icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

logo2

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 28.7.

Vi slušate rubriku „Dogodilo se na današnji dan“. Rubrika koja donosi zanimljive povijesne sadržaje s kojoma možete osvježiti svoje znanje kao i naučiti nešto novo. U današnjoj rubrici izdvajamo četiri događaja. U nastavku programa ostanite na valovima radio Marije i poslušajte događaje 28. Srpnja.

Viktor Kovačić – otac suvremene hrvatske arhitekture – 1874.

Kritizira historicizam i traži da moderna arhitektura odgovara suvremenim potrebama.Najpoznatiji hrvatski arhitekt s početka 20. stoljeća, često nazivan ocem suvremene hrvatske arhitekture, Viktor Kovačić rođen je 28. srpnja 1874. godine u Ločkoj Vasi kraj Huma na Sutli. Obrtnu školu i zidarski zanat izučio je u Grazu. Nakon toga iskustvo stječe radeći u radionici Hermana Bollea u Zagrebu. Akademiju završava u Beču 1899. kod glasovitog arhitekta Otta Wagnera. Vrativši se u Zagreb, brzo se uključuje u javni život te objavljuje programski tekst Moderna arhitektura. U njemu kritizira historicizam i traži da moderna arhitektura odgovara suvremenim potrebama i udobnosti. „Stanovi se grade zbog ljudi, a ne zbog pokućstva“, njegovo je načelo. Sa skupinom istomišljenika osnovao je Klub hrvatskih arhitekata.

Od mnogobrojnih Kovačićevih ostvarenja, od kojih su mnoga unijela važne promjene i novine u tadašnji hrvatski arhitektonski izričaj, izdvojit ćemo: vilu Perok, regulaciju Kaptola i Rokova perivoja, crkvu sv. Blaža, vile Vrbanić i Frangeš, kuću Frank, vile Čepulić i Fröhlich, kuću Slaveks i palaču zagrebačke Burze koju je dovršio Ehrlich.

Za razvoj hrvatskoga graditeljstva osobito je važno Kovačićevo nastojanje na podizanju vrsnoće obrta, pri čemu je posebnu pozornost poklanjao unutarnjem uređenju. Na Međunarodnoj izložbi dekorativnih umjetnosti u Parizu bio je posmrtno nagrađen Velikom nagradom (1925). Viktor Kovačić preminuo je 1924. godine u Zagrebu.

Nakon austro-ugarske objave rata Srbiji započeo Prvi svjetski rat – 1914.

Neki su pogrešno vjerovali da rat može ostati lokaliziran na samo Austo-Ugarsku i Srbiju. Dana 28. srpnja 1914. godine započeo je Prvi svjetski rat, krvavi sukob u kojem je poginulo više od 16.000.000 ljudi. Rat je započeo kad je Austro-Ugarska Monarhija objavila rat Kraljevini Srbiji u 11 sati ujutro na današnji dan. Povod za rat bio je, dakako, atentat na austrijskog nadvojvodu Franju Ferdinanda, koji se dogodio točno mjesec dana ranije u Sarajevu. Međutim, uzroci koji su doveli do rata bili su znatno složeniji i predstavljaju vrlo zanimljivu i kompleksnu temu za povijesno razmatranje.

U pogledu glavnih igrača na svjetskoj sceni u trenutku pokretanja Prvog svjetskog rata potrebno je istaknuti njemačku i austrougarsku vladajuću elitu, kao i diplomate tih zemalja. Austrougarskoj Monarhiji bila je trn u oku Kraljevina Srbija, a neki su pogrešno vjerovali da rat može ostati lokaliziran na samo te dvije zemlje (izgleda da je čak i među članovima visoke diplomacije bilo takvog pogrešnog uvjerenja). Rat nije mogao ostati lokaliziran jer je sustav saveza u Europi bio poput tempirane bombe koja je samo čekala da bude aktivirana. Naime, Njemačka je imala najveći strateški problem – bila je ukliještena između Rusije i Francuske pa je morala u svakom slučaju napasti i poraziti Francusku prije nego što se ogromna Rusija stigne uopće mobilizirati. Nijemci su zbog tog razloga bili laki na okidaču, a uz to su i članovi njemačkog glavnog stožera tvrdili da je dobro vrijeme za rat, jer će s protekom godina Rusija biti vojno sve moćnija.Kad je Austro-Ugarska objavila rat Srbiji, Rusija je logično podržala svoju saveznicu i proglasila djelomičnu mobilizaciju. To je zapravo bio glavni okidač rata, jer Njemačka u uvjetima ruske mobilizacije nije smjela odugovlačiti (iz razloga koji je gore naveden). Sustav saveza proizveo je domino-efekt i jedna po jedna velike su europske sile počele ulaziti u neizbježan rat.

Staljin naredio smaknuće odbjeglih (1942.)

Zloglasna Staljinova Naredba br. 227 najpoznatija je po riječima: “Ni koraka nazad!”. Formirani su tzv. blokirajući odredi, koji su trebali stajati iza fronta i pucati u vojnike koji bi pobjegli s bojišnice i povukli se nazad.

Sovjetski vođa Staljin izdao je zloglasnu zapovijed br. 227, koja je zabranjivala svaki uzmak pred neprijateljem, 28. srpnja 1942. godine. Po toj naredbi niti jedan zapovjednik na terenu nije smio zapovjediti povlačenje, osim ako nije dobio dopuštenje s višeg mjesta. Nadalje, morali su se formirati tzv. kazneni bataljuni sastavljeni od nediscipliniranih i neposlušnih vojnika. Takve bataljune trebalo se za kaznu slati na najopasnije dijelove bojišta. Prvi takav bataljun bio je sastavljen od neposlušnih časnika. Oni su degradirani u obične vojnike i poslani ravno na Staljingradsko bojište pred nadiruće Nijemce. U samo tri dana poginulo ih je više od dvije trećine. Staljin je te kaznene bataljune organizirao po uzoru na iste takve Hitlerove, koje su Nijemci koristili na Istočnom bojištu.

Zapovijed br. 227 najpoznatija je po riječima: “Ni koraka nazad!”. U tu svrhu Staljin je formirao i tzv. blokirajuće odrede, koji su trebali stajati iza fronta i pucati u vojnike koji bi pobjegli s bojišnice i povukli se nazad. Takva se praksa pokazala kontraproduktivnom i samo je smanjila moral sovjetskih vojnika, pa su kasnije blokirajući odredi ukinuti.

Bombarder B-25 zaletio se u Empire State Building (1945.)

Zrakoplov je udario u zgradu između 78. i 80. kata. Jedan od motora bombardera odvojio se te pao s visine od oko 270 metara na susjednu nižu građevinu.

Američki bombarder B-25 Mitchell zaletio se greškom u magli u neboder Empire State Building u New Yorku 28. srpnja 1945. godine. Poginulo je 14 ljudi, a šteta je procijenjena na tadašnjih 1.000.000 dolara. Ipak, taj udar nije narušio stabilnost Empire State Buildinga, tadašnje najviše zgrade na svijetu.

Bombarder B-25 Mitchell bio je toga dana na rutinskom letu prevoženja vojnog osoblja. Radilo se o dvomotornom bombarderu teškom desetak tona, s rasponom krila od preko 20 metara. Pilot tog zrakoplova letio je iznad Manhattana, na putu prema zrakoplovnoj luci u New Jerseyju. Magla je bila toliko gusta da nije vidio Empire State Building, neboder s čak 103 kata.

Zrakoplov je udario u zgradu između 78. i 80. kata. Nastala je velika vatra, no ugašena je već za 40-ak minuta. Jedan od motora bombardera odvojio se te pao s visine od oko 270 metara na susjednu nižu građevinu.

Pripremio: Dražen Janko, mr. povijesti

 

uplatnica

Za milodare i potporu Radio Marije BiH:
Račun otvoren kod Intesa Sanpaolo Banke BiH:
Br. Rn.: 1541602001977216
Za uplatu iz inozemstva:
SWIFT CODE: UPBKBA22
IBAN: BA391541602001977126
Intesa SanPaolo Banka Bih
Obala Kulina bana 9A
71000 Sarajevo

 

na danasnji

Duhovni kutak


U te dakle, Gospode Bože, stavljam svu svoju nadu i utočište: na tebe stavljam svu svoju nevolju i stisku; jer što god vidim izvan tebe nalazim da je slabo i nestalno.

(Toma Kempenac)

Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

RM BIH 2

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Ukoliko imate neka pitanja javite nam se na e-mail: info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
+387 33 263 055, +387 33 260 260 (program uživo)
+387 33 260 261

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E, Mostar 88 000, BIH
+387 63 312 401, +387 63 312 400 ( program uživo)

www.radiomarija.ba
 

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17