icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Nedavno mi je jedna osoba rekla da duboko čezne za slobodom. Zamislila sam se... i pitala se što je ta sloboda? Što podrazumijevamo sve pod pojmom slobode u konkretnim životnim okolnostima. Znači li to biti bez ikakve obveze i odgovornosti u životu? Izbjegavati bilo kakav angažman i zauzetost za Božju i ljudsku stvar? Odsustvo životnog suputnika i djece možda...? Sloboda uma i misaonog djelovanja...? 

odsjev tragac

Što je ta sloboda za kojom se čezne, a koja redovito izmiče što ju se više traži i želi? Barem se tako izvana čini... 
Pođoh za pitanjem i odgovore najprije potražih u životima i na licima znanih i neznanih.... I vidjeh tragača za slobodom - neshvaćenog, usamljenog i negdje u dubinama nesretnog čovjeka, punog nepovjerenja i nemira... Ne umije stati, jer ga plaši bezdan srca koje vapi za smislom. Pa može li se onda reći da je on ustvari Bogotražitelj ...? Lucidni tragač za Božjom blizinom i prisutnošću... Otkriva ih obično u iznenadnim bljeskovima, poklonjenim trenucima i na mjestima gdje nikad ne bi ni pomislio da bi se nešto tako čudesno i prekrasno moglo dogoditi... Nerijetko i u susretima od kojih ne očekuje ništa... ili u osobama koje bezuvjetno prihvaća. Još češće u želji da se bespoštedno daruje, ne misleći na to što bi mogao primiti... U svetopisamskom stilu "Neka ti ne zna ljevica što čini desnica".

* * *

Biti slobodan i prozračan... sebi i drugima. U dodiru sa svim živućim stvorenjima... Otvoren ranjivosti i dokraja bolan.
Ostavljati samo nijeme tragove ljubavi i pažnje, radosno koračajući kroz darovano vrijeme... Nije li u tome sadržana sva ljepota postojanja... ili barem onaj bitni dio za kojim treba težiti...?
Lucidni tragač je putnik kroz vrijeme i ljude... S njima i u njima živi, osluškuje njihove neizrečene čežnje i snove... On se baca u vatru da bi ih ostvario, i po cijenu gubljenja sebe... jer zna da jedino tako istinski živi i udiše život punim plućima... Nije li na to Isus mislio kad je rekao: "Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni."?

* * *

Nije dovoljno tražiti odgovore u životima i na licima drugih, jer taj jedinstveni put je već pređen... bio on površan ili dubok, izgledan ili neizgledan, značajan ili samozatajan... Kakav god da je, nije tvoj...
Jer, pozvani smo u ovaj život kako bismo zablistali u originalu i svakim svojim udahom i korakom dešifrirali životnu lozinku samo nama povjerenu.
Ne bojmo se prepustiti vjetrovima promjena, jer "novo vino ne stavlja se u stare mješine" niti se novi putovi otvaraju onima koji se osvrću natrag i žale zbog propuštenog. I kad bi se vratili, to ne bi bili oni, nego netko drugi njima nalik. A to je opet surogat, a ne original.
 
Autentični život je ondje gdje srce jače kuca, a duša širi svoja krila. Životno se poslanje odgoneta nad Jednom i jedinom... Knjigom života: Biblijom.
 
Kako veli Matej u sedmom poglavlju Evanđelja: "Tko god ište prima, i tko traži nalazi, i onomu koji kuca, otvorit će se."
Pođi... i potraži istinskog sebe na tom putu Radosne vijesti. I ne zaboravi slušati srcem.

 
Iz rubrike „Odsjev duše na putu svetosti”, četvrtkom od 17.10h na valovima Radio Marije BiH
Foto: Unsplash

Program

11:45 Rođendani, donacije
11:50 Podnevne molitve: Molimo litanije
12:00 Anđeo Gospodnji/Kraljice neba, srednji čas , posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:30 Najave i obavijesti (do 17:00 sati)
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Božji čovjek/ Martina Zovko
14:30 Informativne minute RM
14:50 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/ Maja Rotim
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Otvoreni program: Molitvene preporuke
world family
Odsjev duše: Smjerokaz na putu svetosti

Postavljati pitanja i dovoditi sve u pitanje, prijeka je potreba. Preispitivati same sebe, ljude oko sebe, društvene fenomene i norme, tradiciju, običaje... a ako je potrebno, u bitnim životnim pitanjima i izborima, treba se hrvati i sa samim Bogom. Prečesto mislimo i pretvaramo se da je sve znano, jasno i razumljivo. Slijedimo uobičajene, nerijetko i nametnute ili naslijeđene uzorke mišljenja i...

Krist živi: Riječ Božja - gost fra Darko Tepert

Treća nedjelja vremena ‘kroz godinu’ u liturgijskome ritmu slavi se kao Nedjelja Božje riječi. Ta odluka pape Franje, izražena apostolskim pismom „Aperuit illis” od 30. rujna 2019., izrasla je iz želje da Božja riječ u životu Crkve bude na dublji način prepoznata kao izvor snage za život vjere te kao milosno mjesto Kristove spasenjske prisutnosti u njegovu narodu.   U ovom izdanju emisije „Krist...

Lucidni tragač za slobodom

Nedavno mi je jedna osoba rekla da duboko čezne za slobodom. Zamislila sam se... i pitala se što je ta sloboda? Što podrazumijevamo sve pod pojmom slobode u konkretnim životnim okolnostima. Znači li to biti bez ikakve obveze i odgovornosti u životu? Izbjegavati bilo kakav angažman i zauzetost za Božju i ljudsku stvar? Odsustvo životnog suputnika i djece možda...? Sloboda uma i misaonog...

Vrhbosanska nadbiskupija prikupila 180 000 eura pomoći za područja stradala potresom

  Vjernici Vrhbosanske nadbiskupije tijekom nedjeljnih sv. misa, 3. siječnja, prikupili su 180 000 eura pomoći za područja stradala potresom u Petrinji, Glini i Sisku te će taj iznos biti uplaćen Sisačkoj biskupiji, donosi Katolički tjednik. Izraz je to solidarnosti vjernika teritorijalno najveće upravne jedinice Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovine s narodom Sisačke biskupije. Želeći izraziti...

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

 

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Frekvencije

FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz

FM Banja Luka 98,9 MHz, FM Jajce; 101,2 MHz

FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz

FM Fojnica, Visoko, Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz

FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz

Pretplatnici HT ERONETA i BH TELECOMA