraljevstvu nebeskom ili „kraljevstvu svome“ kako je ono nazvano u pročitanom evanđeoskom odlomku. „I vjerojatno kao i mi danas, pogotovo njegovi slušatelji u ta doba, i nisu baš razumjeli o čemu govori. Vrlo često su kraljevstvo koje je Isus navješćivao i svjedočio skoro pa poistovjećivali s kraljevstvima ovoga svijeta, a u ta doba, od reda su države bile kraljevine i carevine, pa su onda i vođe kraljevstava vidjeli nečim sličnim s vođom kraljevstva nebeskog i kraljevstva Isusova. Jednostavno, u njihovim glavama vrlo često je dolazilo do zbrke. Jednu od tih zbrka vidimo i u današnjem odlomku iz evanđelja, kad jedna žena – mater sinova Zebedejevih (...) Jakova i Ivana, dvojice Isusovih najbližih učenika, nakon Isusova govora o kraljevstvu (...) i najave njegova uskrsnuća i uspostave toga kraljevstva – pristupa samom Isusu i moli da u tom njegovu budućem kraljevstvu dvojica njezinih sinova zasjednu – jedan s desne, drugi s lijeve strane“, podsjetio je nadbiskup napomenuvši kako se ovim pokazuje da ni majka ni sinovi nisu uglavnom ništa razumjeli, već su kraljevstvo Isusovo poistovjetili s jednim od zemaljskih kraljevstava.

 

_DSC9670.jpg

_DSC9661.jpg

_DSC9668.jpg

 

U nastavku se mons. Vukšić usredotočio na bit ministrantske službe. „Vi dragi ministranti (...), vaš naziv, vaše ime, pojam kojim se označava vaša služba kod oltara dolazi od latinske riječi, glagola ministrare što znači služiti, posluživati; posluživati kod oltara; posluživati svaki put iznova kad se slavi sveta misa Isusova dolaska, biti sluge njegovoga dolaska, kao i što je svaka prisutnost svećenika pored oltara služenje Isusovu dolasku, Isusovom ponovnom nastanjenju među braćom i sestrama, služenje Isusovoj ponovnoj sakramentalnoj, misnoj prisutnosti među braćom i sestrama (...) Kaže Isus, neće onako kako su oni željeli biti – među Isusovim pravim učenicima – naprotiv, tko hoće među vama biti najveći neka vam bude poslužitelj. To je, draga braćo i sestre, osnovno pravilo kraljevstva nebeskog. I onda Isus postavlja sebe kao primjer potpunoga služenja, tako i Sin čovječji nije došao da bude služen nego da služi i sad – i život svoj dadne za otkupljenje. Vrhunac njegova otkupljenja jest to što je sebe dao kao uslugu nama – rani našega otkupljenja od grijeha i rani našega spasenja. On je sluga slugu Božjih, ponajviše u ovome času jer je život dokraja dao radi nas i radi našega spasenja“ poručio je nadbiskup vrhbosanski potaknuvši i svećenike i ministrante na njihovo sveto služenje Božjem dolasku pod prilikama kruha i vina među ljude. „Nastavite biti sredstvo Božje dobrote i Božjega spasenja“, zaključio je mons. Vukšić.

Molitvu vjernika predmolili su ministranti nekoliko župa, a liturgijsko pjevanje i sviranje animirao je zbor travničkog KŠC-a predvođen Vlatkom Čabro.

Na kraju mise vlč. Ljubo zahvalio je svima što su došli na ministrantsko zborovanje te uputio nekoliko informacija o nastavku programa, a nadbiskupu je u ime svih ministranata darovao prigodni dar - ruksak s logom susreta koji su dobili svi sudionici.

Zabava, znanje, natjecanje
U auli KŠC-a, gdje je ministrante dočekao i kroz igru pozdravio vlč. Zadrić, upriličen je film Duhovni velikani Crkve u Hrvata – Travnički svetac sl. Božji Petar Barbarić.

_DSC0393.jpg

susretministranata_t3.jpg

 

Uslijedio je ručak te početak zabavno-sportsko-rekreativnog programa. Osim sudjelovanja na kvizu znanja iz ministrantske službe, osnovnog vjerskog nauka i Svetog pisma organizirana su natjecanja u sportskim vještinama i drugim aktivnostima: nogomet, stolni tenis, šah, Čovječe ne ljuti se, animatorske igre bez granica.

 

_DSC9736.jpg

_DSC9777.jpg

 

Podsjetimo još kako zbog pandemije koronavirusa ministrantsko zborovanje nije bilo upriličeno tri godine od 2019. do 2022., a od 2023. nastavljeno je održavanje ovog radosnog događaja za Crkvu vrhbosansku i njezine najmlađe vjernike.

Izvor: Nedjelja
Objavljeno: 20.4. 2024.

Program

19:45 Rubrika: Priča iz dječje Biblije/Martina Zovko
20:00 Emisija: Pozvani na slobodu/Most Božje ljubavi
21:00 Obiteljska krunica
21:45 Božanski časosolov - Povečerje
22:00 Vijesti Radio Vatikan/R
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko/R
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš/R
23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emisija: Savršeno veselje/Frama Mostar/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
00:15 Sveta krunica (otajstva svjetla)

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu